Πολική αρκούδα

  Πολική αρκούδα

ο Πολική αρκούδα βρίσκεται στις παράκτιες περιοχές σε όλη την Αρκτική. Οι πολικές αρκούδες είναι ημι-υδάτινα θηλαστικά που ζουν στο περιθώριο τεράστιων πεδίων πάγου που περιβάλλουν τον Βόρειο Πόλο. Η πολική αρκούδα είναι το μεγαλύτερο σαρκοφάγο είδος στον κόσμο που βρίσκεται στην ξηρά. Αν και σχετίζεται στενά με την καφέ αρκούδα, έχει εξελιχθεί για να καταλαμβάνει μια στενή οικολογική θέση, με πολλά χαρακτηριστικά σώματος προσαρμοσμένα για χαμηλές θερμοκρασίες, για κίνηση στο χιόνι, πάγο και ανοιχτά νερά και για κυνήγι φώκιες που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής του.

Πολική αρκούδα Περιγραφή

Οι πολικές αρκούδες έχουν ένα παχύ γούνινο παλτό είτε σε λευκό είτε σε κρεμ χρώμα, το οποίο τις βοηθά να εναρμονίζονται με το περιβάλλον τους και να παραμένουν κρυμμένες από τα θηράματα, παρόλο που η μαύρη μύτη τους μερικές φορές τις αφήνει μακριά. Το δέρμα της πολικής αρκούδας, ορατό μόνο στη μύτη και τα ποδαράκια, είναι μαύρο. Το μαύρο χρώμα επιτρέπει στην αρκούδα να απορροφά την ηλιακή ενέργεια για να ζεστάνει το σώμα της. Η γούνα της πολικής αρκούδας είναι λιπαρή και υδατοαπωθητική. Οι τρίχες δεν γίνονται μπερδεμένες όταν βρέχονται, επιτρέποντας στις πολικές αρκούδες να ανακινούν εύκολα το ελεύθερο νερό και τυχόν πάγο που μπορεί να σχηματιστεί μετά το κολύμπι. Οι πολικές αρκούδες έχουν ένα σχετικά στενό κεφάλι με μακρύ ρύγχος και μακρύ λαιμό.

  Πολικές αρκούδες



Οι πολικές αρκούδες έχουν αναλογικά μεγαλύτερο λαιμό από άλλες είδη αρκούδων ώστε να μπορούν να κυνηγούν πιο εύκολα τις φώκιες και άλλα υδρόβια θηράματα.

Οι πολικές αρκούδες έχουν μικρά αυτιά και κοντή ουρά μήκους περίπου 7 έως 12 εκατοστών (2,8 – 4,7 ίντσες). Τα μάτια μιας πολικής αρκούδας είναι σκούρα καφέ, τοποθετημένα σχετικά κοντά και στραμμένα προς τα εμπρός. Έχουν ένα χοντρό σύνολο, στιβαρό σώμα, 4 δυνατά πόδια και πολύ φαρδιά πόδια με τριχωτά πέλματα για να τα κρατούν ζεστά και να δίνουν καλή πρόσφυση στον πάγο. Τα φαρδιά πόδια τους χρησιμεύουν επίσης ως καλά κουπιά όταν κολυμπούν στο νερό.

Τα μπροστινά πόδια είναι στρογγυλά και μερικώς δικτυωτά. Τα πίσω πόδια είναι επιμήκη. Κάθε δάχτυλο του ποδιού έχει ένα παχύ, κυρτό, μη ανασυρόμενο νύχι. Τα νύχια χρησιμοποιούνται για την σύλληψη του θηράματος και για έλξη όταν τρέχετε ή σκαρφαλώνετε στον πάγο. Τα πίσω άκρα τους είναι μακρύτερα από τα μπροστινά άκρα. Αυτό κάνει το μεγάλο, μυώδες πίσω άκρο να στέκεται ψηλότερα από τους ώμους. Τα πόδια είναι πόδια με πέντε δάχτυλα.

Τα έντερα μιας πολικής αρκούδας είναι προσαρμοσμένα να αφομοιώνουν τα λίπη των θαλάσσιων ζώων. Το Polar μπορεί να φτάσει τα 2,5 μέτρα (8,4 πόδια) σε μήκος. Είναι οι μεγαλύτερες αρκούδες που ζυγίζουν έως και 500 κιλά (1100 λίβρες).

Με την παχιά, λευκή γούνα και τα δυνατά νύχια τους, οι πολικές αρκούδες είναι πολύ καλά προσαρμοσμένες στη ζωή στον γεμάτο πάγο. Ωστόσο, δεν διαφέρουν τόσο από άλλα είδη αρκούδας. Η προσαρμοστικότητα του βασικού σχεδίου σώματος είναι αυτό που κάνει τα θηλαστικά τόσο επιτυχημένα, καθώς είναι θερμόαιμα, μπορούν να διατηρήσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους σε σταθερό επίπεδο.

Οι πολικές αρκούδες κινούνται αργά και ξεκουράζονται συχνά για να αποφύγουν την υπερθέρμανση. Η υπερβολική θερμότητα απελευθερώνεται από το σώμα της πολικής αρκούδας μέσω περιοχών όπου απουσιάζει η γούνα ή τα αιμοφόρα αγγεία είναι κοντά στο δέρμα. Αυτές οι περιοχές περιλαμβάνουν το ρύγχος, τη μύτη, τα αυτιά, τα πέλματα, το εσωτερικό των μηρών και τους ώμους. Οι πολικές αρκούδες κολυμπούν για να δροσιστούν τις ζεστές μέρες ή μετά από σωματική δραστηριότητα.

Βιότοπος πολικής αρκούδας

Οι πολικές αρκούδες κατοικούν σε πεδία πάγου ή έσκαψαν κρησφύγετα στο χιόνι.

Δίαιτα πολικής αρκούδας

Αν και οι πολικές αρκούδες είναι ως επί το πλείστον σαρκοφάγα και εξαρτώνται από το λίπος των θαλάσσιων θηλαστικών για μεγάλο μέρος της ενέργειάς της, η Πολική Αρκούδα είναι ένα ιδιαίτερα προσαρμόσιμο καιροσκόπο παμφάγο και σε στιγμές ανάγκης τρώει μούρα, φύκια και σκουπίδια. Οι αναπτυσσόμενες πολικές αρκούδες τρώνε το κρέας των θαλάσσιων ζώων ενώ οι ενήλικες τρώνε κυρίως λάσπη φώκιας.

Οι πολικές αρκούδες χρειάζονται κατά μέσο όρο 2 κιλά (4,4 λίβρες) λίπους την ημέρα για να αποκτήσουν αρκετή ενέργεια για να επιβιώσουν. Μια δακτυλιοειδής φώκια που ζυγίζει 55 κιλά (121 λίβρες) θα μπορούσε να παρέχει έως και 8 ημέρες ενέργειας για μια πολική αρκούδα. Οι πολικές αρκούδες είναι φυσικοί οδοκαθαριστές και πιστεύεται ότι «παίζουν με το φαγητό τους». Το κάνουν αυτό πριν το σκοτώσουν (όπως θα έκανε μια γάτα). Αυτή η ενέργεια θεωρείται ότι είναι πρακτική για τεχνικές κυνηγιού και χειρισμού θηραμάτων. Το κύριο θήραμά τους είναι οι δακτυλιωμένες φώκιες και μερικές φορές οι γενειοφόροι φώκιες, αλλά θα φάνε ό,τι μπορούν να σκοτώσουν, συμπεριλαμβανομένων νεαρών θαλάσσιων θαλάσσιων θαλάσσιων θαλάσσιων θαλάσσιων θαλάσσιων θαλάσσιων φαλαινών, φαλαινών, ψαριών, θαλάσσιων πτηνών και καριμπούδων.

Οι πολικές αρκούδες διανύουν τεράστιες αποστάσεις αναζητώντας τροφή, κολυμπούν σε νερό και έρχονται πολύ στην ενδοχώρα. Οι πολικές αρκούδες σκάβουν μερικές φορές στα κρησφύγετα της φώκιας και τρώνε νεογέννητα κουτάβια της φώκιας. Αυτές οι αρκούδες μπορούν να μυρίσουν τις φώκιες σε απόσταση έως και 60 χιλιομέτρων στον πάγο. Οι πολικές αρκούδες τείνουν να παχαίνουν πολύ τους καλοκαιρινούς μήνες επειδή έχουν λιγότερες ευκαιρίες να τραφούν κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Οι πολικές αρκούδες δεν πίνουν νερό, παίρνουν όλη την υγρασία τους από το φαγητό που τρώνε. Οι πολικές αρκούδες σε χειμερία νάρκη δεν τρώνε.

  Η Πολική Αρκούδα

Συμπεριφορά πολικής αρκούδας

Οι πολικές αρκούδες περνούν μεγάλο μέρος του χρόνου τους στον ύπνο ή στην περιπλάνηση στον πάγο αναζητώντας Φώκιες. Οι ενήλικες είναι καλοί κολυμβητές, ωστόσο, τα μικρά μικρά πνίγονται εύκολα. Για το λόγο αυτό, οι νεαρές οικογένειες μένουν κοντά σε συμπαγή πάγο. Οι πολικές αρκούδες είναι συνήθως μοναχικές, τα αρσενικά και τα θηλυκά έρχονται μαζί για να ζευγαρώσουν για λίγες μόνο ημέρες στα τέλη του χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης. Τα έγκυα θηλυκά διαχειμάζουν σε κρησφύγετα σκαμμένα στο χιόνι σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την ακτογραμμή.

Η εμβέλεια και τα εδάφη των Polar Bears είναι τεράστια και μπορούν να φτάσουν τα 125.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα (48.250 τετραγωνικά μίλια) επειδή η λεία τους είναι αραιά κατανεμημένη. Για να κυνηγήσουν τη λεία τους, οι πολικές αρκούδες κάθονται πολύ ακίνητες δίπλα σε μια τρύπα στον πάγο και περιμένουν να βγουν οι φώκιες στην επιφάνεια για να αναπνεύσουν. Όταν εμφανίζεται μια φώκια, η αρκούδα τη χτυπά με ένα μπροστινό πόδι και τη σέρνει έξω στον πάγο πριν δαγκώσει το κεφάλι της.

Στην επιφάνεια του πάγου, βασίζονται στο υπέροχο καμουφλάζ τους για να καταλαμβάνουν φώκιες. Όταν εντοπίζεται μια φώκια που ηρεμεί, σέρνονται όσο πιο κοντά μπορούν και όταν βρίσκονται εντός εμβέλειας, μπορούν να τρέξουν με περίπου 45 χιλιόμετρα την ώρα (30 μίλια την ώρα) για να συλλάβουν τη λεία τους.

Μερικές φορές, οι πολικές αρκούδες κολυμπούν κάτω από το νερό και ανεβαίνουν κάτω από έναν πάγο για να ανατρέψουν τις φώκιες. Μπορούν επίσης να πετάξουν τεράστια κομμάτια πάγου στους Φώκιες για να τους αναισθητοποιήσουν. Ακόμα κι έτσι, μόνο λίγα κυνήγια είναι επιτυχημένα, επομένως η σάρωση είναι πολύ σημαντική. σφάγια των Φάλαινες , θαλάσσιοι ίπποι, Καριμπού και το Musk Ox είναι μια σημαντική πηγή τροφής.

Οι πολικές αρκούδες έχουν εξαιρετική όσφρηση και μπορούν να εντοπίσουν ένα κουφάρι από μεγάλη απόσταση. Ως φυσικοί οδοκαθαριστές, οι Polar Bears θα διερευνήσουν νέα αντικείμενα που μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα κοντά σε ανθρώπινους οικισμούς στην Αρκτική. Ορισμένες πολικές αρκούδες έχουν υποστεί σοβαρούς εσωτερικούς τραυματισμούς λόγω της κατανάλωσης τεχνητών υλικών. Η υποχώρηση του θαλάσσιου πάγου το καλοκαίρι μπορεί να αφήσει τις πολικές αρκούδες αποκλεισμένες στη στεριά και να μην μπορούν να φτάσουν Σφραγίδες – το προτιμώμενο θήραμά τους, επομένως, η σάρωση είναι η μόνη επιλογή εάν συμβεί αυτό.

Οι πολικές αρκούδες είναι εξαιρετικοί κολυμβητές και μπορούν να κολυμπήσουν με ταχύτητες 9,7 χιλιομέτρων την ώρα (6 μίλια την ώρα). Οι πολικές αρκούδες συνήθως κολυμπούν κάτω από το νερό σε βάθη μόνο περίπου 3 – 4,5 μέτρων (9,8 – 14,8 πόδια). Μπορούν να παραμείνουν βυθισμένα για 2 λεπτά και μπορούν να κλείσουν τα ρουθούνια τους όταν βρίσκονται κάτω από το νερό. Οι πολικές αρκούδες έχουν μέση ταχύτητα περπατήματος 5,5 χιλιομέτρων την ώρα (3,5 μίλια την ώρα).

Αναπαραγωγή Πολικής Αρκούδας

Οι πολικές αρκούδες ωριμάζουν περίπου στα 6 χρόνια. Οι πολικές αρκούδες αναπαράγονται τους καλοκαιρινούς μήνες από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο. Τα θηλυκά γεννούν στα σκαμμένα χειμερινά τους κρησφύγετα όπου γεννούν 2 -3 μικροσκοπικά μικρά. Η χρονική στιγμή της γέννησης είναι κάποια στιγμή στις αρχές του χειμώνα μεταξύ Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου.

Οι θηλυκές πολικές αρκούδες είναι ικανές για καθυστερημένη εμφύτευση. Η καθυστερημένη εμφύτευση διασφαλίζει ότι το μικρό γεννιέται την καλύτερη εποχή του χρόνου για επιβίωση και επιτρέπει στο θηλυκό να αποκτήσει καλή φυσική κατάσταση και να χρησιμοποιήσει την ενέργειά του για να θηλάσει τα νεογέννητα μικρά του. Τα μικρά γεννιούνται καλυμμένα με γούνα αλλά με κλειστά μάτια.

Τα μικρά ζυγίζουν περίπου 600 γραμμάρια (1,4 λίβρες). Τα θηλυκά παραμένουν σε χειμερία νάρκη θηλάζοντας τα μικρά τους μέχρι τον Απρίλιο. Τα θηλυκά μπορεί να μείνουν χωρίς φαγητό για έως και 8 μήνες, επιβιώνουν μόνο με το σωματικό τους λίπος, ενώ ξεχειμωνιάζουν και ταΐζουν τα νεογέννητα μικρά τους. Μέχρι να εμφανιστεί η νεαρή οικογένεια, τα μικρά μπορεί να έχουν μεγαλώσει και να ζυγίζουν 10 – 15 κιλά (22 – 33 λίβρες). Τα μικρά μένουν με τη μητέρα τους για τα επόμενα 2 – 3 χρόνια κατά τη διάρκεια του οποίου η ίδια τα φροντίζει.

Το θηλυκό θα διδάξει στα μικρά της πώς να κυνηγούν και να το προστατεύουν από τη ζημιά. Η πιο σταθερή κοινωνική αλληλεπίδραση συμβαίνει μεταξύ της μητέρας και των μωρών. Οι μητέρες της πολικής αρκούδας είναι προσεκτικές, αγγίζουν συχνά και περιποιούνται τα μικρά τους. Τα μικρά της πολικής αρκούδας κυνηγούν και αντιμετωπίζουν τα αδέρφια τους. Η διάρκεια ζωής μιας πολικής αρκούδας είναι περίπου 30 χρόνια.

  Μια πολική αρκούδα

Φωνητοποιήσεις πολικής αρκούδας

Οι ενήλικες πολικές αρκούδες φωνάζουν περισσότερο όταν είναι ταραγμένες ή απειλούμενες. Οι ήχοι περιλαμβάνουν συριγμό, γρύλισμα, τσίμπημα των δοντιών και τσουφί. Τα μικρά φωνάζουν πιο συχνά και για διάφορους λόγους. Οι ήχοι περιλαμβάνουν συριγμό, βουητό, κλαψούρισμα, χτύπημα στα χείλη και βουητό του λαιμού. Οι μητέρες προειδοποιούν τα μωρά με ήχο τσιμπήματος ή κρότου. Οι πολικές αρκούδες επικοινωνούν επίσης μέσω της όρασης, της αφής και της όσφρησης.

Κατάσταση διατήρησης της πολικής αρκούδας

Οι πολικές αρκούδες ταξινομούνται ως «ευάλωτες» με 5 από τους 19 υποπληθυσμούς πολικών αρκούδων σε παρακμή. Η IUCN κατατάσσει τώρα την υπερθέρμανση του πλανήτη ως τη σημαντικότερη απειλή για την Πολική Άρκτο, κυρίως επειδή το λιώσιμο των θαλάσσιων πάγων της μειώνει την ικανότητά της να βρει επαρκή τροφή.