Αρκούδα Γκρίζλι

  Αρκούδα Γκρίζλι Πηγή εικόνας

Οι αρκούδες γκρίζλι (Ursus arctos horribilis) είναι καφέ αρκούδες που βρίσκονται στη Βόρεια Αμερική, σε περιοχές όπως Αλάσκα και Καναδάς . Είναι τεράστια σε μέγεθος, ζυγίζουν μέχρι 36 κιλά. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, είναι μόνο ένα από τα πολλά υποείδη της καφέ αρκούδας και μπορούν εύκολα να διαφοροποιηθούν από τις μαύρες αρκούδες.

Οι αρκούδες Grizzly έχουν μεγάλη γκάμα και χρειάζονται πολύ χώρο για να ζήσουν. Είναι παμφάγα ζώα και είναι αρπακτικά της κορυφής και αρπακτικά. Επίσης πέφτουν σε χειμερία νάρκη τους χειμερινούς μήνες.

Ευτυχώς, αυτές οι αρκούδες αναφέρονται ως «λιγότερο ανησυχητικό» στην Κόκκινη Λίστα της IUCN και δεν κινδυνεύουν ακόμη να τεθούν σε κίνδυνο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 60.000 άγριες αρκούδες γκρίζλι που βρίσκονται σε όλη τη Βόρεια Αμερική.



  Μια Αρκούδα Γκρίζλι

Χαρακτηριστικά Grizzly Bear

Οι αρκούδες Grizzly είναι πολύ μεγάλοι και η παχιά γούνα τους κυμαίνεται στο χρώμα από ένα σχεδόν λευκό μαύρισμα έως σκούρο καφέ. Συνήθως, η γούνα στα πόδια τους είναι πιο σκούρα από το σώμα τους και συχνά έχουν λευκή ή ξανθή γούνα με μύτες στο πλάι και την πλάτη, που τους δίνει το όνομά τους «γκρίζλι».

Έχουν μεγάλο κεφάλι με υπερυψωμένο μέτωπο, που τους δίνει κάπως κοίλο προφίλ, και κοντά, στρογγυλεμένα αυτιά. Το σώμα τους έχει ένα μεγάλο εξόγκωμα στους ώμους, όπου μια μάζα μυών προσκολλάται στη ραχοκοκαλιά της αρκούδας και δίνουν στην αρκούδα πρόσθετη δύναμη για το σκάψιμο.

Τα αρσενικά ζυγίζουν από 180 έως 360 κιλά (400 έως 790 λίβρες) και τα θηλυκά μεταξύ 130 και 180 κιλά (290 έως 400 λίβρες). Η πιο βαριά αρκούδα γκρίζλι που έχει καταγραφεί ποτέ ήταν ένα αρσενικό του οποίου το βάρος αναφέρθηκε ότι έφτανε τα 680 κιλά (1.500 λίβρες).

Το ύψος τους μπορεί να κυμαίνεται από 3,3 έως 9,0 πόδια (1 έως 2,8 μέτρα), αν και μπορούν να μετρήσουν ακόμη πιο ψηλά όταν στέκονται στα πίσω πόδια τους!

Το μέγεθος των αρκούδων γκρίζλι βαθμολογείται με βάση τη μέτρηση του κρανίου τους (μήκος και πλάτος).

Αυτές οι αρκούδες έχουν τέσσερα πόδια και κάθε πόδι έχει σκληρά μαξιλάρια που λειτουργούν σαν παπούτσια χιονιού. Κάθε πόδι έχει πέντε δάχτυλα και κάθε δάχτυλο έχει ένα νύχι, που σημαίνει ότι ένα γκρίζλι έχει 20 νύχια. Είναι πολύ αιχμηρά, έχουν μήκος δύο έως τέσσερις ίντσες και τους δίνουν τη δυνατότητα να σκάβουν για φαγητό και να σκάβουν τα κρησφύγετα τους. Οι αρκούδες γκρίζλι έχουν επίσης 42 δόντια.

Υπάρχουν διαφορές στην εμφάνιση των αρκούδων γκρίζλι και των μαύρων αρκούδων, έτσι μπορείτε να τις ξεχωρίσετε. Το γκρίζλι έχει κότσο χαμηλότερο από τους ώμους του, ενώ οι μαύρες αρκούδες έχουν ψηλότερο κότσο. Οι μαύρες αρκούδες επίσης δεν έχουν καμπούριους ώμους και έχουν πιο ίσιο πρόσωπο και μακρύτερα αυτιά. Οι μαύρες αρκούδες έχουν επίσης πιο κοντά νύχια.

Διάρκεια ζωής

Η μέση ηλικία ενός αρσενικού γκρίζλι είναι τα 22 έτη, ενώ η μέση ηλικία των θηλυκών είναι τα 26 έτη. Ωστόσο, η γηραιότερη άγρια ​​αρκούδα γκρίζλι έζησε για περίπου 34 χρόνια στην Αλάσκα και πιστεύεται ότι θα μπορούσε να ζήσει μέχρι και περίπου σαράντα πέντε ετών.

Οι αρσενικές αρκούδες συμμετέχουν σε εποχιακές μάχες αναπαραγωγής και γι' αυτό το προσδόκιμο ζωής τους είναι μικρότερο από τις θηλυκές.

  Δίαιτα Grizzly Bear

Διατροφή

Οι αρκούδες γκρίζλι είναι παμφάγα ζώα και τρώνε μια σειρά από ζώα και φυτά. Ως αρπακτικά της κορυφής, βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας και δεν θηρεύονται από κανένα άλλο ζώο. Τρώνε έντομα, αμερικάνικη έλαφος , βόνασος , μαύρες αρκούδες, ελάφι , μεγάλη έλαφος , επίγειοι σκίουροι, καριμπού , πτώματα, σολομός, τρώκτης , γρασίδι, σπόροι, μούρα και μύκητες. Συνήθως τρώνε τραυματισμένα ή αδύναμα ζώα και αποφεύγουν τα υγιή, ώστε να υπάρχει λιγότερη δουλειά όταν θηράματα.

Αυτές οι αρκούδες είναι επίσης γνωστό ότι τρώνε πουλιά και τα αυγά τους και μερικές φορές επιτίθενται στις φωλιές των φαλακρών αετών. Μπορούν επίσης να είναι ενοχλητικοί για τους αγρότες και να προκαλέσουν οικονομική ζημιά, καθώς μπορούν να στοχοποιήσουν βοοειδή και πρόβατα.

Οι αρκούδες γκρίζλι μπορεί να τρώνε περίπου 90 λίβρες (40 κιλά) φαγητό την ημέρα, που μπορεί να σημαίνει ότι παίρνουν σωματικό βάρος περίπου 1 κιλό ή περισσότερο την ημέρα. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το χειμώνα, οι αρκούδες γκρίζλι αυξάνουν την πρόσληψη τροφής κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για να πάρουν βάρος.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα θηλυκά, καθώς χρειάζονται επαρκή αποθέματα λίπους για να γεννήσουν και να θηλάσουν μικρά πριν φύγουν από το χειμερινό τους κρησφύγετο.

Σε παράκτιες περιοχές, όπως στη Βρετανική Κολομβία και την Αλάσκα, οι αρκούδες γκρίζλι συμπληρώνουν τη διατροφή τους με πρωτεΐνη. Για το λόγο αυτό, οι αρκούδες γκρίζλι της Αλάσκας ή του Καναδά τείνουν να μεγαλώνουν περισσότερο από αυτές που βρίσκονται σε ορεινές και άλλες μη παράκτιες περιοχές.

η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

Οι αρκούδες γκρίζλι είναι μοναχικά ζώα , με εξαίρεση τις μητέρες και τα μικρά, ή εάν βρεθεί άφθονη πηγή τροφής. Χρησιμοποιούν ήχους, όπως γρύλισμα, γκρίνια ή γρύλισμα, κίνηση και μυρωδιές για να επικοινωνήσουν.

Μπορούν να τρέξουν γρήγορα, με περίπου 35 μίλια την ώρα για πολύ σύντομα σπριντ, και είναι επίσης καλοί κολυμβητές.

Τα μικρά είναι καλά στο σκαρφάλωμα στα δέντρα για να αποφύγουν τον κίνδυνο, αλλά χάνουν αυτή την ικανότητα καθώς μεγαλώνουν. Οι Grizzlies τρίβουν συχνά το σώμα τους σε δέντρα για να γρατσουνίσουν και να ενημερώσουν άλλες αρκούδες ότι είναι εκεί.

  Μια Αρκούδα Γκρίζλι

Αναπαραγωγή

Οι αρκούδες γκρίζλι είναι ένα από τα ζώα με το χαμηλότερο αναπαραγωγικό ρυθμό. Αρχίζουν να αναζητούν συντρόφους την άνοιξη και τις αρχές του καλοκαιριού και τα θηλυκά θα ζευγαρώσουν με περισσότερα από ένα αρσενικά κατά την περίοδο αναπαραγωγής τους.

Όταν ένα θηλυκό γκρίζλι μένει έγκυος, η ανάπτυξη του εμβρύου σταματά προσωρινά για αρκετούς μήνες. Αυτή είναι μια διαδικασία που ονομάζεται «καθυστερημένη εμφύτευση» και δίνει στη γυναίκα χρόνο να προετοιμαστεί για να μεταφέρει ένα μικρό.

Εάν μια θηλυκή αρκούδα δεν μπορεί να πάρει αρκετό βάρος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και του φθινοπώρου, το σώμα της θα της πει να μην προχωρήσει στην εγκυμοσύνη και το έμβρυο θα επαναρροφηθεί.

Όταν οι θηλυκές αρκούδες γκρίζλι μπαίνουν σε χειμερία νάρκη, το έμβρυο εμφυτεύεται στη μήτρα της. Η περίοδος κύησης είναι μεταξύ 180 και 250 ημερών και, τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο, οι θηλυκές αρκούδες γκρίζλι γεννούν ένα έως τέσσερα μικρά (συνήθως δύο). Οι νεογέννητες αρκούδες μπορεί να ζυγίζουν λιγότερο από 500 γραμμάρια (1,1 λίβρες).

Οι μητέρες θα φροντίζουν τα μικρά της μέσα στο κρησφύγετο μέχρι την άνοιξη, ταΐζοντάς τα με γάλα και είναι εξαιρετικά προστατευτικές. Μόλις φύγουν από το κρησφύγετο μετά τη χειμερία νάρκη, θα αρχίσουν να τρώνε στερεά τροφή καθώς και γάλα.

Μένουν με τη μητέρα τους για περίπου 2 χρόνια, αλλά μπορεί να είναι περισσότερο εάν το φαγητό είναι σπάνιο. Οι αρκούδες γκρίζλι φθάνουν σε σεξουαλική ωριμότητα σε ηλικία περίπου 5 ετών.

Χειμέρια νάρκη

Οι αρκούδες Grizzly πέφτουν σε χειμερία νάρκη στις αρχές του χειμώνα, συνήθως γύρω στα τέλη Νοεμβρίου, αλλά η ημερομηνία εξαρτάται από τη θερμοκρασία, την προσφορά τροφής και τις χιονοπτώσεις. Σε μέρη όπου το κλίμα είναι ζεστό, όπως η Καλιφόρνια, οι αρκούδες δεν πέφτουν σε χειμερία νάρκη. Ο κύριος λόγος για τη χειμερία νάρκη είναι ο κρύος καιρός και η έλλειψη τροφής κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Πέφτουν σε χειμερία νάρκη σε κρησφύγετα, τα οποία συνήθως βρίσκονται σε πλαγιές με βόρειο προσανατολισμό, σε υψόμετρο περίπου 1.800 μέτρων (5.900 πόδια). Πριν πέσουν σε χειμερία νάρκη, οι αρκούδες γκρίζλι περνούν μια περίοδο υπερφαγίας ή πολυφαγίας (ακραία αίσθηση πείνας ή έντονη επιθυμία για φαγητό) και καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα φαγητού.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορούν να κερδίσουν έως και 180 κιλά (400 λίβρες)! Τα έγκυα θηλυκά είναι τα πρώτα που μπαίνουν στα κρησφύγετα, ακολουθούν τα θηλυκά με μικρά και τα μοναχικά αρσενικά τελευταία.

Κατά τη χειμερία νάρκη, οι αρκούδες γκρίζλι δεν τρώνε ούτε καν πηγαίνουν στην τουαλέτα. Μπαίνουν σε βαθύ ύπνο και ο καρδιακός παλμός τους επιβραδύνεται από 40 παλμούς το λεπτό σε μόλις 8 παλμούς το λεπτό. Ωστόσο, η χειμερία νάρκη τους δεν είναι τόσο βαθύς ύπνος όσο κάποιοι άλλους χειμερινούς ύπνους , όπως οι νυχτερίδες ή οι επίγειοι σκίουροι, και θα ξυπνήσουν γρήγορα όταν ενοχληθούν.

Οι έγκυες θηλυκές γεννούν στα κρησφύγετα και θηλάζουν τα μικρά τους μέχρι να γίνουν αρκετά μεγάλα ώστε να βγουν έξω την άνοιξη. Τα αρσενικά γκρίζλι ξυπνούν από τη χειμερία νάρκη στα μέσα Μαρτίου, ενώ τα θηλυκά και τα γκρίζλι είναι τα τελευταία που εγκαταλείπουν το κρησφύγετο, περίπου τον Απρίλιο ή τον Μάιο.

Αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους

Οι αρκούδες γκρίζλι είναι ντροπαλές στη φύση και συνήθως αποφεύγουν τους ανθρώπους. Είναι επικίνδυνα μόνο όταν προκαλούνται ή εάν μια μητέρα προσπαθεί να προστατεύσει τα μικρά της. Οι αρκούδες είναι περίπου 3 με 6 φορές πιο δυνατές σε σύγκριση με έναν μέσο άνθρωπο!

Εάν σας επιτεθεί μια αρκούδα γκρίζλι, σας συμβουλεύουμε να μην τρέχετε, να ξαπλώνετε με το στομάχι σας και να παίζετε νεκρός. Θα πρέπει να πιάσετε τα χέρια σας σφιχτά πίσω από το λαιμό σας και να ανοίξετε τα πόδια σας. Αυτή η στάση θα κάνει πιο δύσκολο για την αρκούδα γκρίζλι να σας αναποδογυρίσει.

Συμπεριφορά Θηρεύσεως

Όταν κυνηγούν ζώα, οι αρκούδες γκρίζλι συνήθως κατατρέχουν νεαρά, αδύναμα ή τραυματισμένα ζώα. Για να βρουν τρωκτικά και γριές, θα σκάψουν μέσα στο έδαφος και θα αναποδογυρίσουν βράχους. Για να πιάσουν ψάρια, ειδικά σολομό, οι αρκούδες θα περιμένουν στη βάση των καταρρακτών και θα πιάσουν όποιον πηδάει.

Τοποθεσία και βιότοπος

Οι αρκούδες γκρίζλι βρίσκονται σε περιοχές της Βόρειας Αμερικής και η σειρά τους καλύπτει την Αλάσκα, μεγάλο μέρος του δυτικού Καναδά, τμήματα των βορειοδυτικών Ηνωμένων Πολιτειών (Ουάσιγκτον, Αϊντάχο, Μοντάνα και Ουαϊόμινγκ) και εκτείνεται νότια ως τα Εθνικά Πάρκα Yellowstone και Grand Teton.

Στον Καναδά, μπορούν να βρεθούν στη Βρετανική Κολομβία, την Αλμπέρτα, το Γιούκον, τα Βορειοδυτικά Εδάφη, το Νούναβουτ και τις βόρειες περιοχές της Μανιτόμπα. Η εμβέλειά τους μπορεί να καλύψει έως και 600 μίλια, οπότε χρειάζονται πολύ χώρο!

Αυτές οι αρκούδες βρίσκονταν σε όλες τις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες και νότια στο Μεξικό, συμπεριλαμβανομένων των Μεγάλων Πεδιάδων και κατά μήκος των ποταμών σε ενδιαιτήματα της ερήμου. Ωστόσο, οι ενέργειες ελέγχου και η απώλεια οικοτόπων σημαίνουν ότι κατοικούν πολύ λιγότερο στην περιοχή σήμερα — στην πραγματικότητα, κατοικούν μόνο το 2% της περιοχής που κατοικούσαν στο παρελθόν!

Ο βιότοπος της αρκούδας γκρίζλι μπορεί να είναι ποικίλος. Μπορούν να ζήσουν σε δάση, δάση, αλπικά λιβάδια και λιβάδια. Προτιμούν περιοχές μακριά από την ανθρώπινη ανάπτυξη και μέρη που έχουν χώρο για να σκάψουν τα λαγούμια και τα λαγούμια τους. Απολαμβάνουν επίσης περιοχές κατά μήκος ποταμών και ρεμάτων.

Μπορούν να βρεθούν σε μερικά εθνικά πάρκα στις ΗΠΑ, όπως το Εθνικό Πάρκο Glacier, το Εθνικό Πάρκο Yellowstone, το Εθνικό Πάρκο Grand Teton και το Εθνικό Πάρκο Denali.

Σημασια

Οι αρκούδες γκρίζλι θεωρούνται α βασικά είδη , που σημαίνει ότι είναι πολύ σημαντικά για την άγρια ​​ζωή και το περιβάλλον. Βοηθούν στη διανομή των σπόρων καθώς τρώνε καρπούς πολλών καρποφόρων φυτών και εκκρίνουν σπόρους μαζί με θρεπτικά συστατικά στα κόπρανα τους. Σκάβουν και αναποδογυρίζουν επίσης το έδαφος, συμβάλλοντας στην αύξηση της ποσότητας των ειδών στο οικοσύστημα.

Οι αρκούδες γκρίζλι βοηθούν επίσης στον έλεγχο του πληθυσμού άλλων ζώων μέσα στα δάση, κάτι που με τη σειρά του βοηθά στην υπερβόσκηση στα δάση.

Κατάσταση Διατήρησης

Μετά το είδος αρκούδας εξαλείφθηκε από μεγάλο μέρος της αρχικής του σειράς, οι αρκούδες γκρίζλι τέθηκαν υπό τον νόμο για τα απειλούμενα είδη το 1975.

Εξαιτίας αυτού, ο αριθμός τους έχει αρχίσει να αυξάνεται ξανά και πλέον καταγράφονται ως «λιγότερο ανησυχητικό» από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης.

Ενώ το κυνήγι αυτών των αρκούδων σε απαγορευμένα μέσα σε εθνικά πάρκα, το κυνήγι επιτρέπεται πλέον εκτός των ορίων του Εθνικού Πάρκου Yellowstone.

Απειλές

Οι άνθρωποι αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για τις αρκούδες γκρίζλι, ιδιαίτερα εάν οι αρκούδες πάνε σε περιοχές που καταλαμβάνονται από ανθρώπους για να αναζητήσουν τροφή ή βιότοπο και σκοτωθούν. Το κυνήγι αυτών των αρκούδων επιτρέπεται πλέον σε ορισμένες περιοχές.

Η ανθρώπινη ανάπτυξη συμβάλλει επίσης ως απειλή για αυτά τα ζώα, καθώς οδηγεί σε απώλεια οικοτόπων.

Έχουν τεθεί σε εφαρμογή στρατηγικές διατήρησης για να το βοηθήσουν αυτό.

Η αλλαγή του κλίματος είναι άλλη μια μεγάλη απειλή για τα γκρίζλι, καθώς επηρεάζει τη διαθεσιμότητα τροφής, καθώς και τις καιρικές αλλαγές που επηρεάζουν τις περιόδους χειμερίας νάρκη τους και επιτρέπουν την προσβολή από σκαθάρια και μυκητιακές ασθένειες να αναπτυχθούν στα φυτά που καταναλώνουν.

Άρθρα που αναφέρουν Grizzly Bears