Peafowl Peacock

  Peafowl Peacock

Παγώνι είναι ο όρος που δίνεται σε δύο είδος πουλιού που είναι μέλη της οικογένειας των φασιανών. Το ινδικό παγώνι (Pavo cristatus) είναι ιθαγενές πουλί του Ινδική υποήπειρος και το πράσινο Peafowl (Pavo muticus) αναπαράγεται από την ανατολική Βιρμανία έως την Ιάβα. Τα αρσενικά είναι γνωστά ως «Παγώνια» και τα θηλυκά ως «Peahens».

Το παγώνι είναι το εθνικό πουλί της Ινδίας. Τα παγώνια είναι γνωστά για τις υπέροχες, όμορφες εμφανίσεις των φτερών της ουράς τους κατά τη διάρκεια της ερωτοτροπίας.

Peafowl Περιγραφή



Το λαμπρό «τρένο» των Peacocks περιέχει πάνω από 200 αστραφτερά φτερά, το καθένα διακοσμημένο με βλεφαρίδες. Το αρσενικό Ινδικό παγώνι έχει ιριδίζον χρώμα μπλε και πράσινο στο κεφάλι, το λαιμό και το στήθος του. Τα μακριά «τρένα» τους δεν είναι τα φτερά της ουράς αλλά τα επιμήκη καλύμματα φτερών της ουράς. Το τρένο είναι χάλκινο και πράσινο και έχει μια σειρά από «μάτια» που είναι πιο εμφανή όταν η ουρά είναι ανεμιστή.

Τα πραγματικά φτερά της ουράς των αρσενικών ινδικών Peafowls είναι κοντά και γκρι χρώμα και φαίνονται μόνο από πίσω όταν η ουρά είναι εκτεταμένη και ανεμιστή πλήρως. Τα αρσενικά επιδεικνύουν τα όμορφα τρένα τους με ανεμιστήρα ως μέρος της φλερτ συμπεριφοράς τους στους Peahens. Κατά τη διάρκεια της περιόδου τήξης, τα αρσενικά ρίχνουν τα φτερά του τρένου τους και τα γκρίζα φτερά τους είναι πιο εμφανή.

Τα θηλυκά δεν έχουν τα φωτεινά χρώματα του αρσενικού και έχουν μια πιο θαμπή εμφάνιση, κάτι που είναι κοινό σε πολλά άλλα είδη πουλιών. Τα Peahen έχουν γενικά καφέ χρώμα με πιο ανοιχτό κάτω μέρος. Τους λείπουν επίσης τα μακριά καλύμματα της πάνω ουράς. Μπορεί να έχουν κάποιο ιριδίζον πράσινο χρώμα στο λαιμό τους.

Τόσο το αρσενικό όσο και το θηλυκό Peafowl έχουν κορυφές στην κορυφή του κεφαλιού τους που υπάρχουν επίσης στα είδη Green Peafowl. Το πράσινο Peafowl διαφέρει στην όψη από το Indian Peafowl στο ότι το αρσενικό έχει πράσινο και χρυσό φτέρωμα και τα φτερά τους είναι μαύρα με μπλε λάμψη.

Σε αντίθεση με το ινδικό παγώνι, τα πράσινα παγώνια είναι παρόμοια με τα πράσινα παγώνια μόνο που έχουν μικρότερα καλύμματα φτερών στην επάνω ουρά και ελαφρώς λιγότερο ιριδίζοντα σε ορισμένα μέρη. Τους μήνες που το αρσενικό δεν έχει τρένο, είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις τα θηλυκά και τα αρσενικά.

Τα Peafowl είναι μεγάλα πουλιά με αρσενικά μήκους έως 2,3 μέτρα (7,5 πόδια) και τα θηλυκά μικρότερα σε μήκος 86 εκατοστά (34 ίντσες). Το μήκος της ουράς του αρσενικού Peafowl μπορεί να είναι 4 – 5 πόδια.

Τα παγώνια ζυγίζουν 9 – 13 λίβρες και τα Peahens ζυγίζουν 6 – 9 λίβρες. Όπως και άλλα μέλη των Galliformes, τόσο το αρσενικό όσο και το θηλυκό Peafowl έχουν αιχμηρά, ισχυρά μεταταρσιακά σπιρούνια γνωστά και ως «αγκάθια κλωτσιών» τα οποία χρησιμοποιούν για να αμυνθούν από τα αρπακτικά. Τα πόδια τους είναι δυνατά και έχουν 3 δυνατά δάχτυλα στραμμένα προς τα εμπρός και ένα προς τα πίσω. Επειδή η αναλογία επιφάνειας φτερών προς βάρος σώματος δεν είναι μεγάλη, τα περισσότερα είδη είναι ανίκανα για μεγάλες πτήσεις.

Εκτός από το Ινδικό και το Πράσινο Παγιάλι, έχουν αναπτυχθεί 1 ή 2 μεταλλάξεις από όσους κρατούνται σε αιχμαλωσία. Ένα από αυτά είναι ένα λευκό είδος Peafowl που ονομάζεται Indian White Peafowl. Ένα άλλο είδος που απαντάται στα τροπικά δάση της Κεντρικής Αφρικής είναι το Κογκό Παγώνι.

Βιότοπο

Τα παγόπουλα είναι κυρίως πτηνά που κατοικούν στο έδαφος και προτιμούν τα δάση και τις γεωργικές εκτάσεις. Μπορούν επίσης να βρεθούν σε θαμνώδεις εκτάσεις και στα τροπικά δάση. Πολλοί θα φωλιάσουν στο έδαφος ενώ κάποιοι θα φωλιάσουν στα δέντρα.

Διατροφή

Τα Peafowl είναι παμφάγα και η διατροφή τους αποτελείται από φυτά και πέταλα λουλουδιών, σπόρους, μυρμήγκια , τερμίτες, κρότωνες και ακρίδες. Θα τρώνε επίσης μικρά ερπετά όπως μικρά φίδι κόμπρα , αρθρόποδα και αμφίβια.

Συμπεριφορά ζευγαρώματος Peafowl και αναπαραγωγή Peafowl

Το Peacock είναι ένα κλασικό παράδειγμα «σεξουαλικής επιλογής» που επηρεάζει την εξέλιξη. Μελέτες αποδεικνύουν ότι οι Peahen προτιμούν να ζευγαρώνουν με τα πιο εντυπωσιακά αρσενικά που εμφανίζουν τον μεγαλύτερο αριθμό οφθαλμικών κηλίδων στην ουρά τους.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα αρσενικά με τις μεγαλύτερες οφθαλμικές κηλίδες τείνουν να γεννιούνται μεγαλύτερα, υγιέστερα και υγιέστερα νεαρά παιδιά που είναι πιο πιθανό να επιβιώσουν, αποδεικνύοντας ότι η ομορφιά του παγωνιού είναι κάτι περισσότερο από βαθιά. Τα παγώνια λιώνουν τα φτερά της ουράς τους γύρω στον Αύγουστο και αρχίζουν να τα ξαναφυτρώνουν.

Κατά τη διάρκεια της ερωτοτροπίας, το αρσενικό απλώνει το φτερό του και το κάνει να τρέμει για να προσελκύσει το θηλυκό. Το αρσενικό συχνά γυρίζει προς το δεκτικό θηλυκό, περιστρέφεται για να το αντιμετωπίσει με τη μεγαλοπρέπεια της επίδειξης του πριν κάνει αρκετά βήματα πίσω και υποκλιθεί. Η εμφάνιση ακολουθείται από τα αρσενικά που φωνάζουν πολύ δυνατά καλέσματα γνωστά ως «κοράκια» που είναι ακόμα πιο δυνατά από ένα κοράκι του Roosters. Αν ο Peahen εντυπωσιαστεί, θα ενταχθεί στο χαρέμι ​​των θηλυκών του, γιατί όπως τα περισσότερα αρσενικά πουλιά με πολύ διακοσμημένο φτέρωμα, το Peacock είναι πολυγαμικό.

Τα θηλυκά είναι καλά εξοπλισμένα για τους μητρικούς τους ρόλους με τον διακριτικό, κρυπτικό χρωματισμό τους. Τα αρσενικά δεν παίζουν κανένα ρόλο στην ανατροφή των νέων και το να είναι τόσο ευδιάκριτα, θα ήταν πιθανώς μια ευθύνη στον τρόπο του καμουφλάζ.

Τα Peahen γενικά φτάνουν σε ηλικία αναπαραγωγής περίπου 2 ετών, τα Peahens περίπου στα 3 έτη. Τα Peahen γεννούν 6 – 12 καφετιά αυγά από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο. Είναι στρωμένα σε μια φωλιά που έχει γρατσουνιστεί στο έδαφος και έχει επενδυθεί με γρασίδι. Το Peahen θα καθίσει πάνω στα αυγά και θα τα επωάσει για 28 ημέρες.

Τα ροδάκινα γεννιούνται με βάρος 3,6 ουγγιές (103 γραμμάρια), πλήρως φτερωτά και μπορούν να πετάξουν μέσα σε μερικές εβδομάδες. Πρέπει να μάθουν να πετούν πολύ σύντομα για να μείνουν με τις μητέρες τους όταν ξεκουράζονται στα δέντρα για να εξασφαλίσουν την επιβίωση από τα αρπακτικά. Τα ροδάκινα διδάσκονται πώς να τρώνε και πώς να κάνουν διάφορους ήχους από τους Peahen. Κάτω από την ηλικία του 1 έτους, τα νεαρά πουλιά ονομάζονται «Ροδάκινα». Ένα αρσενικό συρμό φτερών δεν θα υπάρχει για 3 χρόνια και θα αναπτυχθεί σε αυτό το διάστημα. Η διάρκεια ζωής ενός υγιούς Peafowl μπορεί να είναι 40 – 50 χρόνια.

Κατάσταση διατήρησης Peafowl

Η IUCN κατατάσσει το Πράσινο Παγιόνι ως ευάλωτο στην εξαφάνιση λόγω του κυνηγιού και της μείωσης της έκτασης και της ποιότητας του οικοτόπου.

Περισσότερο Πουλιά που ξεκινούν με Π