Μικρή κάγκουρο

  Μικρή κάγκουρο

ΕΝΑ Μικρή κάγκουρο είναι ένα μαρσιποφόρο ζώο που ανήκει στην οικογένεια των καγκουρό. Υπάρχουν περίπου 30 διαφορετικά είδη wallaby (μακρόποδα) από την επιστημονική οικογένεια Macropodidae (Macropodidae σημαίνει «μεγάλα πόδια»). Τα Wallabies είναι μικρότερα από καγκουρό και διανέμεται ευρέως στην Αυστραλία και στα γειτονικά νησιά.

Τα Wallabies είναι επίσης ευρέως διαδεδομένα στη Νέα Ζηλανδία (εισάγονται), όπου συχνά κυνηγούνται καθώς θεωρούνται παράσιτο. Υπάρχουν ακόμη και λίγοι πληθυσμοί wallabies στο Ηνωμένο Βασίλειο με περίπου 100 άτομα να κατοικούν στο Isle of Man (λόγω δραπετών από ζωολογικούς κήπους). Το όνομα Wallaby προέρχεται από τη φυλή των Αβορίγινων Eora που ήταν οι αρχικοί κάτοικοι της περιοχής του Σίδνεϊ.



Wallaby Περιγραφή

Ανάλογα με το είδος, τα wallabies είναι ζώα μικρού έως μεσαίου μεγέθους, όπου το μεγαλύτερο μπορεί να έχει ύψος 6 πόδια (1,8 μέτρα) από το κεφάλι μέχρι την ουρά. Τα Wallabies μπορούν να ζυγίζουν οπουδήποτε μεταξύ 2 – 24 κιλών (4 – 53 λίβρες).

Τα Wallabies έχουν πολύ δυνατές ουρές και πίσω πόδια. Οι ουρές Wallaby δεν είναι προενισχυμένες (χρησιμοποιούνται για πιάσιμο) αλλά χρησιμοποιούνται για ισορροπία και στήριξη όταν βρίσκονται σε καθιστή θέση. Τα πίσω τους πόδια χρησιμοποιούνται για άλματα σε μεγάλες ταχύτητες και για άλματα μεγάλων αποστάσεων. Όταν τσακώνονται, τα αρσενικά χρησιμοποιούν τα πίσω τους πόδια για να κάνουν δυνατές κλωτσιές.

  Ένας Wallaby

Οικότοπος Wallaby

Οι Wallabies προτιμούν γενικά πιο απομακρυσμένες περιοχές που είναι δασώδεις ή τραχιές παρά ανοιχτές άνυδρες πεδιάδες που είναι πιο κατάλληλες για μεγαλύτερα, πιο επίπεδα καγκουρό. Μερικοί μικρότεροι τοίχοι είναι κάτοικοι του δάσους, όπως οι μπαμπούλες (οποιοδήποτε από τα επτά είδη μικρών μαρσιποφόρων) και οι Dorcopsulus (Macleay's Dorcopsis (Dorcopsulus macleayi) και
Μικρό Dorcopsis (Dorcopsulus vanheurni).

Υπάρχουν πολλά είδη wallaby, ομαδοποιημένα κατά προσέγγιση ανά βιότοπο: θάμνοι wallabies, brush wallabies και rock wallabies. Τα λαγουδάκια ονομάζονται για το μέγεθός τους και τη συμπεριφορά τους που μοιάζει με λαγό.

Δίαιτα Wallaby

Τα Wallabies είναι φυτοφάγα και τρέφονται κυρίως με φυτά και χόρτα. Έχουν μακρόστενα πρόσωπα και μεγάλα επίπεδα δόντια που είναι απαραίτητα για μάσημα μέσω της βλάστησης. Μερικά είδη wallaby όπως το Tammar wallaby ζουν σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν αποθέματα γλυκού νερού και πρέπει να ανταποκρίνονται σε χυμούς φυτών για να ικανοποιήσουν τη δίψα τους, μπορούν ακόμη και να πίνουν αλμυρό θαλασσινό νερό.

Συμπεριφορά Wallaby

Οι Wallabies απεικονίζουν ένα πολύ διαφορετικό σύνολο συμπεριφορών. Τα μεγαλύτερα είδη τείνουν να είναι ημερήσια ή κυρίως ενεργά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα μικρότερα είδη τείνουν να είναι νυκτόβια ή κυρίως ενεργά τη νύχτα. Τα μικρότερα είδη είναι συχνά μοναχικά, ενώ τα μεγαλύτερα είδη συχνά ζουν ή τρέφονται σε ομάδες έως και 50 ζώων που ονομάζονται όχλοι. Μερικά είδη πιστεύεται ότι είναι εδαφικά. Ζουν μόνοι τους και υπερασπίζονται την περιοχή του σπιτιού τους.

Αναπαραγωγή Wallaby

Η περίοδος αναπαραγωγής για τα περισσότερα wallabies είναι μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. Μετά από μια περίοδο κύησης 28 ημερών, γεννιέται ένα μόνο Joey. Όπως τα περισσότερα μαρσιποφόρα , τα νεαρά wallabies (joeys) γεννιούνται πολύ μικρά, μη αναπτυγμένα και ευάλωτα. Μόλις γεννηθούν, σέρνονται στη θήκη της μητέρας τους όπου παραμένουν για τουλάχιστον 2 μήνες και συνεχίζουν να αναπτύσσονται τους επόμενους 7 μήνες.

Ακόμη και αφού αφήσουν τη θήκη της μητέρας τους, οι τζόι θα επιστρέψουν αν τεθούν σε κίνδυνο. Εάν το θηλυκό wallaby μείνει ξανά έγκυος ενώ το joey είναι ακόμα στο σάκο της, η ανάπτυξη των εμβρύων θα σταματήσει έως ότου το joey εγκαταλείψει τον ασκό, ένα φαινόμενο που ονομάζεται εμβρυϊκή διάπαυση. Η διάρκεια ζωής ενός Wallaby είναι περίπου 9 χρόνια στη φύση.

Κατάσταση διατήρησης του Wallaby

Τέσσερα είδη αυτής της οικογένειας έχουν ήδη εξαφανιστεί. Πολλά άλλα είναι υπό εξαφάνιση, πράγμα που σημαίνει ότι αντιμετωπίζουν πολύ υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης στη φύση. Άλλα θεωρούνται Ευάλωτα, πράγμα που σημαίνει ότι αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης στη φύση. Γίνονται ορισμένες ενέργειες για να βοηθηθούν συγκεκριμένα είδη, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των οικοτόπων τους και της αναπαραγωγής τους σε αιχμαλωσία, έτσι ώστε αργότερα να επανεισαχθούν στην άγρια ​​φύση.