Field Vole

Πηγή εικόνας

ο Field Vole (Microtus agrestis) είναι επίσης γνωστός ως κοντοουρά βολίδα. Το Field Vole είναι ένα από τα πιο κοινά μικρά τρωκτικά στις επαρχίες της Βρετανίας και της Ευρώπης. Βρίσκεται σε όλη την Βρετανοί στην ηπειρωτική χώρα, ωστόσο, δεν κατοικεί στην Ιρλανδία, στο Isle of Man ή στα Βόρεια Νησιά.

Ως σημαντική πηγή τροφής για τις κουκουβάγιες και ορισμένα άλλα αρπακτικά, ο πληθυσμός τους κορυφώνεται και μειώνεται σε έναν κύκλο 3 – 5 ετών. Είναι πολύ παρόμοιο με τον βολβό της Τράπεζας (Clethrionomys glareolus), ωστόσο, ο τελευταίος έχει κόκκινο-καφέ γούνα, μακρύτερη ουρά και πιο εμφανή αυτιά από τον βολβό του αγρού.

Υπάρχει ένα Orkney Vole (Microtus arvalis), που βρίσκεται μόνο στα νησιά Orkney στη Σκωτία και στο Channel Island του Guernsey. Μοιάζει με τη βολίδα του αγρού, ωστόσο, έχει πιο βαθύ καφέ χρώμα και είναι λίγο μακρύτερο και βαρύτερο.



Ο πληθυσμός του Field Vole πριν την αναπαραγωγική περίοδο υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 75 εκατομμύρια.

Περιγραφή τόμου πεδίου

Το Field Vole έχει μήκος κεφαλιού και σώματος 8 – 13 εκατοστά, η ουρά του είναι περίπου το ένα τρίτο του μήκους του σώματός του. Το βάρος ενός βολβού χωραφιού μπορεί να ποικίλλει σημαντικά από 14 έως 50 γραμμάρια. Έχουν μύτη που μοιάζει με ποντίκι, αλλά είναι ελαφρώς πιο αμβλεία. Οι βολίδες του χωραφιού καλύπτονται από γούνα που έχει χρώμα κίτρινο/καφέ έως γκριζωπό. Το κάτω μέρος τους είναι λευκό και έχουν μικρά μάτια.

Οικοτόπους του χωραφιού

Οι αγριόχοιροι κατοικούν σε λιβάδια, λιβάδια και ελώδεις εκτάσεις. Προτιμούν κυρίως ανοιχτούς, χορταριασμένους βιότοπους με πυκνή εδαφοκάλυψη. Τους αρέσουν ιδιαίτερα τα κατάφυτα χωράφια με υγρό γρασίδι. Οι αγριόχοιροι βρίσκονται επίσης σε βαλίτσες και σε φράχτες. Συνήθως απουσιάζουν από καλλιεργημένες καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Field Vole Diet

Η τροφή των βολβών του αγρού είναι κυρίως χυμώδεις μίσχοι γρασιδιού και πράσινα φύλλα, ωστόσο, τρώγονται επίσης ρίζες, βολβοί και φλοιός, ιδιαίτερα το χειμώνα όταν είναι δύσκολο να βρεθεί φρέσκια βλάστηση.

Συμπεριφορά όγκου πεδίου

Οι βολίδες του χωραφιού είναι ενεργές μέρα και νύχτα. Μπορούν να είναι επιθετικοί και το καθένα έχει τη δική του μικρή επικράτεια την οποία υπερασπίζεται λυσσαλέα από άλλους βόλους. Μαλώνουν θορυβωδώς, βγάζοντας δυνατά τριξίματα και θυμωμένους θορύβους. Κάθε βολβός κάνει διαδρόμους ανάμεσα στα στελέχη του γρασιδιού, συνήθως κεντραρισμένοι σε έναν κάλτσο όπου φωλιάζει.

Αν και οι βοσκοί του χωραφιού σκάβουν λαγούμια, συνήθως χτίζουν φωλιές πάνω από το έδαφος στη βάση των στελεχών του γρασιδιού, μερικές φορές προστατευμένες από μια πέτρα ή κούτσουρο. Φτιάχνουν μικρές υπόγειες κοιλότητες στις οποίες αποθηκεύεται το γρασίδι για το χειμώνα.

Οι αγριόβολοι είναι ένα από τα πιο πολυάριθμα βρετανικά θηλαστικά και επειδή είναι βαριά κτηνοτρόφοι, οι πληθυσμοί σε ευνοϊκό βιότοπο συχνά αυξάνουν τους πληθυσμούς τους σε χιλιάδες και είναι γνωστός ως «πανώλης των βολβών». Όταν συμβαίνει αυτό, ο ανταγωνισμός για χώρο και τροφή και η αυξημένη επιθετικότητα οδηγεί σε λιγότερο επιτυχημένη αναπαραγωγή, με αποτέλεσμα τη μείωση του πληθυσμού.

Οι διακυμάνσεις στους πληθυσμούς συνήθως συμβαίνουν σε κύκλους 3 – 5 ετών, όπως προαναφέρθηκε. Μερικοί πληθυσμοί αρπακτικών αυξάνονται επίσης καθώς αυξάνονται οι πληθυσμοί του όγκου. Οι κουκουβάγιες του αγρού είναι η κύρια τροφή των κουκουβάγιων, που αποτελούν το 90 τοις εκατό της διατροφής τους. Η έλλειψη βολβών έχει επίδραση στον αριθμό των νεαρών κουκουβάγιων που εκτρέφονται.

Άλλα αρπακτικά περιλαμβάνουν αλεπούδες , κηλίδες , νυφίτσες , κικινέζια και φίδια .

Αναπαραγωγή όγκων πεδίου

Οι βολβοί του αγρού αναπαράγονται από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο, ωστόσο, μπορεί να συνεχίσουν να αναπαράγονται μέχρι τον Δεκέμβριο. Τα θηλυκά παράγουν 4 – 6 μικρά μετά από περίοδο κύησης 18 – 20 ημερών. Οι νεαροί βολβοί γεννιούνται σε μια φωλιά από ξερό γρασίδι, συνήθως κρυμμένα σε ένα χοντρό χλοοτάπητα.

Τα αρσενικά μπορούν να αναπαραχθούν σε ηλικία 40 ημερών, τα θηλυκά σε ηλικία 28 ημερών. Είναι λοιπόν σε θέση να παράγουν 2 – 7 λίτρα 4 – 6 νεαρών ετησίως. Τα μικρά έχουν μεγαλώσει τη γούνα τους σε ηλικία 10 ημερών και απογαλακτίζονται περίπου στις 16 ημέρες. Η διάρκεια ζωής ενός βολβού αγρού είναι περίπου 2 χρόνια.

Κατάσταση διατήρησης όγκου πεδίου

Οι αγριόβολοι είναι συνηθισμένοι και ευρέως διαδεδομένοι και ως εκ τούτου δεν θεωρούνται είδος υπό εξαφάνιση.