Γκαριάλ

Πηγή εικόνας

ο Γκαριάλ (Gavialis Gangeticus) είναι ένα από τα δύο επιζώντα μέλη της οικογένειας Gavialidae, μιας μακροχρόνιας ομάδας κροκόδειλος -σαν ερπετά με μακριά, στενά σαγόνια. Το Gharial (που μερικές φορές αποκαλείται «ινδικό gharial» ή «gavial») είναι ο δεύτερος μακρύτερος από όλους τους ζωντανούς κροκόδειλους.

Τα Gharials προσαρμόζονται περισσότερο στις πιο ήρεμες περιοχές στα βαθιά και γρήγορα κινούμενα ποτάμια. Τα φυσικά χαρακτηριστικά του gharial δεν το καθιστούν πολύ κατάλληλο για μετακίνηση στη στεριά. Στην πραγματικότητα, οι μόνοι λόγοι για τους οποίους το gharial φεύγει από το νερό είναι είτε για να λιαστεί είτε για να φωλιάσει στις αμμουδιές των ποταμών.

Χαρακτηριστικά Gharial



Τα Gharials έχουν επιμήκεις, στενές ρύγχους που μοιάζουν μόνο με το συγγενικό τους, το False gharial, (Tomistoma schlegelii). Το σχήμα του ρύγχους ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία του Gharial. Το ρύγχος γίνεται προοδευτικά πιο λεπτό όσο μεγαλώνει το gharial. Η βολβώδης ανάπτυξη στην άκρη του αρσενικού ρύγχους ονομάζεται «γκάρα» (από την ινδική λέξη που σημαίνει «γλάστρα»), υπάρχει μόνο σε ώριμα άτομα.

Η βολβώδης ανάπτυξη χρησιμοποιείται για διάφορες δραστηριότητες, χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει ένα ηχητικό «βουητό» κατά τη διάρκεια της φωνής, λειτουργεί ως οπτικό δέλεαρ για την προσέλκυση θηλυκών και χρησιμοποιείται επίσης για την κατασκευή φυσαλίδων που έχουν συνδεθεί με τις τελετουργίες ζευγαρώματος του είδους. .

Οι επιμήκεις σιαγόνες Gharials είναι επενδεδυμένες με πολλά αλληλοσυνδεόμενα, αιχμηρά δόντια, μια προσαρμογή στη διατροφή (κυρίως ψάρια σε ενήλικες). Όντας ένα από τα μεγαλύτερα από όλα τα είδη κροκοδείλων, που πλησιάζει το μέγεθος του κροκόδειλου του θαλασσινού νερού (Crocodylus porosus) και του κροκόδειλου του Νείλου σε μέγιστο μέγεθος, τα αρσενικά φτάνουν σε μήκος τουλάχιστον 5 – 6 μέτρα. Υπάρχουν αναφορές για 7μετρα γκάρια, αλλά είναι ανεπιβεβαίωτες.

Το μυϊκό σύστημα των ποδιών του gharial δεν είναι κατάλληλο για να επιτρέψει στο ζώο να σηκώσει το σώμα του από το έδαφος (στην ξηρά) για να επιτύχει το βάδισμα ψηλού περπατήματος, όντας σε θέση μόνο να σπρώξει το σώμα του προς τα εμπρός κατά μήκος του εδάφους σε μια κίνηση που ονομάζεται «γλιστρώντας σώμα».

Αν και το gharial μπορεί να το κάνει αυτό με κάποια ταχύτητα όταν απαιτείται, όταν βρίσκεται στο νερό, το gharial είναι ο πιο ευκίνητος και γρήγορος από όλους τους κροκόδειλους στον κόσμο. Η ουρά τους φαίνεται υπερβολικά ανεπτυγμένη και είναι πλαγίως πεπλατυσμένη, περισσότερο από άλλους κροκόδειλους, αυτό του επιτρέπει να επιτύχει τις εξαιρετικές ικανότητες της ατμομηχανής του νερού.

Gharial Συμπεριφορά και Διατροφή

Τα νεαρά γκάρια θηράματα κυρίως μικρών ασπόνδυλων όπως έντομα, προνύμφες και επίσης μικρούς βατράχους. Τα ώριμα ενήλικα τρέφονται σχεδόν αποκλειστικά με ψάρια. Οι χαρακτηριστικές μακρόστενες ρύγχες γκαριάλ έχουν πολύ μικρή αντίσταση στο νερό επιτρέποντας στις κινήσεις ολίσθησης να πιάσουν ψάρια στο στόμα τους.

Τα πολυάριθμα δόντια που μοιάζουν με βελόνες είναι ιδανικά για να κρατάτε τα ψάρια που παλεύουν και γλιστράουν. Αν και κυρίως ψαροφάγοι, ορισμένα άτομα είναι γνωστό ότι σκαρώνουν νεκρά ζώα. Το gharial δεν πιστεύεται ότι είναι ανθρωποφάγος. Παρά το τεράστιο μέγεθός του, τα σαγόνια του το καθιστούν σωματικά ανίκανο να καταβροχθίσει οποιοδήποτε μεγάλο θηλαστικό, συμπεριλαμβανομένου ενός ανθρώπου.

Αναπαραγωγή Gharial

Η περίοδος ζευγαρώματος των γκαριάλ είναι από τον Νοέμβριο έως τον Δεκέμβριο και πολύ τον Ιανουάριο. Η φωλιά και η ωοτοκία των αυγών γίνεται την ξηρή περίοδο Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της ξηρής περιόδου τα ποτάμια συρρικνώνονται ελαφρώς και οι αμμώδεις όχθες των ποταμών είναι διαθέσιμες για φωλεοποίηση. Από 30 έως 50 αυγά τοποθετούνται στην τρύπα που έχει σκάψει το θηλυκό και στη συνέχεια καλύπτεται προσεκτικά.

Μετά από μια περίοδο κύησης περίπου 90 ημερών, τα νεαρά αναδύονται, αν και δεν υπάρχει καμία καταγραφή ότι το θηλυκό βοηθάει τα νεαρά στο νερό μετά την εκκόλαψη (πιθανώς επειδή τα σαγόνια τους δεν είναι κατάλληλα για να μεταφέρουν τα μικρά λόγω της βελόνας σαν δόντια). Ωστόσο, η μητέρα προστατεύει τα μικρά στο νερό για λίγες μέρες μέχρι να μάθουν να φροντίζουν μόνοι τους.

Διάρκεια ζωής Gharial

Η διάρκεια ζωής του Gharial δεν είναι ακριβώς γνωστή, ωστόσο, πιστεύεται ότι είναι περίπου η ίδια με άλλα ερπετά που είναι 50-60 χρόνια στη φύση.

Παρόλο που οι γκάριαλ δεν είναι ανθρωποφάγοι, τους έχει δοθεί αυτή η φήμη για μερικές φορές κυρίως λόγω μύθων:

Τα Gharial φαίνονται απειλητικά για τον μέσο κολυμβητή ή ψαρά, καθώς έχουν παρόμοια εμφάνιση με τους κροκόδειλους.

Σε πολλές περιπτώσεις, ανθρώπινα κοσμήματα έχουν βρεθεί στις κοιλιές των νεκρών γκάριαλ (αυτό είναι πιθανότατα από τη σάρωση ανθρώπινων πτωμάτων που επιπλέουν στον ποταμό στον Γάγγη ή από τον καθαρισμό αποτεφρωμένων υπολειμμάτων που έχουν πεταχτεί στον Γάγγη). Το gharial καταπίνει επίσης κοσμήματα, πέτρες, ραβδιά και παρόμοια για να λειτουργήσουν ως «γαστρόλιθοι» (σκληρά αντικείμενα που βοηθούν στην πέψη και τη διαχείριση της άνωσης).

Συντήρηση Gharial

Στη δεκαετία του 1970 το gharial έφτασε στο χείλος της εξαφάνισης και ακόμη και τώρα παραμένει στον κατάλογο των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση. Οι προσπάθειες διατήρησης των περιβαλλοντολόγων σε συνεργασία με αρκετές κυβερνήσεις οδήγησαν σε κάποια μείωση του κινδύνου εξαφάνισης. Κάποια ελπίδα βρίσκεται στα προγράμματα διατήρησης και διαχείρισης που ίσχυαν από το 2004.

Η πλήρης προστασία χορηγήθηκε τη δεκαετία του 1970 με την ελπίδα να μειωθούν οι απώλειες από τη λαθροθηρία, αν και τα μέτρα αυτά άργησαν να εφαρμοστούν στην αρχή. Τώρα υπάρχουν 9 προστατευόμενες περιοχές για γκάριαλ στην Ινδία, οι οποίες συνδέονται τόσο με την εκτροφή σε αιχμαλωσία όσο και με τις επιχειρήσεις «κτηνοτροφίας», όπου τα αυγά που συλλέγονται από τη φύση εκτρέφονται σε αιχμαλωσία (για να μειωθεί η θνησιμότητα λόγω φυσικών αρπακτικών) και στη συνέχεια απελευθερώνονται πίσω στη φύση (το κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1981).

Περισσότερα από 3000 ζώα έχουν απελευθερωθεί μέσω αυτών των προγραμμάτων και ο άγριος πληθυσμός στην Ινδία υπολογίζεται σε περίπου 1500 ζώα – με ίσως από διακόσια έως διακόσια ζώα στο υπόλοιπο της εμβέλειάς της.