Κοινή καρακάξα

Πηγή εικόνας

ο Κοινή καρακάξα είναι ένα μεγάλο αρπακτικό πουλί και ένα από τα πιο ορατά από τα αρπακτικά της Βρετανίας. Το Common Buzzard έχει μεγάλο βρετανικό πληθυσμό και μπορεί συχνά να το δει κανείς σε μια καθαρή μέρα στη βρετανική ύπαιθρο. Μπορεί να παρατηρηθεί είτε να κάθεται σε έναν φράχτη περιμένοντας να περάσει το επόμενο γεύμα του είτε να ανεβαίνει γρήγορα σε ομάδες των δύο ή περισσότερων τα απογευματινά θερμικά.

Οι καρακάξες βρίσκονται σε μεγάλο μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά εξακολουθούν να βρίσκονται καλύτερα σε λοφώδη εδάφη στα δυτικά του Ηνωμένου Βασιλείου, ειδικά σε περιοχές με άγονο ανοιχτό έδαφος. Μερικά καλά μέρη περιλαμβάνουν το Dartmoor και το Forest of Dean στο Gloucestershire.

Στη Σκωτία, λόγω του μεγέθους, της συμπεριφοράς και των σημαδιών τους, η Κοινή Καρακάξα συχνά συγχέεται με τους ανήλικους χρυσαετούς, ειδικά όταν είναι στα ύψη.



Υπάρχουν περίπου 40.000 ζεύγη αναπαραγωγής στη Βρετανία. Η καρακάξα κατοικεί συνήθως όλο το χρόνο εκτός από τα πιο κρύα μέρη της περιοχής της.

Κοινά Χαρακτηριστικά Καρακάξας

Το Common Buzzard έχει μήκος συνήθως από 51 έως 57 εκατοστά και άνοιγμα φτερών από 110 έως 130 εκατοστά (48 - 60 ίντσες). Τα θηλυκά ζυγίζουν έως και 1,3 κιλά. Τα αρσενικά τείνουν να ζυγίζουν λιγότερο και ως εκ τούτου είναι οι πιο αποτελεσματικοί κυνηγοί και ιπτάμενοι.

Το φτέρωμα Common Buzzards είναι ένα πλούσιο καφέ, με πιο ανοιχτόχρωμα σημάδια από κάτω. Κατά την πτήση τα φτερά έχουν μια κουρελιασμένη εμφάνιση σαν σκόρος καθώς αυτό το πουλί γλιστρά πέρα ​​δώθε σε τεράστιο ύψος. Το φτέρωμα μπορεί να ποικίλλει στη Βρετανία από σχεδόν καθαρό λευκό έως μαύρο, ωστόσο, είναι συνήθως αποχρώσεις του καφέ, με ένα λευκό «κολιέ» από φτερά.

Κοινή δίαιτα καρακάξας

Οι κοινές καρακάξες τρέφονται κυρίως με κουνέλια, αλλά θα πάρουν σχεδόν οποιοδήποτε μικρό θηλαστικό, ερπετό και συχνά πτώματα (το σφάγιο ενός νεκρού ζώου). Τα πουλιά φαίνονται περιστασιακά να στέκονται περήφανα σε ένα κομμάτι δρόμου να σκοτώνουν το υπερασπίζονται ενώ τρώνε.

Εξαιρετικός καιροσκόπος, προσαρμόζεται καλά σε μια ποικίλη διατροφή με φασιανούς, άλλα μικρά θηλαστικά, φίδια και σαύρες και μπορεί συχνά να το δει κανείς να περπατά πάνω από πρόσφατα οργωμένα χωράφια αναζητώντας σκουλήκια και έντομα.

Κοινή Συμπεριφορά Καρακάξας

Οι κοινές καρακάξες δεν σχηματίζουν κανονικά σμήνη, ωστόσο, πολλές μπορεί να εμφανιστούν μαζί κατά τη μετανάστευση ή σε καλό περιβάλλον. Έως και 20 καρακάξες έχουν εντοπιστεί σε μια μικρή περιοχή, αν και συνήθως απέχει κατά μέσο όρο 30 μέτρα η μία από την άλλη. Εξαιρετικά εδαφικές, οι μάχες ξεσπούν αν κάποιος παραστρατήσει σε ένα άλλο ζεύγη εδάφους.

Πολλά μικρότερα πουλιά, όπως τα κοράκια και τα ζαχαρωτά, τα βλέπουν ως απειλή και τα ενοχλούν για να μετακινηθούν από ένα συγκεκριμένο δέντρο ή περιοχή, μολύνοντάς τα επανειλημμένα μέχρι να πετάξουν μακριά.

Αναπαραγωγή κοινής καρακάξας

Τα ζευγάρια ζευγαρώνουν για μια ζωή. Για να προσελκύσει έναν σύντροφο (ή να εντυπωσιάσει τον υπάρχοντα σύντροφό του), το αρσενικό εκτελεί μια τελετουργική εναέρια επίδειξη πριν από την αρχή της Άνοιξης. Αυτή η εντυπωσιακή οθόνη είναι γνωστή ως «το τρενάκι του λούνα παρκ». Θα σηκωθεί ψηλά στον ουρανό, για να στρίψει και να πέσει προς τα κάτω, σε μια σπείρα, στρίβοντας και γυρίζοντας καθώς κατεβαίνει. Στη συνέχεια θα σηκωθεί αμέσως προς τα πάνω για να επαναλάβει την άσκηση.

Η Κοινή Καρακάξα αναπαράγεται σε δασικές εκτάσεις, συνήθως στις παρυφές. Το θηλυκό γεννά μεταξύ 2 και 4 αυγών, μοιράζοντας την εργασία 33-35 ημερών της επώασης με το αρσενικό πουλί. Τα μικρά εγκαταλείπουν τη φωλιά μετά από μερικούς μήνες, γίνονται πλήρως ανεξάρτητα στους 5 μήνες περίπου και γίνονται ενεργοί κτηνοτρόφοι μετά από 2 – 3 χρόνια.

Κατάσταση διατήρησης κοινής καρακάξας

Λόγω της ανθρώπινης δίωξης και της εισαγωγής μυξωμάτωσης στον πληθυσμό των κουνελιών τη δεκαετία του 1950, οι καρακάρες έγιναν πολύ σπάνιες, κατοικώντας μόνο σε ψηλά σημεία σε περιοχές όπως το Brecon στην Ουαλία και το Cairngorms στη Σκωτία. Καθώς τα λίγα κουνέλια που επέζησαν αναπαρήχθησαν και έγιναν πιο ανθεκτικά στον ιό της μυξωμάτωσης, ο αριθμός τους αυξήθηκε και μαζί του ο πληθυσμός και η κατανομή των καρακάκων και άλλα αρπακτικά πτηνά . Ο αριθμός τους πιστεύεται ότι φτάνει τα 60.000 ζευγάρια σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, καθιστώντας τα τα πιο διαδεδομένα από τα αρπακτικά πτηνά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Δείτε περισσότερα ζώα που ξεκινούν με το γράμμα C