Impala

Πηγή εικόνας

ο Impala (Aepyceros melampus) είναι μία από τις πολλές αντιλόπες που ζουν στην αφρικανική σαβάνα και βρίσκονται στην Κένυα, τη Ζιμπάμπουε, την Ουγκάντα, τη Ζάμπια, τη Μποτσουάνα, τη Νότια Αγκόλα έως τη βόρεια Νότια Αφρική. Οι Impalas είναι ένα από τα πιο κυρίαρχα είδη αντιλόπης σε πολλές αφρικανικές σαβάνες.

Έχουν την ικανότητα να προσαρμόζονται σε διαφορετικά περιβάλλοντα του σαβάνες , βόσκουν σε ορισμένες περιοχές και γίνονται προγράμματα περιήγησης σε άλλες. Τα αρσενικά Impala είναι γνωστά ως «κριοί» και τα θηλυκά ως «προβατίνες». Υπάρχουν 6 υποείδη Impala.

Impala Περιγραφή

Τα ιμπάλα είναι ευκίνητα οπληφόρα με ίσια δάκτυλα. Τόσο τα αρσενικά όσο και τα θηλυκά Impalas έχουν παρόμοιο χρώμα με κοκκινωπό/καφέ τρίχωμα, λευκές κοιλιές, πηγούνι και ουρά και αυτιά με μαύρη άκρη. Έχουν ένα χαρακτηριστικό σημάδι «M» στο πίσω μέρος τους. Όπως πολλές άλλες αντιλόπες, τα αρσενικά Impalas έχουν μακριά, μυτερά, σπειροειδή κέρατα που μπορούν να έχουν μήκος 90 εκατοστά. Τα θηλυκά Impala δεν έχουν κέρατα.



Τα αρσενικά Impala έχουν μήκος 1,1 – 1,5 μέτρα (3,5 – 5 πόδια), τα θηλυκά είναι ελαφρώς μικρότερα. Τα αρσενικά ζυγίζουν 60 – 65 κιλά (132 – 143 λίβρες) και στέκονται περίπου 91 εκατοστά στον ώμο. Τα θηλυκά ζυγίζουν ελαφρώς λιγότερο στα 40 – 45 κιλά (88 – 99 λίβρες) και στέκονται 86 εκατοστά στον ώμο. Τα Impala έχουν σκούρους και ανοιχτόχρωμους δακτυλίους γύρω από τα μάτια τους. Έχουν μια μαύρη, κάθετη λωρίδα σε κάθε πλευρά της ουράς τους. Τα Impala έχουν λεπτά, χαριτωμένα άκρα με αρωματικούς αδένες στο πίσω μέρος των αστραγάλων τους.

Impala Habitat

Τα προτιμώμενα ενδιαιτήματα των Impalas είναι οι σαβάνες, τα ανοιχτά δάση και τα λιβάδια συχνά κοντά σε μια πηγή νερού.

Δίαιτα Impala

Τα Impalas είναι και βοσκοί και προγράμματα περιήγησης και τρέφονται με γρασίδι, φρούτα, φύλλα από θάμνους και δέντρα, βλαστούς και λοβούς σπόρων. Τα Impala είναι ενεργά τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα και εξαρτώνται από το νερό.

Συμπεριφορά Impala

Όταν οι συνθήκες είναι σκληρές την περίοδο της ξηρασίας, τα Impala συγκεντρώνονται σε μικτά κοπάδια που μπορούν να αριθμούν έως και 100-200 άτομα για να αναζητήσουν τροφή. Κατά τη διάρκεια της πιο άφθονης υγρής περιόδου, τα αρσενικά και τα θηλυκά θα χωριστούν σε διαφορετικά κοπάδια. Στη συνέχεια, τα αρσενικά θα ανταγωνίζονται για κυριαρχία σε περιοχές. Τα επιτυχημένα αρσενικά σημαδεύουν τις νέες περιοχές τους με τα ούρα και τα κόπρανα τους. Μόλις δημιουργήσουν την περιοχή, τα αρσενικά Impalas θα παρασύρουν τα θηλυκά εκεί με οθόνες που αναβοσβήνουν τη γλώσσα. Αυτά τα σήματα έχουν ως αποτέλεσμα να κάνουν τα θηλυκά να ομαδοποιούνται καθώς περνούν μέσα από τα εμφανιζόμενα αρσενικά. Τα αρσενικά που δεν είναι κάτοικοι φεύγουν ή αναβοσβήνουν τη γλώσσα τους σε πείσμα.

Τα ιμπάλα είναι πολύ γρήγορα και ευκίνητα πλάσματα ικανά να πηδούν ψηλά στον αέρα, εκτελώντας οθόνες που ονομάζονται «κορυφή» και καθαρίζοντας ύψη άνω των 3 μέτρων (10 πόδια). Όταν ξαφνιαστεί, ένα ολόκληρο κοπάδι θα αρχίσει να λυγίζει για να μπερδέψει τα αρπακτικά του. Σε περιπτώσεις που το pronking δεν είναι αποτελεσματικό, το Impalas θα καταφύγει σε πυκνή βλάστηση για να αποτρέψει την επίθεση.

Τα ιμπάλα θηρεύονται από λιοντάρια, τσιτάχ, λεοπαρδάλεις , ύαινες και άγρια ​​σκυλιά .

Μπορεί να τους επιτεθεί ακόμη και ο Νείλος κροκόδειλοι όταν είναι κοντά στο νερό.

Αναπαραγωγή Impala

Η περίοδος αναπαραγωγής Impala (επίσης γνωστή ως περίοδος αυλάκωσης) εμφανίζεται στο τέλος της υγρής περιόδου γύρω στο Μάιο. Η περίοδος αναπαραγωγής διαρκεί περίπου 3 εβδομάδες. Τα αρσενικά Impala κάνουν μια «ραθυμία» κλήση κατά την περίοδο αναπαραγωγής. Μετά από περίοδο κύησης 7 μηνών γεννιέται ένα ελαφάκι. Το θηλυκό γεννά σε απομονωμένο σημείο μακριά από το κοπάδι. Το θηλυκό μπορεί να καθυστερήσει τον τοκετό κατά έναν επιπλέον μήνα εάν οι συνθήκες είναι σκληρές. Το ελαφάκι θα παραμείνει απομονωμένο για μερικές εβδομάδες, ενώ η μητέρα επιστρέφει καθημερινά για να το θηλάσει. Τα ελαφάκια απογαλακτίζονται στους 4 – 6 μήνες. Συμμετέχουν σε μια ομάδα βρεφονηπιακών σταθμών μέχρι να γίνουν αρκετά μεγάλα ώστε να ενταχθούν στο ενήλικο κοπάδι. Τα ώριμα αρσενικά θα αναγκαστούν να βγουν από το κοπάδι και θα φύγουν για να ενταχθούν σε ομάδες εργένηδων.

Τα Impala φτάνουν σε σεξουαλική ωριμότητα σε ηλικία ενός έτους. Η διάρκεια ζωής ενός Impala είναι έως και 15 χρόνια στην άγρια ​​φύση.

Κατάσταση διατήρησης της Impala

Τα Impala ταξινομούνται ως «χαμηλού κινδύνου» και εξαρτώνται από τη διατήρηση.