Spider Monkey

Πηγή εικόνας

Μαϊμούδες αράχνη είναι πρωτόγονοι πίθηκοι του Νέου Κόσμου της οικογένειας «Atelidae» που βρίσκονται σε τροπικά πεδινά τροπικά δάση από το Μεξικό έως τη Νότια Αμερική, κατά μήκος των ακτών και των όχθες του Αμαζονίου, νότια στη Βολιβία και στο Matto Grosso στη Βραζιλία και στις βουνοπλαγιές των δασών των Άνδεων. Οι πίθηκοι αράχνη περιορίζονται σε δενδρόβιους βιότοπους, κυρίως στην κορυφή του θόλου των δέντρων. Κυμαίνονται από το επίπεδο της θάλασσας έως το υψηλότερο έδαφος.

Μια πρόσφατη σύγκριση νοημοσύνης δίνει στους πιθήκους αράχνη μια τιμή λίγο μεγαλύτερη από τη νοημοσύνη των γορίλων, επομένως είναι λογικό να πιστεύουμε ότι οι αράχνες μαϊμούδες είναι από τους πιο έξυπνους πιθήκους του Νέου Κόσμου.

Ονομάζονται αράχνες μαϊμούδες επειδή μοιάζουν με αράχνες όταν κρέμονται από την ουρά τους.



Χαρακτηριστικά Spider Monkey

Το αρσενικό Spider Monkey έχει μήκος σώματος 38 – 48 εκατοστά, μήκος ουράς 63 – 82 εκατοστά και ζυγίζει περίπου 9 – 10 κιλά. Το θηλυκό Spider Monkey έχει μήκος σώματος 42 – 57 εκατοστά, μήκος ουράς 75 – 92 εκατοστά και βάρος 6 – 8 κιλά. Τα αρσενικά και τα θηλυκά μοιάζουν πολύ. Οι πίθηκοι αράχνη είναι συνήθως όλοι μαύροι, αλλά μερικοί έχουν δαχτυλίδια στο χρώμα της σάρκας γύρω από τα μάτια τους και λευκά μουστάκια στο πηγούνι.

Τα μαλλιά τους είναι γενικά χοντρά και κορδόνια και δεν έχουν κάτω γούνα. Τα χρώματα του Spider Monkey μπορεί να είναι χρυσό, κόκκινο, γυαλιστερό, καφέ ή μαύρο, με τα χέρια και τα πόδια γενικά μαύρα. Αυτοί οι πίθηκοι εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την έντονη διόφθαλμη όρασή τους. Έχουν λεπτό σώμα και άκρα με μακρόστενα χέρια.

Ο πίθηκος αράχνη έχει μια προκλητική ουρά που είναι μυώδης και απτική και χρησιμοποιείται ως επιπλέον χέρι. Η ουρά είναι μερικές φορές μεγαλύτερη από το σώμα. Τόσο η κάτω πλευρά όσο και η άκρη της ουράς χρησιμοποιούνται για σκαρφάλωμα και πιάσιμο και έτσι η αράχνη μαϊμού τη χρησιμοποιεί σαν πέμπτο χέρι. Όταν ταλαντεύεστε από την ουρά, τα χέρια είναι ελεύθερα να μαζέψουν φαγητό.

Ο πίθηκος αράχνη έχει χέρια σε σχήμα αγκίστρου επειδή οι αντίχειρές του είτε λείπουν είτε έχουν γίνει κούτσουρο. Τα χέρια είναι σαν γάντζοι με μακριές, στενές παλάμες, μακριά κυρτά δάχτυλα και χωρίς αντίχειρα. Το κεφάλι είναι μικρό και το ρύγχος τους προεξέχον. Έχουν αντίχειρες μόνο στα πόδια τους.

Η ουρά των πιθήκων αράχνης και οι ευλύγιστες αρθρώσεις των ώμων της επιτρέπουν να αιωρείται γρήγορα κάτω από κλαδιά (βραχιόνιο) χωρίς φόβο να πιάσουν οι αντίχειρες. Τα πόδια του είναι πολύ επιμήκεις και το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού είναι προεκτεινόμενο, δουλεύοντας σαν τα χέρια για να πιάνουν λεπτότερα κλαδιά, καθώς και για καλύτερο κράτημα καθώς περπατά όρθιο με δύο πόδια σε φαρδιά κλαδιά.

Μπορεί ακόμη και να στέκεται όρθιο σε ένα κλαδί χρησιμοποιώντας την ουρά του ως τρίτο άκρο σε διάταξη τρίποδα με τα δύο του πόδια. Όταν ο πίθηκος είναι σε επιφυλακή, στέκεται ή περπατά με δύο πόδια, χρησιμοποιώντας την ουρά για να κρατηθεί από ένα στήριγμα.

Δίαιτα Spider Monkey

Οι πίθηκοι αράχνη είναι φρουτοφάγοι που προτιμούν μια διατροφή με 90% φρούτα και σπόρους, τρέφονται με τα ώριμα μαλακά μέρη μιας μεγάλης ποικιλίας φρούτων στα οποία οι σπόροι καταπίνονται μαζί με τα φρούτα. Οι πίθηκοι αράχνη τρώνε επίσης νεαρά φύλλα, λουλούδια, εναέριες ρίζες, μερικές φορές φλοιό και ξύλα σε αποσύνθεση, καθώς και μέλι.

Ένα πολύ μικρό μέρος της διατροφής αποτελείται από έντομα, προνύμφες εντόμων και αυγά πτηνών. Όταν ταΐζουν, μπορεί να κρέμονται από την ουρά τους και να απλώνουν το χέρι τους για φαγητό.

Οι πίθηκοι αράχνη μπορούν επίσης να μαζέψουν πράγματα με την ουρά τους. Τρώνε μεγάλες ποσότητες φαγητού σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα και τείνουν να τρέφονται με αιώρηση ενώ κρέμονται, σκαρφαλώνουν ή κινούνται. Δεν μαζεύουν φρούτα και τα μεταφέρουν σε άλλη τοποθεσία για να τα φάνε.

Ο μολύβδινος θηλυκός πίθηκος Spider συχνά παρατηρείται να καθορίζει τη διαδρομή τροφής για την ομάδα. Ωστόσο, εάν το φαγητό είναι σπάνιο, τείνουν να χωρίζονται σε μικρότερες ομάδες. Οι μεγαλύτερες ομάδες πιθήκων, μερικές φορές μέχρι και 100 πιθήκους, βρίσκονται σε ένα μεγάλο δέντρο φορτωμένο με φρούτα.

Όταν τρέφονται σε ένα μεγάλο δέντρο, οι αράχνες μαϊμούδες προσαρμόζουν συνεχώς τις θέσεις τους, ώστε να μην είναι πολύ κοντά ο ένας στον άλλο.

Όσοι καθυστερούν περιμένουν μέχρι να φύγουν οι προηγούμενες αφίξεις πριν μπουν στο δέντρο. Φαίνεται ότι οι αράχνες πίθηκοι μπορεί να είναι διαπληκτικοί τροφοδότες αν είναι πολύ κοντά ο ένας στον άλλο και αυτή η απόσταση μειώνει κάθε σύγκρουση.

Κατά τους μήνες εκείνους του χρόνου που πρέπει να εξαρτώνται από μικρές, διάσπαρτες πηγές φρούτων, όπως από φοίνικες, βρίσκονται μοναχικά άτομα και μικρότερα συσσωματώματα που κινούνται μέσα στο δάσος. Αποφεύγουν να τσακώνονται σε πηγές τροφής με αρκετά ώριμα φρούτα ανά πάσα στιγμή για να ταΐσουν μερικούς πιθήκους.

Στην αιχμαλωσία, οι πίθηκοι αράχνη τρέφονται με σέλινο, μπανάνες, σταφίδες, μήλα, πορτοκάλια, καρότα, τροφή μαϊμού, τροφή για σκύλους, μαρούλι και ψωμί σίτου.

Βιότοπος πιθήκων αράχνης

Οι πίθηκοι αράχνη ζουν ψηλά στο κουβούκλιο του τροπικού δάσους και σπάνια βγαίνουν στο πάτωμα του τροπικού δάσους. Οι αράχνες πίθηκοι ζουν σε αειθαλή τροπικά δάση, ημιφυλλοβόλα και μαγγρόβια δάση, πεδινά τροπικά δάση έως ορεινά δάση. Σε αυτά τα δάση ζουν ως επί το πλείστον στον άνω θόλο, προτιμώντας το ανενόχλητο ψηλό δάσος, σχεδόν ποτέ δεν έρχονται στο έδαφος. Οι πίθηκοι αράχνη προτιμούν τα υγρά δάση παρά τα ξηρά δάση.

Συμπεριφορά πιθήκων αράχνης

Οι αράχνες πίθηκοι έχουν αποκληθεί «ο υπέρτατος ακροβάτης του δάσους». Στην άγρια ​​φύση, ο πίθηκος Spider σπάνια κατεβαίνει στο πάτωμα του τροπικού δάσους. Ακροβατικοί και γρήγοροι, οι πίθηκοι Spider κινούνται μέσα από τα δέντρα, με ένα βήμα που καλύπτει έως και 40 πόδια.

Οι πίθηκοι αράχνη χαρακτηρίζονται από τα μακριά, λεπτά άκρα και τη μεγάλη ευκινησία τους. Ταξιδεύουν σε μικρές λωρίδες σε δασικά δέντρα, κινούνται γρήγορα κάνοντας τρομερά άλματα, απλώνονται σαν αράχνες και πιάνουν τα μέλη των δέντρων με τις κουρασμένες ουρές τους.

Οι πίθηκοι αράχνη ζουν σε μεσαίου μεγέθους, χαλαρά συνδεδεμένες ομάδες περίπου 30 ατόμων. Τα θηλυκά έχουν πιο ενεργό ηγετικό ρόλο από τα αρσενικά, επομένως το κοινωνικό τους σύστημα θεωρείται μητριαρχικό. Μέσα στην ομάδα, τα ενήλικα αρσενικά μπορούν να συνυπάρξουν ειρηνικά, αν και υπάρχει μια σαφής ιεραρχία που καθορίζεται από την ηλικία.

Η ομάδα επικεντρώνεται στα θηλυκά και τα μικρά τους. Τα αρσενικά κυριαρχούν έναντι των γυναικών, αλλά είναι τα θηλυκά που παίρνουν τις κύριες αποφάσεις για την ομάδα. Τα αρσενικά μπορούν να αναζητήσουν τροφή σε μικρές ομάδες. Τα θηλυκά και οι απόγονοι συχνά αναζητούν τροφή μόνα τους.

Τη νύχτα, οι πίθηκοι αράχνη χρησιμοποιούν κοιμισμένα δέντρα που είναι συνήθως αρκετά ψηλά, ώστε το στέμμα να είναι απαλλαγμένο από τον θόλο κάτω από αυτό, έχοντας ένα φαρδύ ανοιχτό στέμμα που έχει οριζόντια διχαλωτά κλαδιά για παρατεταμένες στάσεις ανάπαυσης. Τα κοιμισμένα δέντρα επιλέγονται συχνά για την ικανότητά τους να παρέχουν μια έτοιμη πηγή τροφής. Ο ύπνος ψηλά σε ένα δέντρο πάνω από τον θόλο παρέχει επίσης ασφάλεια από τα αρπακτικά.

Δεδομένου ότι ο αντίχειρας απουσιάζει, η περιποίηση των πιθήκων Spider δεν είναι τόσο ανεπτυγμένη όσο σε άλλα πρωτεύοντα. Ξύνονται με χέρια και πόδια, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνικής τους περιποίησης είναι οι μητέρες που περιποιούνται τα μικρά τους.

Οι ομάδες υπερασπίζονται το εύρος τους. Οι αρσενικοί πίθηκοι Spider θα σημαδέψουν την επικράτειά τους με εκκρίσεις από θωρακικούς αδένες. Οποιοσδήποτε σκοντάφτει στην περιοχή της αράχνης μαϊμού δέχεται ένα δυσάρεστο «καλωσόρισμα» από κραυγές, γαβγίσματα και κροτάλισμα κλαδιών και πεταμένα κλαδιά ή περιττώματα.

Οι αλληλεπιδράσεις θα ξεκινούν συχνά με αρσενικά, συχνά μαζί με ένα ή δύο θηλυκά, που τηλεφωνούν, κάτι που θα φέρει άλλα μέλη της ομάδας στην περιοχή.

Όταν τα αρσενικά βρίσκονται σε απόσταση 100 μέτρων το ένα από το άλλο, θα απειλήσουν αμοιβαία με μεγάλη ταραχή. Κυνηγούν στα δέντρα, κουνώντας κλαδιά και ουρλιάζουν και γρυλίζουν ο ένας στον άλλο. Αυτές οι θορυβώδεις συνεδρίες μπορούν εύκολα να διαρκέσουν για μία ώρα ή περισσότερο, αλλά φαίνεται να είναι αυστηρά ανδρικές υποθέσεις. Τα θηλυκά παραμένουν ήσυχα στο βάθος. Αλλά τα στρατεύματα σπάνια έρχονται σε σύγκρουση.

Μερικές φορές ένα αρσενικό θα μυρίσει περιστασιακά τα κλαδιά κηλιδώνοντας το σάλιο και μια έκκριση που προέρχεται από έναν αδένα στο στήθος του στα κλαδιά, πιθανώς για να εναποθέσει το άρωμά του στην περιοχή.

Αναπαραγωγή μαϊμού αράχνη

Η περίοδος κύησης του Spider Monkey είναι περίπου 7 – 8 μήνες. Κάθε 2 – 3 χρόνια, μια θηλυκή αράχνη μαϊμού θα γεννήσει ένα βρέφος. Κανείς άλλος εκτός από τη μητέρα δεν φροντίζει το μωρό.

Το μωρό αράχνη μαϊμού μεταφέρεται συνεχώς από τη μητέρα, προσκολλάται πάνω της και σε ηλικία περίπου 5 μηνών θα αρχίσει να καβαλάει στην πλάτη της, τυλίγοντας την ουρά του γύρω από την ουρά της μητέρας για πρόσθετη ασφάλεια. Θα εξαρτάται από το μητρικό γάλα για 2 χρόνια.

Οι μαϊμούδες-αράχνες σε ηλικία 24 έως 50 μηνών δεν καβαλούν ποτέ τις μητέρες τους πίσω, αλλά θα παραμείνουν κοντά της. Ξοδεύουν το χρόνο τους εξερευνώντας, ή κυνηγώντας, παλεύοντας και πηδώντας πάνω σε άλλους. Θα παίξουν με άλλους της ίδιας ηλικίας ή με ενήλικες. Η διάρκεια ζωής του Spider Monkey στην άγρια ​​φύση είναι περίπου 27 χρόνια και 33 χρόνια σε αιχμαλωσία.

Κατάσταση διατήρησης μαϊμού αράχνη

Ο πίθηκος αράχνη βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, πράγμα που σημαίνει ότι αντιμετωπίζει έναν εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης στη φύση στο άμεσο μέλλον.

Θεωρούνται καλοί για φαγητό και λόγω του μεγάλου σωματικού τους μεγέθους, οι αράχνες πίθηκοι έχουν κυνηγηθεί αυστηρά σε όλη την περιοχή τους. Είναι εύκολο να εντοπιστούν γιατί είναι θορυβώδεις και ταξιδεύουν σε μεγάλες ομάδες.

Έτσι, οι πίθηκοι αράχνη συχνά εξαφανίζονται σε περιοχές εύκολα προσβάσιμες στους ανθρώπους. Υπάρχει επίσης ένα κερδοφόρο εμπόριο κατοικίδιων ζώων. Επηρεάζονται επίσης από την καταστροφή των οικοτόπων, ιδιαίτερα την υλοτομία, η οποία αφαιρεί τα ψηλά δέντρα από τα οποία εξαρτώνται. Είναι επίσης ευάλωτα επειδή έχουν χαμηλά ποσοστά ωρίμανσης και αναπαραγωγής.

Τρία από τα είδη των πιθήκων αράχνης, ο πίθηκος αράχνης με λευκή κοιλιά, ο πίθηκος αράχνης με καφέ κεφάλι και ο πίθηκος αράχνης με λευκό μουστάκι αναφέρονται ως απειλούμενα είτε από την USESA είτε από την IUCN. Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα είδη έχουν τουλάχιστον 20% πιθανότητα να εξαφανιστούν στη φύση μέσα σε 20 χρόνια ή 5 από τις γενεές τους.

Οι μαυρόχειρες και οι μαύρες αράχνες μαϊμούδες αναφέρονται ως Ευάλωτοι από την IUCN – υπάρχει τουλάχιστον 10% πιθανότητα εξαφάνισης μέσα σε 100 χρόνια. Μόνο ο μαυροπρόσωπος μαύρος πίθηκος αράχνης θεωρείται σε χαμηλότερο κίνδυνο (CITES II.) Ο πληθυσμός υπολογίζεται σε 2.000 σε μεμονωμένες τσέπες.

Είδος Spider Monkey

Ταξινόμηση:

Οικογένεια Atelidae
Υποοικογένεια Alouattinae
Υποοικογένεια Atelinae
Γένος Atele

Κοκκινοπρόσωπος Spider Monkey (Ateles paniscus)
Πίθηκος αράχνης με λευκό μέτωπο (Ateles belzebuth)
Περουβιανός πίθηκος αράχνης (Ateles chamek)
Brown Spider Monkey (Ateles hybridus)
Πίθηκος αράχνη με λευκά μάγουλα (Ateles marginatus)
Μαυροκέφαλος Spider Monkey (Ateles fusciceps)
Πίθηκος αράχνης με καφέ κεφάλι (Ateles fusciceps fusciceps)
Κολομβιανός πίθηκος αράχνης (Ateles fusciceps rufiventris)
Geoffroy's Spider Monkey (Ateles geoffroyi)
Yucatan Spider Monkey (Ateles geoffroyi yucatanensis)
Μεξικανική αράχνη μαϊμού (Ateles geoffroyi vellerosus)
Ateles geoffroyi geoffroyi
Περίτεχνος πίθηκος αράχνης (Ateles geoffroyi ornatus)
Μαϊμού αράχνη με κουκούλα (Ateles geoffroyi grisescens)

Γένος Brachyteles
Γένος Lagothrix
Γένος Oreonax

Άρθρα που αναφέρουν Spider Monkeys

  • Λίστα ζώων που ξεκινούν με S