Πίθηκοι με μεγαλύτερη κηλίδα

Πηγή εικόνας

Γένος: Cercopithecus – Dryas Monkey

ο Μαϊμού Δρυάς (Cercopithecus dryas), επίσης γνωστό ως ο πίθηκος Salonga ή το λιοντάρι, είναι ένα ελάχιστα γνωστό είδος guenon που απαντάται μόνο στο Κογκό Λεκάνη, περιορίζεται στην αριστερή όχθη του ποταμού Κονγκό.

Ο πίθηκος Dryas έχει πλέον αποδειχθεί ότι τα ζώα που προηγουμένως ταξινομούνταν ως Cercopithecus salongo (κοινή ονομασία Zaire Diana Monkey) ήταν στην πραγματικότητα Πίθηκοι Dryas.



Ορισμένες παλαιότερες πηγές αντιμετωπίζουν τον Πίθηκο Dryas ως υποείδος του πιθήκου Diana και τον ταξινομούν ως Cercopithecus diana dryas, ωστόσο, είναι γεωγραφικά απομονωμένος από οποιονδήποτε γνωστό πληθυσμό πιθήκων Diana.

Ο πίθηκος Dryas είναι ένα αρκετά τυπικό δασικό guenon. Το μέγεθος του σώματος κυμαίνεται από 40 – 55 εκατοστά, με μήκος ουράς 50 – 75 εκατοστά. Οι ενήλικοι πίθηκοι Dryas ζυγίζουν μεταξύ 4 και 7 κιλών, με έντονο σεξουαλικό διμορφισμό. Τα σημάδια του είναι παρόμοια με αυτά του πιθήκου Diana, με τη διαφορά ότι το κάτω μέρος της πλάτης και τα μπροστινά του άκρα έχουν πρασινογκρίζο χρώμα. Τα μεγέθη των ομάδων κυμαίνονται έως και 30 άτομα, με μόνο έναν ενήλικο άνδρα.

Οι πίθηκοι Dryas κινούνται μέσα στο δάσος τετράποδοι (τρόπος κίνησης κατά τον οποίο το ζώο κινείται κατά μήκος των οριζόντιων κλάδων με ένα κανονικό σχέδιο βάδισης που περιλαμβάνει και τα τέσσερα άκρα).

Ο βιότοπος που προτιμούν οι πιθήκοι dryas πιστεύεται ότι είναι δευτερεύον δάσος ή η ανώτερη ιστορία του αρχέγονου δάσους. Οι πίθηκοι Dryas τρέφονται κυρίως με φυτικά υλικά, κυρίως φρούτα, λουλούδια και νεαρά φύλλα, αν και θα πάρουν και μερικά ασπόνδυλα. Η περίοδος κύησης είναι 5 μήνες, με φυσιολογικά να γεννιέται ένα μόνο βρέφος. Η σεξουαλική ωριμότητα επιτυγχάνεται μετά από 3 χρόνια. Στην αιχμαλωσία έχει καταγραφεί διάρκεια ζωής έως και 19 χρόνια.

Εκφράσεις προσώπου Dryas Monkey

Χτυπητός: Αυτή η εμφάνιση από τον πίθηκο dryas χρησιμοποιείται ως οθόνη απειλής. Τα μάτια είναι προσηλωμένα στο ερέθισμα και τα φρύδια ανασηκώνονται και το τριχωτό της κεφαλής ανασύρεται, το δέρμα του προσώπου τεντώνεται επίσης μετακινώντας τα αυτιά προς τα πίσω. Κάτω από τα βλέφαρα το χρώμα είναι διαφορετικό που έρχεται σε έντονη αντίθεση με το γύρω χρώμα του προσώπου.

Κοιτάζοντας με ανοιχτό το στόμα: Αυτό είναι το βλέμμα που συνοδεύεται από το στόμα ανοιχτό αλλά τα δόντια είναι καλυμμένα. Αυτή είναι μια έκφραση απειλής και εμφανίζεται συχνά με χτυπήματα στο κεφάλι.

Κούνημα του κεφαλιού: Αυτό χρησιμοποιείται ως ένδειξη απειλής από τον πίθηκο Dryas και το κεφάλι μπαμπάκια πάνω-κάτω. Αυτό συμβαίνει συχνά με το κοίταγμα με ανοιχτό στόμα.

Παρουσιάζοντας: Αυτή η συμπεριφορά προδιαμορφώνεται από το θηλυκό για να προκαλέσει τη συζυγία από το αρσενικό. Αυτό το μοτίβο λέει στο αρσενικό ότι είναι έτοιμο να ζευγαρώσει.

Γένος: Cercopithecus – Diana Monkey

ο Diana Monkey (Cercopithecus diana) θεωρείται συχνά ένας από τους πιο όμορφους πιθήκους του Παλαιού Κόσμου. Ο πίθηκος Diana βρίσκεται στη Δυτική Αφρική, από τη Σιέρα Λεόνε μέχρι τη Γκάνα. Ο πίθηκος Diana κατοικεί στα αρχέγονα δάση, αλλά δεν ευδοκιμεί σε δευτερεύοντα δάση.

Η Diana Monkey είναι ενεργή κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σπάνια κατεβαίνει στο έδαφος, αλλά τρέφεται σε όλα τα επίπεδα του θόλου, υποχωρώντας στα ανώτερα επίπεδα των δέντρων τη νύχτα, αν και δεν κάνει φωλιές.

Το μήκος του Diana Monkey κυμαίνεται από 40 έως 55 εκατοστά, εξαιρουμένης της ουράς του, η οποία έχει διάμετρο 3 – 4 εκατοστά και μήκος 50 – 75 εκατοστά. Οι πίθηκοι Diana είναι γενικά μαύροι ή σκούρο γκρι, έχουν λευκό λαιμό, κορδόνι φρυδιών σε σχήμα μισοφέγγαρου, ρουφ και γένια. Η ζώνη των φρυδιών δίνει στο είδος το κοινό του όνομα, αφού θεωρήθηκε ότι μοιάζει με το τόξο της θεάς Νταϊάνα. Οι μασχάλες Diana Monkeys είναι επίσης λευκές και έχουν μια λευκή λωρίδα κάτω από τους μηρούς τους, ενώ το πίσω μέρος των μηρών και το κάτω μέρος της πλάτης τους έχουν χρώμα καστανιάς. Εκτός από τη ζώνη των φρυδιών, το ρουφάκι και τον αρκούδα και μερικά κρόσσια στα άκρα τους, η γούνα τους είναι κοντή και κομψή εμφάνιση. Οι ενήλικες ζυγίζουν μεταξύ 4 και 7 κιλών.

Οι πίθηκοι Diana ζουν συνήθως σε μικρές ομάδες. Το μέγεθος της ομάδας μπορεί να φτάσει τα 30. Συνήθως υπάρχει μόνο ένα ενήλικο αρσενικό, δύο ή τρία ενήλικα θηλυκά και έως οκτώ νεαρά. Ο αρσενικός πίθηκος Diana δεν θα ανεχθεί άλλο ενήλικο αρσενικό και τον προειδοποιεί με ένα σήμα που χτυπάει το κεφάλι. Όταν δεν ξεκουράζεται τις ζεστές μεσημεριανές ώρες, η ομάδα κινείται ήρεμα. Μια περιοχή ομάδων μπορεί να περιλαμβάνει 0,19 έως 0,38 τετραγωνικά μίλια. Η σίτιση και ο καλλωπισμός γίνεται στην ασφάλεια του μεσαίου προς τον ψηλό θόλο των δασών.

Οι πίθηκοι Diana έχουν έντονο χρωματισμό που επιτρέπει ένα ευρύ φάσμα οπτικών κοινωνικών σημάτων και έχουν επίσης ένα ευρύ φάσμα κλήσεων συναγερμού, με διαφορετικούς ήχους για διαφορετικούς θηρευτές. Οι πίθηκοι της Νταϊάνα εκπέμπουν διαφορετικά γρυλίσματα και χαμηλά κραυγές, αλλά η κραυγή της Νταϊάνα έχει περιγραφεί ως ουρλιάζοντας. Επικοινωνούν επίσης με εκφράσεις του προσώπου και κινήσεις του κεφαλιού.

Οι πίθηκοι Diana τρέφονται κυρίως με φρούτα και έντομα, ωστόσο, θα πάρουν επίσης λουλούδια, νεαρά φύλλα και ασπόνδυλα. Οι πίθηκοι Diana μπορούν να πακετάρουν τις τσάντες στα μάγουλά τους με περίπου ένα φορτίο στομάχου τροφής. Αυτό επιτρέπει σε αυτούς τους πιθήκους να φορτώνουν τροφή σε μέρη κινδύνου ή ανταγωνισμού και στη συνέχεια να μετακινούνται σε μια πιο ασφαλή τοποθεσία για φαγητό. Εάν οι θήκες για τα μάγουλα είναι γεμάτες, το πίσω μέρος του χεριού χρησιμοποιείται για να σπρώξει τα τρόφιμα στο πίσω μέρος της θήκης. Τα τρόφιμα επεξεργάζονται πολύ προσεκτικά (ξεφλουδίζονται κ.λπ.) με το χέρι και το στόμα για να αυξηθεί η ποιότητα και η πεπτικότητα στα αντικείμενα που καταπίνονται.

Σε καλές συνθήκες, τα ενήλικα θηλυκά αναπαράγονται ετησίως. Η κύηση διαρκεί περίπου 5 μήνες και η νεαρή νοσοκόμα από τη μητέρα τους για άλλους 6 μήνες. Γεννιέται μόνο ένα μόνο βρέφος. Αν και τα μικρά γεννιούνται σε αρκετά καλά ανεπτυγμένη κατάσταση, με ανοιχτά μάτια και ικανά να πιάσουν τη μητέρα τους. Οι μητέρες Diana Monkey εμφανίζονται ανήσυχες και κτητικές, αφήνοντας σπάνια τα μικρά βρέφη να τις εγκαταλείψουν. Καθώς τα βρέφη μεγαλώνουν, ωστόσο, γίνονται πολύ παιχνιδιάρικα. Τα νεαρά φτάνουν σε σεξουαλική ωριμότητα σε ηλικία περίπου 3 ετών. Οι κόρες παραμένουν στις κοινωνικές ομάδες της μητέρας τους, ενώ τα αρσενικά εγκαταλείπουν τις γενέθλιες ομάδες τους λίγο πριν φτάσουν σε σεξουαλική ωριμότητα. Οι πίθηκοι Diana μπορούν να ζήσουν έως και 20 χρόνια στη φύση. Η διάρκεια ζωής τους στην αιχμαλωσία είναι 22 χρόνια.

Ο πίθηκος Diana θεωρείται ως απειλούμενος από την IUCN καθώς και από την Υπηρεσία Ψαριών και Άγριας Ζωής των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι κύριοι κίνδυνοι για αυτούς είναι η καταστροφή των οικοτόπων (είναι πλέον ουσιαστικά περιορισμένοι σε παράκτιες περιοχές) και το κυνήγι κρέατος από θάμνους. Οι δασικές φυλές τα κυνηγούν για φαγητό και οι επαγγελματίες κυνηγοί τα κυνηγούν για να τα πουλήσουν στις τοπικές αγορές, απειλώντας τη συνέχιση της ύπαρξής τους. Η αποψίλωση των δασών για τη γεωργία ήταν ο μεγαλύτερος παράγοντας μείωσης των αριθμών. Οι πίθηκοι της Νταϊάνα θηρεύονται από τους Cround Hawk-eagles, λεοπαρδάλεις , χιμπατζήδες και ανθρώπους.

Γένος: Cercopithecus – Roloway Monkey

ο Πίθηκος Roloway (Cercopithecus roloway) είναι ένας από τους τρεις πιο απειλούμενους πιθήκους του Γκάνα στη δυτική ακτή της Αφρικής. Οι πίθηκοι Roloway είναι ένα δενδρόβιο είδος που απαντάται κυρίως σε αδιατάρακτα, ώριμα δάση. Δυστυχώς, δεν φαίνεται να είναι πολύ προσαρμόσιμοι στις αλλαγές στον βιότοπό τους, καθιστώντας τους ιδιαίτερα ευάλωτους στην ανθρώπινη δραστηριότητα.

Οι πίθηκοι Roloway βρίσκονται στην Γκάνα και στην ανατολική Ακτή του Ελεφαντοστού, που βρίσκονται επίσης στη Γουινέα, Ακτή Ελεφαντοστού , Λιβερία , και Σιέρρα Λεόνε . Οι πίθηκοι Roloway κατοικούν κυρίως σε δάση και βρίσκονται κάτω από το θόλος των τροπικών δασών .

Το μέσο μέγεθος ενός ενήλικου αρσενικού πιθήκου Roloway είναι περίπου 5 κιλά και για τα θηλυκά 4 κιλά. Το χρώμα των μαλλιών του προσώπου τους είναι μαύρο, ωστόσο έχουν άσπρα γένια. Το πορτοκαλί χρώμα μπορεί να βρεθεί στο εσωτερικό των πίσω ποδιών τους.

Οι πίθηκοι Roloway ζουν σε ομάδες των 15 έως 30 ατόμων και όπως άλλα πρωτεύοντα, αλληλεπιδρούν και κινούνται με άλλα πρωτεύοντα στο δάσος. Οι αρσενικοί πίθηκοι Roloway τείνουν να εγκαταλείπουν οριστικά την οικογενειακή τους ομάδα κάποια στιγμή στη ζωή τους. Οι θηλυκοί πίθηκοι Roloway είναι φιλοπατρίες. Αυτό σημαίνει ότι μένουν με την ομάδα στην οποία γεννήθηκαν.

Όπως όλοι οι πίθηκοι, έτσι και οι πίθηκοι Roloway επικοινωνούν φωνητικά. Οι κλήσεις τους χρησιμοποιούνται για να ειδοποιήσουν την ομάδα για ένα αρπακτικό ή άλλο στρατό πιθήκων. Είναι ένα προειδοποιητικό σήμα κινδύνου. Τα αρσενικά μπορεί επίσης να καλέσουν για να φέρουν το στρατό ξανά μαζί εάν έχουν απομακρυνθεί πολύ. Οι πίθηκοι Roloway επικοινωνούν επίσης οπτικά. Κοιτάζουν επίμονα όταν απειλούν έναν άλλο πίθηκο ή εχθρό. Όταν το κάνουν αυτό, ανασηκώνουν επίσης τα φρύδια τους, κάτι που σπρώχνει το τριχωτό της κεφαλής τους προς τα πίσω, δείχνοντας τη λαμπερή λευκή γούνα στη γραμμή των φρυδιών τους. Μερικές φορές κοιτάζουν επίσης με το στόμα ανοιχτό αλλά δεν δείχνουν τα δόντια τους. Αυτή είναι και μια απειλητική στάση. Άλλες φορές επίσης κουνάνε το κεφάλι τους κοιτώντας επίμονα.

Οι πίθηκοι Roloway είναι φρουτοφάγοι- εντομοφάγων που σημαίνει ότι τρώνε κυρίως φρούτα και έντομα. Τρώνε επίσης φύλλα και σπόρους.

Οι πίθηκοι Roloway γεννούν έναν απόγονο τη φορά μετά από μια περίοδο κύησης 5 – 6 μηνών. Η διάρκεια ζωής του πιθήκου Roloway είναι 20 – 30 χρόνια στην αιχμαλωσία, δεν είναι σίγουρο πόσο ζουν στην άγρια ​​φύση, αλλά θα ήταν μάλλον μικρότερη.

Ο πίθηκος Roloway θεωρείται ως απειλούμενος από την IUCN. Οι πίθηκοι θηραματοποιούνται από Crown Hawk-eagles, λεοπαρδάλεις, χιμπατζήδες και ανθρώπους. Μια πρόσφατη μείωση των πιθήκων Roloway πιθανότατα σχετίζεται με τη μείωση των δασικών οικοτόπων και την αποψίλωση των δασών. Τα τελευταία 100 χρόνια, η Γκάνα έχει χάσει το 80% των δασικών εδαφών της. Οι πίθηκοι κινδυνεύουν επίσης από το εκτεταμένο κυνήγι κρέατος με θάμνους. Πάνω από 800 τόνοι κρέατος από θάμνους πωλούνται στις αγορές της Γκάνας κάθε χρόνο.

Γένος: Cercopithecus – Πίθηκος με μεγαλύτερη κηλίδα

Πίθηκοι με μεγαλύτερη κηλίδα (Cercopithecus nictitans) είναι οι μικρότεροι πίθηκοι από την ομάδα των πρωτευόντων του Παλαιού Κόσμου. Τουλάχιστον 3 διαφορετικά είδη guenon έχουν κηλίδες στη μύτη τους, το Greater Spot-nosed, το Lesser Spot-nosed και το Red-tailed guenon.

Οι πίθηκοι με τη μεγαλύτερη κηλίδα βρίσκονται στη Λιβερία, στην Ακτή Ελεφαντοστού, Νιγηρία , προφανώς στον ποταμό Ιτιμπίρι στο ΒΔ Δημ. Δημοκρατία του Κονγκό, Δημοκρατία Κεντρικής Αφρικής , Rio Muni και Bioko (Ισημερινή Γουινέα). Οι πίθηκοι με τη μεγαλύτερη κηλίδα φαίνεται να προτιμούν τα τροπικά δάση δίπλα σε ποτάμια.

Το μήκος του κεφαλιού και του σώματος των πιθήκων Greater Spot-Nosed είναι 320 – 450 χιλιοστά και το μήκος της ουράς είναι 360 – 525 χιλιοστά. Τα αρσενικά ζυγίζουν περίπου 1250 γραμμάρια και τα θηλυκά περίπου 760 γραμμάρια. Η γούνα τους είναι πρασινωπό γκρι ή μαύρο έως πρασινωπό κίτρινο ή φουσκωτό. Τα κάτω μέρη τους είναι λευκά ή γκριζωπά.

Οι πίθηκοι με μεγαλύτερη κηλίδα έχουν γυμνά πρόσωπα εκτός από μερικές μαύρες τρίχες στο άνω χείλος που μερικές φορές είναι κίτρινο. Τα μάγουλά τους έχουν κίτρινη γούνα με μαύρη άκρη και υπάρχει μια μαύρη γραμμή που εκτείνεται από το μάτι στη μισή απόσταση μέχρι το αυτί. Τα μάτια τους είναι μαύρα και περιβάλλονται από κίτρινο ή πορτοκαλί δέρμα.

Η γούνα στην κορυφή του κεφαλιού είναι μαύρη και έχουν μια λευκή χαίτη που εκτείνεται σε όλο το λαιμό και το στήθος από τη βάση του ενός αυτιού στο άλλο. Τα εξωτερικά άκρα είναι ανοιχτό κίτρινο με κόκκινο χρώμα και τα χέρια και τα πόδια έχουν παρόμοιο χρώμα. Η ουρά είναι γκριζωπό καφέ ή μαύρη από πάνω και κιτρινωπή φυσούνα με μαύρη άκρη. Οι παραλλαγές μεταξύ των ατόμων είναι από μια συνολική ελιά σε μια αληθινή πράσινη απόχρωση. Η κύρια διατροφή του πιθήκου Greater Spot-Nosed αποτελείται από φρούτα και έντομα.

Οι πίθηκοι με τη μεγαλύτερη κηλίδα είναι προφανώς μη εδαφικοί, με τα ενήλικα αρσενικά να ενεργούν ως ηγέτες κατά τη διάρκεια της ημέρας και ως φύλακες τη νύχτα. Τα ενήλικα θηλυκά εκτός από τα ενήλικα αρσενικά. Ζουν σε μικρά στρατεύματα από 10 έως 40 άτομα που κυριαρχούνται από ένα μόνο αρσενικό.

Τα θηλυκά είναι πιο εδαφικά από τα αρσενικά και είναι τα μόνα μόνιμα μέλη της ομάδας. Οι πίθηκοι με τη μεγαλύτερη κηλίδα δεν είναι τόσο κοινωνικοί όσο ορισμένα από τα άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά και οποιαδήποτε περιποίηση ή κοινωνικοποίηση παρατηρείται συνήθως μεταξύ μιας μητέρας και του βρέφους της. Τα αρσενικά και τα θηλυκά σπάνια αλληλεπιδρούν εκτός εάν είναι περίοδος αναπαραγωγής.

Η περίοδος κύησης ενός θηλυκού πιθήκου με μεγαλύτερη κηλίδα είναι μεταξύ 158 – 166 ημερών. Τα βρέφη ζυγίζουν περίπου 230 γραμμάρια κατά τη γέννηση. Η σεξουαλική ωριμότητα επιτυγχάνεται στην ηλικία των 4,5 ετών στις γυναίκες και περίπου 1 – 2 χρόνια αργότερα στους άνδρες. Είναι γνωστό ότι οι πρώτες γεννήσεις γίνονται ήδη από το τρίτο έτος και μέχρι το έβδομο έτος.

Οι γεννήσεις γίνονται κάθε 1 έως 3 χρόνια και τα βρέφη θηλάζουν από τη μητέρα τους για περίπου 6 μήνες, ωστόσο, μπορεί να αρχίσουν να τρώνε στερεά σε ηλικία 2 μηνών. Υπάρχει ένα κυρίαρχο αρσενικό σε αυτές τις ομάδες πιθήκων, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι έχει γεννήσει κάποιο από τα βρέφη της ομάδας. Κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου, μοναχικά αρσενικά ή αρσενικά από άλλες ομάδες θα διεισδύσουν στην ομάδα και θα ζευγαρώσουν με τα θηλυκά. Η διάρκεια ζωής του πιθήκου Greater Spot-Nosed είναι 20 – 25 χρόνια.

Οι πίθηκοι με μεγαλύτερη κηλίδα ταξινομούνται ως απειλούμενοι λόγω απώλειας οικοτόπων. Οι πίθηκοι με τη μεγαλύτερη μύτη γίνονται θήραμα από μεγάλες γάτες και γεράκια.