Γκαλαπάγκος Flightless Cormorant Sea Bird

Πηγή εικόνας

Flightless Cormoran Sea Bird

ο Κορμοράνος χωρίς πτήση (Phalacrocorax harrisi), γνωστό και ως το Κορμοράνος Γκαλαπάγκος , είναι ένας κορμοράνος ιθαγενής στα νησιά Γκαλαπάγκος και ένα παράδειγμα της εξαιρετικά ασυνήθιστης πανίδας εκεί.

Ο κορμοράνος χωρίς πτήση είναι μοναδικός στο ότι είναι ο μόνος κορμοράνος που έχει χάσει την ικανότητα να πετάει.

Μόλις τοποθετήθηκε στο δικό του γένος, Nannopterum ή Compsohalieus, αν και η τρέχουσα ταξινόμηση το τοποθετεί στο γένος με τους περισσότερους από τους άλλους κορμοράνους, Phalacrocorax.



Με μόνο 1500 εκτιμώμενα άτομα, είναι ένα από τα πιο σπάνια πουλιά στον κόσμο και αποτελεί αντικείμενο ενεργού προγράμματος διατήρησης.

Όπως όλοι οι κορμοράνοι, αυτό το πουλί έχει δικτυωτά πόδια και ισχυρά πόδια που το ωθούν στα νερά των ωκεανών καθώς αναζητά τη λεία του από ψάρια, χέλια, μικρά χταπόδια και άλλα μικρά πλάσματα. Οι κορμοράνοι χωρίς πτήση τρέφονται κοντά στον πυθμένα και όχι περισσότερο από 100 μέτρα από την ακτή.

Το Flightless Cormorant είναι το μεγαλύτερο μέλος της οικογένειάς του. Έχει μήκος 89 – 100 εκατοστά (35 – 40 ίντσες) και ζυγίζει 2,5 – 5,0 κιλά (5,5 – 11 λίβρες). Τα φτερά του είναι περίπου το ένα τρίτο του μεγέθους που θα χρειαζόταν για να πετάξει ένα πουλί των αναλογιών του. Η καρίνα στο στέρνο, όπου τα πουλιά προσκολλούν τους μεγάλους μύες που χρειάζονται για την πτήση, είναι επίσης πολύ μειωμένη.

Το επάνω μέρος είναι μαύρο και το κάτω μέρος είναι καφέ. Το μακρύ ράμφος τους είναι γαντζωμένο στην άκρη και το μάτι είναι τιρκουάζ. Όπως όλα τα μέλη της οικογένειας των κορμοράνων, και τα τέσσερα δάχτυλα των ποδιών ενώνονται με ιστό δέρμα. Τα αρσενικά και τα θηλυκά είναι παρόμοια στην εμφάνιση, αν και τα αρσενικά τείνουν να είναι μεγαλύτερα. Τα νεαρά είναι γενικά παρόμοια με τους ενήλικες, αλλά διαφέρουν στο ότι έχουν γυαλιστερό μαύρο χρώμα με σκούρο μάτι. Οι ενήλικες παράγουν χαμηλές φωνές.

Τα φτερά Flightless Cormorants δεν είναι αδιάβροχα. Μετά από κάθε κατάδυση, περνούν χρόνο στεγνώνοντας τα μικρά τους φτερά στο φως του ήλιου. Τα φτερά πτήσης και το περίγραμμα τους μοιάζουν πολύ με αυτά των άλλων κορμοράνων, αλλά τα φτερά του σώματός τους είναι πολύ πιο παχιά, πιο μαλακά, πιο πυκνά και σαν τρίχες. Το Flightless Cormorant παράγει πολύ λίγο λάδι από τους αδένες του. Είναι ο αέρας που είναι παγιδευμένος στο πυκνό φτέρωμά τους που τους εμποδίζει να πνιγούν.

Αυτός ο μοναδικός κορμοράνος είναι ενδημικός στα νησιά Γκαλαπάγκος του Ισημερινού, όπου έχει πολύ περιορισμένη εμβέλεια. Το Flightless Cormorant βρίσκεται σε δύο μόνο νησιά: Φερναντίνα , όπου συναντάται κυρίως στην ανατολική ακτή, καθώς και στις βόρειες και δυτικές ακτές της Ισαμπέλας. Ο πληθυσμός των Flightless Cormorants έχει υποστεί σοβαρές αλλαγές. Το γεγονός Ελ Νίνιο του 1983 είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του πληθυσμού κατά 50% σε μόλις 400 άτομα. Ο πληθυσμός ανέκαμψε γρήγορα, ωστόσο, και εκτιμήθηκε ότι αριθμούσε 900 άτομα το 1999.

Ο Κορμοράνος χωρίς πτήση κατοικεί στις βραχώδεις ακτές των ηφαιστειακών νησιών στα οποία εμφανίζεται. Ψάχνει για τροφή σε ρηχά παράκτια νερά, συμπεριλαμβανομένων όρμων και στενών και σπάνια ξεφεύγει σε απόσταση μεγαλύτερη από ένα χιλιόμετρο από τις περιοχές αναπαραγωγής.

  Κορμοράνους χωρίς πτήση

Η ωοτοκία γίνεται κατά τους πιο κρύους μήνες (Ιούλιος – Οκτώβριος), όταν η θαλάσσια τροφή είναι σε αφθονία και ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης στους νεοσσούς μειώνεται. Αυτή τη στιγμή, σχηματίζονται αποικίες αναπαραγωγής που αποτελούνται από περίπου 12 ζεύγη. Η ερωτική συμπεριφορά αυτού του είδους ξεκινάει από τη θάλασσα. Το αρσενικό και το θηλυκό κολυμπούν το ένα γύρω από το άλλο με το λαιμό τους λυγισμένο σε μια θέση που μοιάζει με φίδι.

Οι Flightless Cormorants στη συνέχεια μετακινούνται στη στεριά. Η ογκώδης φωλιά φυκιών, που βρίσκεται ακριβώς πάνω από το σημάδι της παλίρροιας, είναι επαυξημένη με «δώρα» που περιλαμβάνουν αντικείμενα όπως σχοινί και καπάκια μπουκαλιών, τα οποία παρουσιάζονται στο θηλυκό από το αρσενικό.

Το θηλυκό γεννά γενικά τρία υπόλευκα αυγά ανά συμπλέκτη, αν και συνήθως μόνο ένας νεοσσός επιβιώνει. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μοιράζονται την επώαση. Μόλις εκκολαφθούν τα αυγά, και οι δύο γονείς συνεχίζουν να μοιράζονται τις ευθύνες της σίτισης και της εκτροφής (προστασία των νεοσσών από την έκθεση στη ζέστη και το κρύο), αλλά μόλις οι νεοσσοί μεγαλώσουν αρκετά ώστε να είναι ανεξάρτητοι και εάν τα αποθέματα τροφής είναι άφθονα, το θηλυκό θα εγκαταλείψει το αρσενικό για να αναλάβει περαιτέρω ανατροφή και θα φύγει για να βρει έναν νέο σύντροφο. Τα θηλυκά μπορούν να αναπαραχθούν τρεις φορές σε ένα μόνο έτος. Αν και το μέγεθος του πληθυσμού τους είναι μικρό, οι Flightless Cormorants μπορούν να ανακάμψουν αρκετά γρήγορα από περιβαλλοντικές καταστροφές.

Ο Κορμοράνος χωρίς πτήση αναπτύχθηκε σε ένα νησιωτικό βιότοπο που ήταν απαλλαγμένο από αρπακτικά. Καθώς δεν είχε εχθρούς και έπαιρνε την τροφή του κυρίως μέσω της κατάδυσης κατά μήκος των πλούσιων σε τροφή ακτών, το πουλί έγινε τελικά αδύνατο να πετάξει. Ωστόσο, από την ανακάλυψή τους από τον άνθρωπο, τα νησιά δεν έχουν μείνει απαλλαγμένα από αρπακτικά. Γάτες, σκύλοι και γουρούνια έχουν εισαχθεί στα νησιά με τα χρόνια. Επιπλέον, αυτά τα πουλιά δεν φοβούνται τον άνθρωπο και μπορούν εύκολα να τα πλησιάσουν και να τα πάρουν.

Το γεγονός ότι αυτό το μοναδικά προσαρμοσμένο πουλί βρίσκεται σε τόσο μικρή εμβέλεια και σε τόσο μικρούς αριθμούς αυξάνει σημαντικά την ευπάθειά του σε τυχαία γεγονότα όπως περιβαλλοντικές καταστροφές (ιδίως πετρελαϊκή ρύπανση), ακραία κλιματικά φαινόμενα και εισαγωγή ασθενειών ή αρπακτικών. Δυστυχώς, οι θαλάσσιες διαταραχές όπως αυτές που προκαλούνται από τα γεγονότα του El Niño* γίνονται όλο και πιο ακραίες. Ωστόσο, η ικανότητά του να αναπαράγεται γρήγορα μπορεί να του επιτρέψει να ανακάμψει από καταστροφές, εφόσον ο πληθυσμός παραμένει πάνω από το κρίσιμο επίπεδο.

Εξαιτίας αυτών των παραγόντων, ο Κορμοράνος χωρίς πτήση είναι ένα από τα πιο σπάνια πουλιά στον κόσμο. Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον Ερευνητικό Σταθμό Charles Darwin το 2004 έδειξε ότι το είδος έχει τώρα πληθυσμό περίπου 1.500 ατόμων.

Όλοι οι πληθυσμοί αυτού του είδους βρίσκονται στο Εθνικό Πάρκο και το Θαλάσσιο Καταφύγιο Γκαλαπάγκος.

*El Niño – ένα παγκόσμιο φαινόμενο ωκεανό-ατμόσφαιρας σε συνδυασμό. Οι υπογραφές του Ειρηνικού Ωκεανού, το Ελ Νίνιο και η Λα Νίνια είναι σημαντικές διακυμάνσεις της θερμοκρασίας στα επιφανειακά ύδατα του τροπικού Ανατολικού Ειρηνικού Ωκεανού