Ευρασιατική κουκουβάγια

  Ο Αετός

ο Ευρασιατικός μπούφος (Bubo bubo), μερικές φορές με συντομογραφία απλώς «αετός-κουκουβάγια». Ευρώπη , είναι ένα είδος κουκουβάγιας που κατοικεί σε μεγάλο μέρος της Ευρασίας. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα είδη κουκουβάγιας και τα θηλυκά μπορούν να μεγαλώσουν σε συνολικό μήκος 75 cm (30 in), με άνοιγμα φτερών 188 cm (6 ft 2 in). Τα αρσενικά είναι συνήθως μικρότερα. Αυτά τα πουλιά αναγνωρίζονται από τις τούφες των αυτιών και τα στίγματα στο πάνω μέρος τους.

Ο ευρασιατικός μπούφος ανήκει στο γένος Bubo και στην τάξη Strigiformes. Ανήκει στην οικογένεια Strigidae. Τουλάχιστον 12 υποείδη των ευρασιατικών κουκουβάγιων αναγνωρίζονται.

Οι ευρασιατικοί κουκουβάγιες βρίσκονται σε πολλούς βιότοπους, αλλά βρίσκονται κυρίως σε ορεινές και βραχώδεις περιοχές, ειδικά σε περιοχές που είναι σχετικά απομακρυσμένες. Διαμένουν κοντά σε ποικίλες παρυφές δασών και θαμνώδεις περιοχές με ανοίγματα ή υγροτόπους για να κυνηγήσουν την πλειοψηφία της λείας τους, αλλά μπορούν επίσης να βρεθούν κοντά σε αγροτικές εκτάσεις ή σε περιοχές που μοιάζουν με πάρκο σε πόλεις περιστασιακά.



Είναι γνωστά για τη δύναμη και την επιθετικότητά τους και έχουν εξαιρετική ακοή και νυχτερινή όραση για κυνήγι. Είναι σε θέση να επιτεθούν και να νικήσουν ακόμη και τους μεγάλους Γεράκια πετρίτη , και μπορούν να εξουδετερώσουν τα περισσότερα αρπακτικά πουλιά.

Αυτή η κουκουβάγια δεν είναι μόνο ένα από τα μεγαλύτερα είδη κουκουβάγιας, αλλά είναι επίσης ένα από τα πιο ευρέως διαδεδομένα. Ο πληθυσμός του ευρασιατικού μπούφου υπολογίζεται ότι είναι μεταξύ 250.000 και 2,5 εκατομμυρίων. Καταγράφεται ως Ελάχιστη Ανησυχία στην Κόκκινη Λίστα της IUCN.

  Ευρασιατική κουκουβάγια

Χαρακτηριστικά Ευρασιατικής Κουκουβάγιας

Ο ευρασιατικός μπούφος είναι μια από τις μεγαλύτερες κουκουβάγιες — μικρότερη από την χρυσός αετός αλλά μεγαλύτερο από τη Χιονισμένη Κουκουβάγια. Το συνολικό μήκος του μπούφου μπορεί να κυμαίνεται από 56 έως 75 cm (22 έως 30 in), με άνοιγμα φτερών μεταξύ 160 και 188 cm (63 και 74 in). Τα θηλυκά είναι συνήθως μεγαλύτερα από τα αρσενικά, ζυγίζοντας μεταξύ 1,75 και 4,2 κιλά (3,9 και 9,3 λίβρες), ενώ τα αρσενικά συνήθως ζυγίζουν μεταξύ 1,5 και 3 κιλά (3,3 και 6,6 λίβρες). Συγκριτικά, το Κουκουβάγια αχυρώνα , το πιο διαδεδομένο είδος κουκουβάγιας στον κόσμο, ζυγίζει περίπου 500 γραμμάρια (1,1 λίβρες), ώστε να μπορείτε να πάρετε μια ιδέα για το πόσο μεγάλες είναι πραγματικά αυτές οι κουκουβάγιες!

Καθώς υπάρχουν 13 διαφορετικά υποείδη κουκουβάγιας, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο χρωματισμός του φτερώματος σε αυτά τα υποείδη ποικίλλει πολύ. Τα επάνω μέρη μπορεί να είναι καφέ-μαύρο έως καστανόχρωμο έως απαλό κρεμώδες γκρι. Έχουν συνήθως φακίδες στο μέτωπο και το στέμμα, ρίγες στον αυχένα, στα πλάγια και στο πίσω μέρος του λαιμού και σκούρες κηλίδες στο ανοιχτό χρώμα της πλάτης, του μανδύα και των ωμοπλάτων. Το εξωτερικό τμήμα του επίπεδου, γκριζωπού δίσκου προσώπου τους πλαισιώνεται με μαύρες-καφέ κηλίδες.

Το σώμα τους είναι ογκώδες και σε σχήμα βαρελιού, κάτι που είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν αυτές τις κουκουβάγιες από άλλες. Οι όρθιες τούφες αυτιών τους είναι άλλο ένα χαρακτηριστικό που τις κάνει να ξεχωρίζουν.

Ο λογαριασμός και τα νύχια τους είναι μαύρα, και τα πόδια και τα δάχτυλα των ποδιών τους είναι πλήρως φτερωτά λευκά. Το χρώμα των ματιών τους κυμαίνεται από πορτοκαλοκίτρινο έως βαθύ πορτοκαλί, ανάλογα με το είδος.

Εκτός του ότι το θηλυκό είναι μεγαλύτερο, παρατηρείται μικρός εξωτερικός σεξουαλικός διμορφισμός στον ευρασιατικό μπούφο, αν και οι τούφες αυτιών των αρσενικών φέρεται να τείνουν να είναι πιο όρθιες από αυτές των θηλυκών. Σε ορισμένους πληθυσμούς, το θηλυκό συνήθως μπορεί να είναι ελαφρώς πιο σκούρο από το αρσενικό.

Moulting

Το πρώτο χτύπημα ενός μπούφου ξεκινά το έτος μετά την εκκόλαψη με μερικά φτερά σώματος και καλύμματα φτερών να αντικαθίστανται. Τον επόμενο χρόνο, τα τρία κεντρικά δευτερεύοντα σε κάθε φτερό και τα τρία φτερά της μεσαίας ουράς απορρίπτονται και ξαναφυτρώνουν, και τον επόμενο χρόνο, χάνονται δύο ή τρία προκριματικά και τα καλύμματά τους.

Κατά το τελευταίο έτος της μετα-νεανικής πτύχωσης, οι υπόλοιπες προκριματικές εκκολάπτονται και όλα τα φτερά των νεαρών θα έχουν αντικατασταθεί. Μια άλλη πτύχωση λαμβάνει χώρα κατά τα έτη 6-12 της ζωής του πουλιού, η οποία λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου.

Διάρκεια ζωής Ευρασιατικής Κουκουβάγιας

Στην άγρια ​​φύση, ο μπούφος μπορεί να ζήσει για περίπου 20 χρόνια, αλλά τα πουλιά σε αιχμαλωσία μπορούν να ζήσουν έως και 60 χρόνια. Λόγω του μεγέθους τους και των νυχτερινών συνηθειών τους, οι ενήλικες μπούφοι έχουν πολύ λίγους φυσικούς θηρευτές και ο πρόωρος θάνατος συνήθως προκαλείται από ηλεκτροπληξία, τροχαία ατυχήματα και πυροβολισμούς.

Ευρασιατική δίαιτα κουκουβάγιας

Οι ευρασιατικοί κουκουβάγιες είναι σαρκοφάγα ζώα και τρέφονται κυρίως με μικρά έως μεσαίου μεγέθους θηλαστικά που ζυγίζουν μεταξύ 0,4 και 4,4 λίβρες (200 και 2.000 g). Ευνοούν ζώα όπως π.χ κουνέλια , λαγοί, βολίδες, αρουραίοι και ποντίκια , αλλά θα πάρουν και θήραμα μέχρι το μέγεθος του αλεπούδες και ακόμη και νεαρά ελάφια έως 37 λίβρες (17 κιλά) . Κυνηγούν επίσης άλλα πτηνά (συμπεριλαμβανομένων μικρότερων κουκουβάγιων), μέχρι το μέγεθος των ερωδιών και άλλων αρπακτικών πτηνών, όπως π.χ. καρακάξες . Μπορούν επίσης να τρώνε αμφίβια, ερπετά (συμπεριλαμβανομένων των φιδιών), ψάρια και έντομα .

Το κυνήγι πραγματοποιείται συνήθως το σούρουπο και την αυγή και αποτελείται κυρίως από την κουκουβάγια που παρακολουθεί από μια πέρκα για δραστηριότητα θηράματος και στη συνέχεια κατεβαίνει γρήγορα μόλις εντοπιστεί το θήραμα. Το θήραμά τους συνήθως δεν έχει ιδέα ότι καταδιώκονταν. Περιστασιακά, μπορεί να αιχμαλωτίσουν άλλα πουλιά στο φτερό, και μπορεί ακόμη και να βουτήξουν στο νερό για να πιάσουν ψάρια.

Το θήραμα συχνά σκοτώνεται γρήγορα από την ισχυρή λαβή και τα νύχια του μπούφου, αν και μερικές φορές δαγκώνεται στο κεφάλι για να σκοτωθεί επίσης. Στη συνέχεια, το θήραμα καταπίνεται ολόκληρο ή κομματιάζεται με τον λογαριασμό. Τα περισσότερα θηράματα, ακόμη και σε μέγεθος μικρών κουνελιών, καταπίνονται ολόκληρα.

Το μεγαλύτερο μέρος του κυνηγιού συμβαίνει σε ανοίγματα με ξύλινα μανδύα, συχνά αυτά που είναι λαξευμένα από υγροτόπους ή λεκάνες απορροής. Ενώ μπορούν να κυνηγήσουν μέσα σε δάση, ο μπούφος το βρίσκει πιο δύσκολο καθώς βασίζονται περισσότερο στην όρασή τους παρά στην ακοή για το κυνήγι. Συχνά χρησιμοποιούν κλαδιά δέντρων, βραχώδεις σχηματισμούς, μπάζα με μεγάλους βράχους, λόφους με ψηλά χόρτα ή ακόμα και κτίσμα ως κυνηγετική πέρκα.

Συμπεριφορά Ευρασιατικής Κουκουβάγιας

Οι κουκουβάγιες είναι κυρίως μοναχικά ζώα εκτός από την περίοδο του ζευγαρώματος. Παρά το μεγάλο τους μέγεθος, αυτά τα ζώα είναι άπιαστα και ήταν δύσκολο να μελετηθούν στα φυσικά τους ενδιαιτήματα. Είναι νυχτερινά, γίνονται ενεργά και σούρουπο και παραμένουν ενεργά όλη τη νύχτα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, κουρνιάζουν σε ψηλά δέντρα, αλλά αν η τροφή είναι σπάνια θα κυνηγήσουν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Θα υπερασπιστούν σκληρά την επικράτειά τους ενάντια σε άλλες κουκουβάγιες και θα επικαλύπτουν ελαφρώς τις περιοχές μόνο εάν το φαγητό είναι αραιό. Προτιμούν να μείνουν στην ίδια περιοχή εκτός αν αναγκαστούν να φύγουν λόγω έλλειψης τροφής ή εάν τους εκδιώξουν άλλες κουκουβάγιες.

Είναι μη μεταναστευτικό πουλί, και ακόμη και αυτά που ζουν στα πιο ψυχρά κλίματα που μπορεί να υποφέρουν από ελλείψεις τροφής το χειμώνα δεν θα εγκαταλείψουν την εγχώρια περιοχή τους.

Ο ευρασιατικός μπούφος είναι ένα είδος με πλατύ φτερό και επιδίδεται σε μια δυνατή, άμεση πτήση, που συνήθως αποτελείται από ρηχά χτύπημα φτερών και μακριές, εκπληκτικά γρήγορες ολισθήσεις.

  Ευρασιατική κουκουβάγια

Επικοινωνία Ευρασιατικής Κουκουβάγιας

Ο ευρασιατικός μπούφος χρησιμοποιεί δυνατές κλήσεις για να επικοινωνήσει και συχνά ακούγεται περισσότερο από ό,τι φαίνεται. Χρησιμοποιούν μια ποικιλία από χτυπήματα και κροτίδες, με διαφορετικούς θορύβους να έχουν διαφορετική σημασία.

Τα διαφορετικά μέλη μιας ομάδας μπορούν επίσης να αναγνωριστούν από τις διαφορετικές φωνές τους.

Κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου, τα θηλυκά κάνουν μερικές φορές έναν χοντρό ήχο 'kraaah'. Αυτόν τον ήχο κάνουν και οι νέοι. Οι μπούφοι είναι επίσης σε θέση να αποκρυπτογραφήσουν το μέγεθος και την απόσταση των εισβολέων με βάση την ένταση της κλήσης τους.

Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, η κύρια λειτουργία για φωνητική γίνεται για το σκοπό της ερωτοτροπίας. Ενώ αυτά τα πουλιά είναι εδαφικά όλο το χρόνο, η εδαφική κλήση φαίνεται να κορυφώνεται γύρω στον Οκτώβριο έως τις αρχές Ιανουαρίου.

Όταν καλούν για τους σκοπούς της ερωτοτροπίας, τα αρσενικά τείνουν να υποκλίνονται και να ουρλιάζουν δυνατά. Η ερωτοτροπία στον ευρασιατικό μπούφο μπορεί να περιλαμβάνει περιόδους «ντουέτου», με το αρσενικό να κάθεται όρθιο και το θηλυκό να υποκλίνεται όπως αποκαλεί.

Αναπαραγωγή ευρασιατικής κουκουβάγιας

Οι ευρασιατικοί κουκουβάγιες αναπαράγονται συνήθως από τα τέλη Φεβρουαρίου έως τα τέλη Απριλίου. Θεωρούνται μονογαμικοί, αλλά έχουν καταγραφεί κάποιες περιπτώσεις διγαμίας.

Το αρσενικό επιλέγει τόπους αναπαραγωγής και διαφημίζει τις δυνατότητές του στο θηλυκό πετώντας προς αυτά και ζυμώνοντας μια μικρή κοιλότητα (αν υπάρχει χώμα) και κάνοντας νότες στακάτο και θορύβους.

Μπορεί να παρουσιαστούν πολλές πιθανές τοποθεσίες, με τη γυναίκα να επιλέγει μία. Συνήθως φωλιάζουν σε προεξοχές από βράχους, σε ρωγμές και σχισμές μεταξύ βράχων και σε σπηλιές και μπορεί να επαναχρησιμοποιήσουν την ίδια θέση φωλιάς για αρκετά χρόνια.

Συνήθως η ωοτοκία αρχίζει στα τέλη του χειμώνα. Ένας μέσος συμπλέκτης αποτελείται από 1 έως 5, πιθανώς 6 λευκά αυγά. ο αριθμός των αυγών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποσότητα της τροφής που είναι διαθέσιμη εκείνη τη στιγμή. Τα αυγά έχουν διαστάσεις 2,2 έως 2,9″ x 1,7 έως 2,1″ (56 έως 73 mm x 44,2 έως 53 mm) και ζυγίζουν από 2,6 έως 2,8 oz (75 έως 80 g). Τα αυγά γεννιούνται συνήθως σε διαστήματα 3 ημερών.

Το θηλυκό μόνο επωάζει αυτά τα αυγά μόνο του για 31 έως 36 ημέρες, ενώ το αρσενικό ταΐζει το θηλυκό. Μόλις εκκολαφθούν τα αυγά, ο αρσενικός μπούφος συνεχίζει να κυνηγά έως ότου τα μικρά γίνουν 4 έως 5 εβδομάδων και το θηλυκό ξοδεύει όλο τον χρόνο του γυρίζοντας στη φωλιά.

Τα φωλιά εγκαταλείπουν τη φωλιά όταν είναι περίπου 5 εβδομάδων και κάνουν την πρώτη τους πτήση 2 με 3 εβδομάδες αργότερα. Παραμένουν εξαρτημένοι από τους γονείς για άλλους 3 με 4 μήνες. Τα νεαρά άτομα έχουν στοιχειώδεις τούφες αυτιών, στενά φραγμένο κάτω από το φτέρωμα και φούσκωμα στο κεφάλι.

Περίπου στις επτά έως οκτώ εβδομάδες, οι κουκουβάγιες είναι έτοιμες να πετάξουν, αλλά εξακολουθούν να χρειάζονται τροφή από τους γονείς για αρκετές εβδομάδες μετά από αυτό. Ο ευρασιατικός μπούφος φθάνει σε σεξουαλική ωριμότητα όταν είναι περίπου 1 έτους, αλλά συνήθως δεν αναπαράγεται μέχρι να είναι 2 έως 3 ετών. Οι μπούφοι μπορούν να αναπαραχθούν από την ηλικία των 2 έως 31 ετών.

Τοποθεσία και βιότοπος της Eurasian Eagle-Owl

Ο ευρασιατικός μπούφος είναι ένα από τα πιο ευρέως διαδεδομένα από όλα τα είδη κουκουβάγιας, αν και είναι πολύ λιγότερο ευρύ από την κουκουβάγια. Η συντριπτική πλειοψηφία των κουκουβάγιων ζει στην ηπειρωτική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανία , Πορτογαλία , Γαλλία , Λουξεμβούργο , Βέλγιο , ο Ολλανδία , Γερμανία , Ελβετία, Ιταλία , Αυστρία και Ελλάδα . Βρίσκεται επίσης στη Σκανδιναβία, τη Ρωσία (που είναι σχεδόν βέβαιο ότι εμφανίζεται η κορύφωση των αριθμών και η ποικιλομορφία της φυλής) και την Κεντρική Ασία.

Πρόσθετοι μικροί πληθυσμοί υπάρχουν στην Ανατολία, στη βόρεια Μέση Ανατολή, στο ορεινό ανώτερο τμήμα της Νότιας Ασίας και στην Κίνα. Επιπλέον, εκτιμάται ότι 12 έως 40 ζευγάρια κατοικούν στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2016 (όπου είναι αναμφισβήτητα μη αυτόχθονα), αριθμός που ενδέχεται να αυξάνεται.

Αυτές οι προσαρμόσιμες κουκουβάγιες κατοικούν σε περιοχές με πολλούς βράχους, γκρεμούς, χαράδρες και ανοιχτούς χώρους με διάσπαρτα δέντρα, δάση κωνοφόρων, ερήμους και ημιερήμους. καθώς και τάιγκα, δασώδη στέπα και χωράφια με κατάλληλες βραχώδεις περιοχές. Στην πραγματικότητα, έχουν βρεθεί να ζουν σχεδόν σε όλες τις κλιματικές και περιβαλλοντικές συνθήκες στην ευρασιατική ήπειρο, εξαιρουμένων των μεγαλύτερων άκρων.

Συχνά βρίσκονται στον μεγαλύτερο αριθμό σε περιοχές όπου βράχοι και χαράδρες περιβάλλονται από διάσπαρτα δέντρα και θάμνους, καθώς και σε υγροτόπους καθώς συχνά φιλοξενούν μικρά θηράματα, όπως π.χ. βολίδες και κουνέλια.

Στην πρόσφατη ιστορία, έχουν επίσης μετακομίσει σε αστικά ενδιαιτήματα, αναπαράγοντας σε λατομεία και κτίρια. Αν και βρίσκονται στον μεγαλύτερο αριθμό σε περιοχές που είναι αραιοκατοικημένες από ανθρώπους, έχουν παρατηρηθεί σε αγροτικές εκτάσεις, καθώς και σε πάρκα στην Ευρώπη. Μπορούν να βρεθούν σε υψόμετρα μέχρι περίπου 6.500 πόδια (2.000 μέτρα) στην Ευρώπη και 14.700 πόδια (4.500 μέτρα) στην Κεντρική Ασία και τα Ιμαλάια. Ωστόσο, μπορούν να βρεθούν και στο επίπεδο της θάλασσας.

Τα εδάφη καθορίζονται από τον αρσενικό μπούφο, ο οποίος επέλεξε τα υψηλότερα σημεία στην επικράτεια από τα οποία θα τραγουδούσε. Το μέγεθος της περιοχής είναι παρόμοιο ή περιστασιακά λίγο μεγαλύτερο από τη μεγάλη κερασφόρο κουκουβάγια: κατά μέσο όρο 15 έως 80 km2 (5,8 έως 30,9 τετραγωνικά μίλια).

  Κουκουβάγια

Κατάσταση διατήρησης ευρασιατικής κουκουβάγιας

Οι ευρασιατικοί κουκουβάγιες έχουν πολύ μεγάλη εμβέλεια (περίπου 32.000.000 km2 (12.000.000 τετραγωνικά μίλια) σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης και της Ασίας) και ο πληθυσμός τους πιστεύεται ότι είναι μεταξύ 19.000 και 38.000 αναπαραγωγικά ζεύγη, και σε ολόκληρο τον κόσμο περίπου 5000,00,250 μεμονωμένα πουλιά. .

Παρά το γεγονός ότι ο πληθυσμός των κουκουβάγιων πιστεύεται ότι μειώνεται λόγω των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης έχει αξιολογήσει το πουλί ως το «λιγότερο ανησυχητικό».

Οι μπούφοι είναι οικονομικά ωφέλιμοι για τους αγρότες που θέλουν να διατηρήσουν τον αριθμό των τρωκτικών στη γη τους και η απομάκρυνσή τους από το οικοσύστημα θα σήμαινε ότι θα κατακλυζόμαστε από αρουραίους και άλλα παράσιτα!

Αρπακτικά της Ευρασιατικής Κουκουβάγιας

Όταν ο ευρασιατικός μπούφος φτάσει στην ενηλικίωση, βρίσκεται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας στη θέση του και διατρέχει πολύ χαμηλό κίνδυνο θήρευσης. Οι υγιείς ενήλικες συνήθως δεν έχουν φυσικούς θηρευτές, επομένως θεωρούνται αρπακτικά της κορυφής . Η κύρια αιτία θανάτου για τον μπούφο είναι η ηλεκτροπληξία, τα τροχαία ατυχήματα και οι πυροβολισμοί.

Διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατά τα πρώτα τους χρόνια, όπου κινδυνεύουν από οποιοδήποτε αρπακτικό που είναι πολύ μεγάλο για να το φάνε. Ευτυχώς, η μητέρα μένει με τα μικρά για το μεγαλύτερο μέρος αυτής της περιόδου και κρατά μακριά τα αρπακτικά. Λόγω του ριγέ, στίγματος και ποικίλου χρωματισμού τους, είναι εξαιρετικά καλά καμουφλαρισμένοι, ειδικά όταν κουρνιάζουν στα δέντρα.

Δείτε περισσότερα ζώα που ξεκινούν με το γράμμα Ε