Πίθηκοι Καπουτσίνοι

Πηγή εικόνας

ο Πίθηκοι Καπουτσίνοι είναι η ομάδα των πιθήκων του Νέου Κόσμου που ταξινομούνται ως το γένος Cebus.

Η γκάμα των Capuchin Monkeys περιλαμβάνει Κεντρική Αμερική ( Ονδούρα ) και μέση νότια Αμερική (Μέσης Βραζιλία , ανατολική Περού , Παραγουάη ). Οι πίθηκοι Capuchin μοιάζουν γενικά με τους μοναχούς του συνονόματός τους.



Το σώμα, τα χέρια, τα πόδια και η ουρά τους έχουν όλα σκούρο χρώμα (μαύρο ή καφέ), ενώ το πρόσωπο, ο λαιμός και το στήθος είναι λευκού χρώματος και το κεφάλι τους έχει μαύρο καπέλο. Οι πίθηκοι Capuchin φτάνουν σε μήκος από 30 έως 56 εκατοστά (12 – 22 ίντσες), με ουρές που είναι ίσες με το σώμα τους. Οι πίθηκοι Capuchin ζυγίζουν μέχρι 1,3 κιλά (2 – 3 λίβρες), με εγκεφάλους μάζας 35 – 40 γραμμάρια. Θεωρούνται οι πιο έξυπνοι πίθηκοι του Νέου Κόσμου.

Όπως οι περισσότεροι πίθηκοι του Νέου Κόσμου, οι Πίθηκοι Καπουτσίνοι είναι ημερήσιοι και δενδρόβιοι. Με εξαίρεση τον μεσημεριανό υπνάκο, περνούν όλη τους τη μέρα ψάχνοντας για φαγητό. Το βράδυ κοιμούνται στα δέντρα, σφηνωμένα ανάμεσα στα κλαδιά. Οι πίθηκοι Capuchin δεν είναι απαιτητικοί όσον αφορά τον βιότοπό τους και ως εκ τούτου μπορούν να βρεθούν σε πολλές διαφορετικές περιοχές. Μεταξύ των φυσικών εχθρών των καπουτσίνων είναι τα μεγάλα γεράκια, οι γάτες και τα φίδια.

Η διατροφή του πιθήκου Capuchin είναι πιο ποικίλη από άλλους πιθήκους της οικογένειας Cebidae. Οι πίθηκοι Capuchin είναι παμφάγα ζώα, τρώνε όχι μόνο φρούτα, ξηρούς καρπούς, σπόρους και μπουμπούκια, αλλά και έντομα, αράχνες, αυγά πτηνών και μικρά σπονδυλωτά. Οι πίθηκοι Καπουτσίνοι που ζουν κοντά στο νερό τρώνε επίσης καβούρια και οστρακοειδή σπάζοντας τα κελύφη τους με πέτρες.

Οι πίθηκοι Capuchin, που αναγνωρίζονται εύκολα ως οι πίθηκοι «μύλος οργάνων», μερικές φορές διατηρούνται ως εξωτικά κατοικίδια. Μερικές φορές χρησιμοποιούνται και ως ζώα υπηρεσίας. Μερικές φορές λεηλατούν χωράφια και καλλιέργειες και θεωρούνται ενοχλητικοί από τους κοντινούς ανθρώπινους πληθυσμούς. Σε ορισμένες περιοχές έχουν γίνει σπάνια λόγω της καταστροφής του οικοτόπου τους.

Οι πίθηκοι Capuchin ζουν μαζί σε ομάδες των 6 έως 40 μελών. Αυτές οι ομάδες αποτελούνται από συγγενικά θηλυκά και τους απογόνους τους, καθώς και αρκετά αρσενικά. Συνήθως οι ομάδες κυριαρχούνται από ένα μόνο αρσενικό, το οποίο έχει πρωταρχικά δικαιώματα να ζευγαρώσει με τα θηλυκά της ομάδας. Η αμοιβαία περιποίηση καθώς και η φωνή χρησιμεύουν ως επικοινωνία και σταθεροποίηση της δυναμικής της ομάδας. Οι πίθηκοι Καπουτσίνοι είναι εδαφικά ζώα, που σηματοδοτούν ευδιάκριτα μια κεντρική περιοχή της επικράτειάς τους με ούρα και την προστατεύουν από εισβολείς.

Τα θηλυκά γεννούν μικρά κάθε 2 χρόνια μετά από κύηση 160 έως 180 ημερών. Τα μικρά προσκολλώνται στο στήθος της μητέρας τους μέχρι να γίνουν μεγαλύτερα, όταν μετακινούνται προς την πλάτη της. Οι ενήλικοι αρσενικοί καπουτσίνοι σπάνια συμμετέχουν στη φροντίδα των μικρών. Μέσα σε 4 χρόνια για τα θηλυκά και 8 χρόνια για τα αρσενικά, τα νεαρά ωριμάζουν πλήρως. Στην αιχμαλωσία, τα άτομα έχουν φτάσει σε ηλικία 45 ετών, αν και το προσδόκιμο ζωής στη φύση είναι μόνο 15 έως 25 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της εποχής των κουνουπιών, οι πίθηκοι Καπουτσίνοι συνθλίβουν τις χιλιοποδιές και τρίβουν τα υπολείμματα στην πλάτη τους. Αυτό δρα ως φυσικό εντομοαπωθητικό.

Γένος: Cebus – Πίθηκος Καπουτσίνος με Χρυσόκοιλο

ο Χρυσόκοιλος Πίθηκος Καπουτσίνος (Cebus xanthostternos), είναι ένα από τα πολλά είδη πιθήκων του Νέου Κόσμου. Οι πίθηκοι Καπουτσίνοι με χρυσαφένιο κοιλιά έχουν ένα χαρακτηριστικό κίτρινο έως χρυσοκόκκινο στήθος, κοιλιά και άνω μπράτσα. Το πρόσωπό τους είναι ανοιχτό καφέ και το καπάκι τους για το οποίο ονομάστηκαν για πρώτη φορά οι καπουτσίνοι είναι σκούρο καφέ/μαύρο ή ανοιχτό καφέ. Μια λωρίδα κοντών μαλλιών γύρω από το πάνω μέρος του προσώπου με στικτό χρώμα έρχεται σε αντίθεση με τις πιο σκούρες γύρω περιοχές. Τα άκρα και η ουρά τους είναι επίσης σκουρόχρωμα.

Οι πίθηκοι Καπουτσίνοι με χρυσαφί κοιλιά περιορίζονται στο δάσος του Ατλαντικού στη νότια Μπαΐα της Βραζιλίας, λόγω υψηλών βαθμών παρέμβασης από τον άνθρωπο. Επιβιώνουν μόνο 300 άτομα. Κατάσταση διατήρησης – Κρίσιμος κίνδυνος.

Γένος: Cebus – Φουντωτός πίθηκος καπουτσίνος

ο Φουντωτός πίθηκος καπουτσίνος (Cebus apella), επίσης γνωστό ως Καφέ Καπουτσίνος ή Καπουτσίνος με Μαυροσκούφο είναι ένα πρωτεύον του Νέου Κόσμου από τη Νότια Αμερική. Είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα είδη πρωτευόντων στα νεοτροπικά. Οι φουντωτές καπουτσίνοι είναι παμφάγα ζώα, που τρέφονται κυρίως με φρούτα και ασπόνδυλα, αν και μερικές φορές τρέφονται με μικρά σπονδυλωτά ( σαύρες και νεοσσοί) και άλλα μέρη φυτών.

Όπως και άλλοι καπουτσίνοι, αυτά είναι κοινωνικά ζώα, που σχηματίζουν ομάδες από 8 έως 15 άτομα και οδηγούνται από ένα άλφα ή κυρίαρχο αρσενικό. Ο Φουντωτός Καπουτσίνος είναι πιο δυνατός από τους άλλους καπουτσίνους, με πιο τραχιά γούνα και κοντή, χοντρή ουρά. Κατάσταση διατήρησης – Ελάχιστη ανησυχία.

Γένος: Cebus – Πίθηκος Καπουτσίνος με λευκό μέτωπο

ο Πίθηκος Καπουτσίνος με λευκό μέτωπο (Cebus albifrons), είναι ένα πρωτεύον του Νέου Κόσμου, ενδημικό σε έξι διαφορετικές χώρες της Νότιας Αμερικής: Βολιβία, Βραζιλία, Κολομβία , Βενεζουέλα , Εκουαδόρ και το Περού. Το είδος χωρίζεται επίσης σε πολλά διαφορετικά υποείδη. Όπως κάθε άλλος πίθηκος καπουτσίνος, είναι επίσης ένα παμφάγο ζώο, που τρέφεται κυρίως με φρούτα, αν και μπορεί επίσης να φάει ασπόνδυλα και άλλα μέρη φυτών. Είναι πολυγαμικό ζώο και ζει σε αρκετά μεγάλες ομάδες (15 έως 35 άτομα), γεννώντας ένα μόνο μικρό σε διαστήματα 2 ετών. Κατάσταση διατήρησης – Ελάχιστη ανησυχία.

Γένος: Cebus – Ασπροκέφαλος πίθηκος καπουτσίνος

(φωτογραφία στην κορυφή της σελίδας)

ο Ασπροκέφαλος πίθηκος καπουτσίνος (Cebus capucinus), επίσης γνωστός ως Καπουτσίνος με λευκή όψη ή ασπρολαιμώδης καπουτσίνος, είναι ένας μικρός πίθηκος του Νέου Κόσμου της οικογένειας Cebidae. Ιθαγενείς στα δάση της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής, οι Καπουτσίνοι με λευκό λαιμό είναι σημαντικοί για την οικολογία των τροπικών δασών λόγω του ρόλου τους στη διασπορά των σπόρων και της γύρης. Όπως και άλλοι πίθηκοι στο γένος Cebus, οι Λευκοκέφαλοι Καπουτσίνοι ονομάζονται από το τάγμα των μοναχών Καπουτσίνων: οι κουκούλες που φορούν αυτοί οι μοναχοί μοιάζουν πολύ με το χρώμα του κεφαλιού των πιθήκων.

Οι ασπροκέφαλοι Καπουτσίνοι έχουν κυρίως μαύρη γούνα, με λευκή έως κιτρινωπή γούνα γύρω από το γυμνό, ροζ πρόσωπο και στους ώμους. και φυσικά λευκούς λαιμούς. Χαρακτηριστική είναι μια μαύρη γούνα σε σχήμα V στο στέμμα του κεφαλιού. Η άκρη της ουράς κρατιέται συχνά κουλουριασμένη, δίνοντας στους Λευκοκέφαλους Καπουτσίνους το παρατσούκλι «ringtail». Οι ενήλικες μπορεί να φτάσουν σε μήκος 435 χιλιοστά και βάρος 3,9 κιλά. Η ουρά τους είναι ανώμαλη. Κατάσταση διατήρησης – Ελάχιστη ανησυχία.

Άλλοι πίθηκοι Καπουτσίνοι

ο Μαύρος πίθηκος καπουτσίνος (Cebus nigritus), είναι ένας πίθηκος καπουτσίνος από τη Νότια Αμερική. Βρίσκεται στη Βραζιλία και την Αργεντινή. Ο Έντονος Φουντωτός Καπουτσίνος (Cebus nigritus robustus), είναι ένα υποείδος του Μαύρου Καπουτσίνου ενδημικό στη Βραζιλία. Κατάσταση διατήρησης – Ευάλωτη.

ο Πίθηκος Καπουτσίνος με μαύρες ρίγες (Cebus libidinosus), είναι ένας πίθηκος καπουτσίνος του Νέου Κόσμου από τη Νότια Αμερική. Βρίσκεται στη Βραζιλία, Αργεντίνη και Παραγουάη.

ο Ξανθός πίθηκος καπουτσίνος (Cebus queirozi) είναι ένα διεκδικούμενο νέο είδος πιθήκου καπουτσίνο που ανακαλύφθηκε στις αρχές του 2006 από ερευνητές Ζωολογίας από το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο στο Pernambuco, κοντά στο Recife, στη βορειοανατολική Βραζιλία. Ο Πόντες είπε ότι «μόλις είδα τη μαϊμού με τα χρυσοκίτρινα μαλλιά και τη λευκή τιάρα στο κεφάλι, κατάλαβα ότι ήταν ένα νέο είδος».

ο Κοινωνία πιθήκων Καπουτσίνων (Cebus kaapori) είναι ένας πίθηκος καπουτσίνος ενδημικός στη Βραζιλία. Αυτό το είδος βρίσκεται στις πολιτείες Para και Maranhao της Βραζιλίας. Παλαιότερα θεωρούνταν υποείδος του Weeper Capuchin (Cebus olivaceus), πρόσφατα ανυψώθηκε στο καθεστώς του είδους. Κατάσταση διατήρησης – Ευάλωτη.

ο Πίθηκος Καπουτσίνος με μεγάλο κεφάλι (Cebus apella macrocephalus), είναι υποείδος του Φουντωτού Καπουτσίνου από τη Νότια Αμερική. Βρίσκεται στη Βραζιλία, την Κολομβία, τον Ισημερινό και το Περού. Κατάσταση διατήρησης – Ελάχιστη ανησυχία.

ο Πίθηκος καπουτσίνος που κλαίει (Cebus olivaceus), είναι ένας πίθηκος καπουτσίνος του Νέου Κόσμου από τη Νότια Αμερική. Βρίσκεται στη Βραζιλία, στη Γουιάνα, Γαλλική Γουιάνα , Σουρινάμ και της Βενεζουέλας. Κατάσταση διατήρησης – Ελάχιστη ανησυχία.

Δείτε περισσότερα ζώα που ξεκινούν με το γράμμα C