Μαϊμούδες που ουρλιάζουν

Πηγή εικόνας

Γένος: Alouatta – Mantled Howler

ο Φαντασμένος ουρλιαχτός πίθηκος , (Alouatta palliata), ή μερικές φορές ο ουρλιαχτός πίθηκος με χρυσαφένιο μανδύα, είναι ένα είδος ουρλιαχτού πιθήκου, ένας τύπος πιθήκου του Νέου Κόσμου, από Κεντρικός και νότια Αμερική . Οι Mantled Howlers παίρνουν το «μαντεμένο» όνομά τους από τις μακριές προστατευτικές τρίχες στα πλευρά τους.

Αρκετά υποείδη του Mantled Howler έχουν αναγνωριστεί:



Ο ουρλιαχτός πίθηκος του Εκουαδόρ , (Alouatta palliata equatorialis), σε Κολομβία , Κόστα Ρίκα , Εκουαδόρ , Παναμάς και Περού .
Ουρλιάζοντας μαϊμού με χρυσαφένιο μανδύα , (Alouatta palliata palliata), στην Κόστα Ρίκα, Γουατεμάλα , Ονδούρα και Νικαράγουα .
Μεξικάνικος πίθηκος που ουρλιάζει , (μεξικανική Alouatta palliata), σε Μεξικό .

Δύο επιπλέον υποείδη του Mantled Howler αναγνωρίζονται μερικές φορές, ωστόσο, αναγνωρίζονται γενικότερα ως υποείδος του Coiba Island Howler, (Allouatta coibensis), αν και τα στοιχεία δεν είναι πειστικά:

Πίθηκος που ουρλιάζει Azuero , (Alouatta palliata trabeata), στον Παναμά;
Ο ουρλιαχτός πίθηκος του νησιού Coiba , (Alouatta palliata coibensis), στον Παναμά.

Ο Mantled Howler Monkey είναι εγγενής στην Κολομβία, την Κόστα Ρίκα, τον Ισημερινό, την Ονδούρα, τη Γουατεμάλα, το Μεξικό, τη Νικαράγουα και τον Παναμά. Ο Mantled Howler Monkey είναι ένα από τα πιο κοινά πρωτεύοντα θηλαστικά σε πολλά εθνικά πάρκα της Κεντρικής Αμερικής, συμπεριλαμβανομένων των Manuel Antonio, Corcovado και Soberania.

Η εμφάνιση των Mantled Howlers είναι παρόμοια με άλλους πιθήκους που ουρλιάζουν εκτός από το χρωματισμό. Το Mantled Howler Monkey είναι κυρίως μαύρο εκτός από μια χρυσή φράντζα για να φουσκώσει τα μαλλιά σε κάθε πλευρά που του δίνει το κοινό του όνομα. Όταν τα αρσενικά φτάσουν στην ωριμότητα, το όσχεο γίνεται λευκό. Τα θηλυκά έχουν μήκος σώματος 18 έως 25 ίντσες και τα αρσενικά 20 έως 27 ίντσες. Η ουρά του έχει μήκος 21 έως 26 ίντσες. Τα ενήλικα θηλυκά ζυγίζουν γενικά μεταξύ 6 και 17 λίβρες ενώ τα αρσενικά συνήθως ζυγίζουν 10 έως 22 λίβρες.

Το Mantled Howler Monkey χρησιμοποιεί ένα ευρύ φάσμα φωνητικών, όπως γαβγίσματα, γρυλίσματα και υφάσματα. Τα ουρλιαχτά που είναι χαρακτηριστικά αυτής της ομάδας πιθήκων και που κερδίζουν το κοινό του όνομα σε αυτό το είδος, παράγονται την αυγή και το σούρουπο, καθώς και ως απάντηση σε αναστάτωση. Η κίνηση μέσα στον θόλο και το δάπεδο του τροπικού δάσους περιλαμβάνει τετράποδους (βάδισμα, τρέξιμο και καλπασμό σε στηρίγματα), γεφύρωση (διάβαση κενών με τέντωμα) και αναρρίχηση. Το μέγεθος της ομάδας κυμαίνεται από 10 έως 20 μέλη, γενικά 1 έως 3 ενήλικες άνδρες και 5 έως 10 ενήλικες γυναίκες. Η συμπεριφορά περιποίησης στους Mantled Howlers έχει αποδειχθεί ότι αντανακλά την κοινωνική ιεραρχία, όπου τα κυρίαρχα άτομα καλλωπίζουν τους υφισταμένους.

Ο πίθηκος Mantled Howler προστατεύεται από το διεθνές εμπόριο σύμφωνα με το Παράρτημα I της Σύμβασης για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών (CITES). Διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τον κατακερματισμό των τροπικών δασών που έχει προκαλέσει αναγκαστική μετεγκατάσταση ομάδων σε λιγότερο κατοικήσιμες περιοχές.

Γένος: Alouatta – Μαύρος ουρλιαχτός πίθηκος

ο Μαύρος ουρλιαχτός πίθηκος (Alouatta caraya) είναι ένα είδος πιθήκου που ουρλιάζει, από την Αργεντινή, τη Βολιβία, τη Βραζιλία και την Παραγουάη. Είναι το νοτιότερο μέλος του γένους Alouatta. Ο Μαύρος Ωραίος Πίθηκος ζει σε ομάδες από 3 έως 19 άτομα (συνήθως 7 έως 9). Υπάρχουν συνήθως 1 – 3 αρσενικά για κάθε 7 – 9 θηλυκά σε μια ομάδα. Όταν ζευγαρώνουν, τα αρσενικά και τα θηλυκά σε μια ενιαία ομάδα ζευγαρώνουν.

Ονομάστηκε για τις φωνές τους, το Black Howler Monkey μπορεί να ακούγεται πιο συχνά κατά την ανατολή του ηλίου. Αυτό το «ρεφρέν της αυγής» μοιάζει πολύ περισσότερο με βρυχηθμό παρά με ουρλιαχτό και ανακοινώνει τη θέση των ουρλιαχτών ως μέσο για την αποφυγή σύγκρουσης με άλλες ομάδες. Το κάλεσμα του Black Howler Monkeys ακούγεται σε απόσταση έως και 5 χιλιομέτρων.

Οι μαύροι πίθηκοι που ουρλιάζουν συνήθως κοιμούνται ή ξεκουράζονται έως και το 80% της ημέρας, καθιστώντας τους έναν από τους λιγότερο ενεργούς πιθήκους στον Νέο Κόσμο. Ο βιότοπός τους είναι το δάσος όπου τρώνε κυρίως φύλλα, ωστόσο θα τρώει και τα περιστασιακά φρούτα, όπως τα σύκα.

Οι μαύροι πίθηκοι που ουρλιάζουν γενικά προτιμούν το περπάτημα και την αναρρίχηση από το τρέξιμο ή το άλμα. Η ουρά είναι πολύ δυνατή και λειτουργεί ως πέμπτο άκρο, επιτρέποντας στους πιθήκους μεγαλύτερη ευελιξία όταν σκαρφαλώνουν και επιτρέποντάς τους μεγαλύτερη ασφάλεια σε περιστασιακή πτώση από ψηλό κλαδί. Επειδή η δομή των άκρων τους κάνει την επίγεια κίνηση δύσκολη, περνούν τον περισσότερο χρόνο τους στα δέντρα και κατεβαίνουν για νερό μόνο κατά τη διάρκεια ξηρών περιόδων. Διαφορετικά οι πίθηκοι πίνουν βρέχοντας το χέρι τους σε ένα υγρό φύλλο και μετά γλείφοντας το νερό του χεριού τους.

Η διάρκεια ζωής του Black Howler Monkeys είναι έως και 20 χρόνια, ωστόσο, πιο συχνά 15 χρόνια στη φύση. Ο Μαύρος ουρλιαχτός πίθηκος βρίσκεται επίσης στα τροπικά δάση της Γουιάνας.

Η κύηση διαρκεί περίπου 6 μήνες και γεννιέται ένα νεογνό, το οποίο μεταφέρεται κάτω από τη μητέρα. Τα μικρά απογαλακτίζονται σε ηλικία ενάμισι έτους περίπου και ζουν περίπου 20 ετών. Πολλά θηλυκά θα βοηθήσουν να φροντίσουν ένα μωρό (που ονομάζεται allomothering), να το κουβαλούν, να το περιποιούνται και να το προστατεύουν, ακόμα και τα αρσενικά θα βοηθήσουν επίσης, αν και τα νεαρά αρσενικά δεν επιτρέπεται να το κάνουν, καθώς μερικές φορές μπορεί να βλάψουν το βρέφος.

Γένος: Alouatta – Άλλα είδη πιθήκων που ουρλιάζουν

ο Πίθηκος ουρλιαχτός του νησιού Coiba (Alouatta coibensis) είναι ένα είδος ουρλιαχτού πιθήκου ενδημικό του Παναμά. Αν και το Coiba Island Howler αναγνωρίζεται γενικά ως ξεχωριστό είδος, η εξέταση του μιτοχονδριακού DNA δεν είναι σαφής ως προς το αν είναι πράγματι υποείδος του Mantled Howler.

ο Μαύρος ουρλιαχτός πίθηκος της Γουατεμάλας (Alouatta pigra) είναι ένα είδος ουρλιαχτού πιθήκου από την Κεντρική Αμερική. Βρίσκεται στο Μπελίζ, στη Γουατεμάλα και στο Μεξικό.

ο Κοκκινόχειρας ουρλιαχτός πίθηκος (Alouatta belzebul) είναι ένα είδος ουρλιαχτού πιθήκου ενδημικό Βραζιλία . Αυτός ο πίθηκος είναι συνήθως εντελώς μαύρος, ωστόσο, σε ορισμένες περιοχές τα θηλυκά μπορεί να έχουν κόκκινα πόδια και την άκρη της ουράς.

ο Καφέ ουρλιαχτός πίθηκος (Alouatta guariba) γνωστό και ως Brown Howling Monkey είναι ένα είδος ουρλιαχτού πιθήκου που ζει σε Αργεντίνη και τη Βραζιλία. Ο Brown Howler Monkey ζει σε ομάδες από 2 έως 11 άτομα.

Υπάρχουν δύο υποείδη:

North Brown Howler (Alouatta guariba guariba)
Ο Νότιος Μπράουν Ουρλιαχτός (Ο Alouatta guariba κλαίει)

ο Κόκκινος ουρλιαχτός πίθηκος της Γουιάνας (Alouatta macconnelli) είναι ένα είδος ουρλιαχτού πιθήκου ιθαγενές στη Γουιάνα, στο Τρινιντάντ, Γαλλική Γουιάνα και τη Βραζιλία.

ο Μαύρος ουρλιαχτός μαϊμούς Amazon (Alouatta nigerrima) είναι ένα είδος ουρλιαχτού πιθήκου ενδημικό της Βραζιλίας.

ο Βολιβιανός κόκκινος ουρλιαχτός πίθηκος (Alouatta sara) είναι ένα είδος ουρλιαχτού πιθήκου ενδημικό Βολιβία .

ο Κόκκινος πίθηκος της Βενεζουέλας (Alouatta seniculus) είναι ένα νοτιοαμερικανικό είδος ουρλιαχτού πιθήκου που βρέθηκε στην Κολομβία, Βενεζουέλα , Τρινιδάδ, Γουιάνα, Γαλλική Γουιάνα, Βραζιλία, Εκουαδόρ, Περού και Βολιβία. Ο κόκκινος πίθηκος της Βενεζουέλας ζει σε ομάδες από 3 έως 9 άτομα.

Κατάσταση διατήρησης ουρλιαχτού πιθήκου

Οι απειλές για τους πιθήκους που ουρλιάζουν περιλαμβάνουν το κυνήγι για τροφή και εξαγωγή. Όπως συμβαίνει με πολλά άλλα είδη στη Νότια Αμερική, αν και επίσημα δεν απειλούνται με εξαφάνιση, ο βιότοπός τους καταστρέφεται σταθερά και υπάρχουν ίσως μόνο 100.000 που επιβιώνουν στην άγρια ​​φύση τώρα.