Πυγμαίος Ιπποπόταμος

  Πυγμαίος Ιπποπόταμος

Και τα δύο Κοινός Ιπποπόταμος (Hippopotamus amphibius) και το Πυγμαίος Ιπποπόταμος (Choeropsis liberiensis) είναι μέρος της οικογένειας «Hippopotamidae». Ο Πυγμαίος Ιπποπόταμος είναι ένα μεγάλο θηλαστικό ιθαγενές στα δάση και τους βάλτους της δυτικής Αφρικής.

Οι Πυγμαίοι ιπποπόταμοι είναι αρκετά σπάνιοι και φαίνεται ότι δεν υπήρχαν ποτέ πολλοί από αυτούς κάποια στιγμή.

Χαρακτηριστικά Πυγμαίου Ιπποπόταμου

Αν και οι Πυγμαίοι ιπποπόταμοι μοιάζουν με τους μεγαλύτερους συγγενείς τους, τον Κοινό Ιπποπόταμο, η πιο προσεκτική παρατήρηση μπορεί να καθορίσει αρκετές διαφορές. Οι Πυγμαίοι ιπποπόταμοι είναι σχετικά μικρότεροι και ζυγίζουν μεταξύ 350 – 550 κιλά. Έχουν ύψος 2,5 πόδια και έχουν ύψος 5 πόδια από το κεφάλι μέχρι την ουρά. Ο πυγμαίος ιπποπόταμος είναι απομονωμένος και νυχτερινός.



  ένας Πυγμαίος Ιπποπόταμος

Ο πυγμαίος ιπποπόταμος εμφανίζει πολλές χερσαίες προσαρμογές, ωστόσο, όπως και ο μεγαλύτερος ξάδερφός του, είναι ημιυδρόβιος και βασίζεται στο νερό για να διατηρεί το δέρμα του ενυδατωμένο και τη θερμοκρασία του σώματός του δροσερή. Συμπεριφορές όπως το ζευγάρωμα και η γέννηση μπορεί να εμφανιστούν στο νερό ή στην ξηρά. Το δέρμα τους είναι πρασινωπό-μαύρο, σκιάζεται σε ένα κρεμώδες γκρι στο κάτω μέρος του σώματος.

Οι Πυγμαίοι ιπποπόταμοι είναι καλοί κολυμβητές και έχουν ισχυρές μυϊκές βαλβίδες που κλείνουν τα αυτιά και τα ρουθούνια τους όταν βυθίζονται στο νερό.

Ενώ το Κοινός Ιπποπόταμος παράγει ένα κόκκινο υγρό από το δέρμα τους, οι Πυγμαίοι Ιπποπόταμοι εκκρίνουν ένα λευκό υγρό που έχει το ίδιο αποτέλεσμα στην προστασία του δέρματός τους από τον ήλιο και τις μολύνσεις.

Σε αντίθεση με τον Κοινό Ιπποπόταμο, τα μάτια ενός Πυγμαίου Ιπποπόταμου είναι τοποθετημένα στα πλαϊνά του κεφαλιού τους και τα ρουθούνια του είναι χαμηλότερα στο ρύγχος τους. Έχουν τέσσερα δάχτυλα σε κάθε πόδι που απλώνονται ευρύτερα με λιγότερο πλέγμα από τους κοινούς ιπποπόταμους, δίνοντάς τους μεγαλύτερη σταθερότητα στη στεριά.

Δίαιτα Πυγμαίου Ιπποπόταμου

Ο πυγμαίος ιπποπόταμος είναι φυτοφάγος, τρέφεται με όποιες φτέρες, πλατύφυλλα φυτά, χόρτα και φρούτα βρει στα δάση. Οι Πυγμαίοι ιπποπόταμοι συνήθως αρχίζουν να τρέφονται το απόγευμα και συνεχίζουν μέχρι τα μεσάνυχτα. Οι Πυγμαίοι Ιπποπόταμοι έχουν επίσης στομάχια πολλών θαλάμων που λειτουργούν σαν αυτό ενός μηρυκαστικού («μηρυκαστικό» που σημαίνει ένα οπλισμένο, μερικές φορές κερασφόρο ζώο που έχει περισσότερα από ένα στομάχια και μασάει τροφή που έχει υποστεί μερική πέψη). Όπως και ο Κοινός Ιπποπόταμος, δεν μασούν το κέφι τους, απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα του μηρυκασμού, αλλά κατατάσσονται στα «ψευδομηρυκαστικά» – («ψευδό» σημαίνει – φαινομενικά παρόμοια ή ψεύτικα).

Αναπαραγωγή Πυγμαίου Ιπποπόταμου

Όπως οι Κοινοί Ιπποπόταμοι, οι Πυγμαίοι Ιπποπόταμοι μπορεί να είναι εξαιρετικά επιθετικοί. Αν και δεν είναι εδαφικά, θα εξακολουθούν να επιτίθενται σε καταπατητές στο περιβάλλον τους. Οι Πυγμαί Ιπποπόταμοι έχουν αιχμηρά δόντια και μεγάλους κυνόδοντες και τους επιδεικνύουν με τη μεγάλη στάση του τύπου «χασμουρητό» για να εκφοβίσουν πιθανούς εχθρούς εάν αισθανθούν ότι απειλούνται.

Λόγω των μυστικών, νυχτερινών συνηθειών τους, λίγα είναι γνωστά για τον τρόπο ζωής των Πυγμαίων Ιπποπόταμων. Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι οι Πυγμαίοι Ιπποπόταμοι δεν είναι ασυνήθιστοι όσο οι κοινοί ιπποπόταμοι. Τείνουν να ζουν μεμονωμένα ή σε ζευγάρια. Οι Πυγμαίοι Ιπποπόταμοι δεν είναι επίσης εδαφικοί – ένας Πυγμαίος Ιπποπόταμος θα περιπλανηθεί σε μια άλλη περιοχή κατοικιών Πυγμαίων χωρίς προβλήματα. Ένα εύρος κατοικιών Pygmys είναι καλά καθορισμένο με μονοπάτια κοπριάς τα οποία απλώνουν με την ουρά τους κατά τη διάρκεια της αφόδευσης (κάνοντας πώληση).

Περιστασιακά, τα αρσενικά μπορεί να τσακώνονται για τα θηλυκά στα οποία χρησιμοποιούν τις ίδιες τεχνικές με τον Κοινό Ιπποπόταμο - χρησιμοποιώντας τα δόντια και τα σαγόνια τους. Όταν αρσενικοί και θηλυκοί Πυγμαίοι Ιπποπόταμοι βρίσκονται μαζί, πιθανότατα συναναστρέφονται (κάνουν συντροφιά μεταξύ τους) πριν ζευγαρώσουν. Αυτή η ερωτοτροπία δεν βρίσκεται στους Common Hippos.

Το ζευγάρωμα γίνεται μέσα ή έξω από το νερό. Η ηλικία του ζευγαρώματος ξεκινά στα 3 περίπου χρόνια στους Πυγμαίους. Ο Πυγμαίος ιπποπόταμος κουβαλά το μωρό του για περίπου 6-7 μήνες και στη συνέχεια γεννά ένα μόνο μοσχάρι. Το μοσχάρι θα ζυγίζει περίπου 10 – 14 κιλά. Η διάρκεια ζωής ενός Πυγμαίου ιπποπόταμου είναι μεταξύ 30 και 50 ετών.

  Ο Πυγμαίος Ιπποπόταμος

Κατάσταση διατήρησης του Πυγμαίου Ιπποπόταμου

Οι Πυγμαίοι Ιπποπόταμοι είναι εξαιρετικά σπάνιοι στη φύση – υπάρχουν πιθανώς μόνο μερικές χιλιάδες από αυτούς τριγύρω. Οι μεγαλύτερες απειλές τους είναι η απώλεια δασικού οικοτόπου λόγω της βιομηχανίας ξυλείας και το κυνήγι από τον άνθρωπο για κρέας και χαυλιόδοντες.

Ένα συγκεκριμένο υποείδος του πυγμαίου ιπποπόταμου βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Αν και απειλούνται με εξαφάνιση στη φύση, οι Πυγμαίοι Ιπποπόταμοι αναπαράγονται σε μεγάλους αριθμούς σε ζωολογικούς κήπους. Τον Νοέμβριο του 2003, υπάρχουν 178 πυγμαίοι ιπποπόταμοι σε 74 συλλογές σε όλο τον κόσμο. Τα περισσότερα, αν όχι όλα, από αυτά τα ζώα γεννήθηκαν σε ζωολογικούς κήπους από γονείς που γεννήθηκαν σε ζωολογικούς κήπους.