Κοινός Φρύνος

Πηγή εικόνας

ο Κοινός Φρύνος (Bufo bufo) είναι επίσης γνωστός ως Ευρωπαϊκός Φρύνος. Οι κοινοί φρύνοι είναι ευρέως διαδεδομένοι στην ηπειρωτική Βρετανία, κυρίως στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία, ωστόσο, απουσιάζουν από την Ιρλανδία. Οι κοινοί φρύνοι μπορούν επίσης να βρεθούν στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, της βορειοδυτικής Αφρικής και της Ασίας. Οι κοινοί φρύνοι είναι οι μεγαλύτεροι και βαρύτεροι της Βρετανίας αμφίβια .

Κοινά Χαρακτηριστικά Φρύνου

Ενήλικες Οι κοινοί φρύνοι μπορούν να φτάσουν τα 18 εκατοστά (7 ίντσες) σε μήκος. Το δέρμα τους έχει μια κονδυλώδη εμφάνιση με ποικίλα χρώματα που κυμαίνονται από πράσινα ελιάς έως πορτοκαλί καφέ. Το χρώμα του φρύνου ποικίλλει ανάλογα με το χρώμα του εδάφους στον βιότοπό του. Εάν το χώμα έχει γκριζωπό χρώμα, το δέρμα του φρύνου τείνει να είναι γκριζωπό για να αναμειχθεί. Εάν το έδαφος είναι πιο καφέ, ο φρύνος τείνει να είναι πιο καφέ.



Κοινοί βιότοποι φρύνων

Οι κοινοί φρύνοι ζουν σε ένα ευρύ φάσμα οικοτόπων, ωστόσο, συνήθως βρίσκονται σε υγρά μέρη. Όντας πλάσματα της συνήθειας, μπορείτε συχνά να τα βρείτε στο ίδιο μέρος, κάθε φορά, ωστόσο, επειδή είναι σε θέση να εναρμονιστούν με το υπόβαθρό τους και να παραμένουν ακίνητα για ώρες τη φορά, μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν.

Κοινή δίαιτα φρύνων

Οι κοινοί φρύνοι τρώνε ασπόνδυλα, όπως έντομα, προνύμφες, αράχνες, γυμνοσάλιαγκες και σκουλήκια, τα οποία πιάνουν στην κολλώδη, προκλητική γλώσσα τους. Οι μεγαλύτεροι φρύνοι μπορούν επίσης να πάρουν αργά σκουλήκια, μικρά φίδια χόρτου και ποντίκια συγκομιδής, τα οποία καταπίνονται ζωντανά. Οι φρύνοι κυνηγούν γενικά τη νύχτα και είναι πιο δραστήριοι σε υγρό καιρό.

Κοινή Συμπεριφορά Φρύνων

Οι κοινοί φρύνοι είναι μοναχικοί, εκτός από την περίοδο αναπαραγωγής. Ανασκάπτουν ένα ρηχό λαγούμι, στο οποίο επιστρέφουν αφού αναζητήσουν τροφή για θήραμα. Είναι νυκτόβια και καταφύγιο κάτω από ρίζες δέντρων, πέτρες και βλάστηση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ρίχνουν το δέρμα τους τακτικά και συχνά τρώνε το φλοιό δέρμα. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, τείνουν να περπατούν παρά να πηδούν. Οι συνηθισμένοι φρύνοι πέφτουν σε χειμερία νάρκη τον Οκτώβριο, συνήθως κάτω από βαθιά φύλλα, κορμούς, σωρούς ξυλείας ή σε λαγούμια και σωλήνες αποχέτευσης. Περιστασιακά θα πέφτουν σε χειμερία νάρκη στη λάσπη στον πυθμένα μιας λίμνης, αλλά τείνουν να ζουν μακριά από το νερό, εκτός από την περίοδο αναπαραγωγής. Βγαίνουν από τη χειμερία νάρκη την άνοιξη (τέλη Μαρτίου) και μεταναστεύουν σε τόπους αναπαραγωγής.

Ως άμυνα κατά των αρπακτικών εκκρίνουν μια τοξική, δυσάρεστη ουσία που ονομάζεται «bufagin». Αυτό είναι αρκετό για να αποτρέψει πολλούς θηρευτές, αν και τα Grass Snakes και οι σκαντζόχοιροι έχουν ανοσία. Εκτός από τη δυσάρεστη γεύση, οι κοινοί φρύνοι υιοθετούν επίσης μια αμυντική στάση όταν απειλούνται που τους κάνει να φαίνονται πολύ μεγαλύτεροι από το συνηθισμένο και έτσι αποτρέπουν τα αρπακτικά. Το κάνουν αυτό τεντώνοντας τα πόδια τους, φουσκώνοντας τους πνεύμονές τους με αέρα, ώστε το σώμα τους να φουσκώσει και να τοποθετήσουν τα κεφάλια τους προς τα κάτω. Αυτό τα κάνει πιο δύσκολο να τα πιάσει και να τα καταπιεί ένα αρπακτικό.

Αναπαραγωγή Κοινού Φρύνου

Αν και τα ενήλικα περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους στη στεριά, τα θηλυκά μπαίνουν σε λίμνες και άλλα ήρεμα νερά για να γεννήσουν τα αυγά τους, ο βάτραχος ωοτοκίας, ο οποίος μπορεί να διακριθεί από τον γόνο του κοινού βατράχου καθώς σχηματίζει χορδές και όχι μεγάλη μάζα αυγών. Αν και τα αρσενικά συνήθως περιμένουν τα θηλυκά στις τοποθεσίες αναπαραγωγής, μερικές φορές θα προσπαθήσουν να τους κάνουν ενέδρα πριν φτάσουν στο νερό. Τα αρσενικά σκαρφαλώνουν στις πλάτες των θηλυκών και τα κρατούν σφιχτά (μια στάση γνωστή ως amplexus), τα γαμήλια μαξιλάρια στα δάχτυλά τους παρέχουν επιπλέον πρόσφυση. Τα υπερβολικά πρόθυμα αρσενικά αρπάζουν μερικές φορές ένα άλλο αρσενικό, ωστόσο, τα αρσενικά που συλλαμβάνονται κραυγάζουν σύντομα τα ενημερώνουν για το λάθος τους.

Κοινοί φρύνοι αναπαράγονται ανάμεσα στα υδρόβια ζιζάνια. Ο θηλυκός φρύνος απελευθερώνει μακριές χορδές από τρίκλωνα ωάρια, τα οποία το αρσενικό στην πλάτη του γονιμοποιεί με σπέρμα. Γεννούνται περίπου 600 – 4000 αυγά. Αυτές οι χορδές συστρέφονται και τεντώνονται γύρω από τα νερά και τη βλάστηση, έτσι ώστε τα αυγά να εγκατασταθούν σε δύο σκέλη. Λίγες μέρες αργότερα οι ενήλικες φεύγουν από το νερό. Οι γυρίνοι εκκολάπτονται μέσα σε 10 ημέρες και παρά το γεγονός ότι είναι δυσάρεστο για τα περισσότερα αρπακτικά, η πλειοψηφία δεν θα ενηλικιωθεί. Οι γυρίνοι μεταμορφώνονται σε νήπια μέσα σε 2 – 3 μήνες – που ποικίλλει ανάλογα με τη διαθεσιμότητα τροφής και τη θερμοκρασία του νερού. Οι νεαροί γυρίνοι μοιάζουν με άλλους γυρίνους στην εμφάνισή τους εκτός από το ότι οι γυρίνοι έχουν μεγαλύτερο, πιο στρογγυλό μαύρο κεφάλι και πιο κοντή ουρά. Αφήνουν το νερό τον Μάιο. Οι κοινοί φρύνοι φτάνουν σε σεξουαλική ωριμότητα σε ηλικία 4 ετών. Η διάρκεια ζωής ενός κοινού φρύνου σε αιχμαλωσία μπορεί να φτάσει τα 20-40 χρόνια, ωστόσο, στην άγρια ​​φύση, είναι πιο πιθανό να είναι 10-12 χρόνια.

Κατάσταση διατήρησης του κοινού φρύνου

Οι κοινοί φρύνοι δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο της IUCN. Δυστυχώς, στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους για τοποθεσίες αναπαραγωγής, πολλοί φρύνοι καταστρέφονται από την κυκλοφορία – 20 τόνοι σκοτώνονται ετησίως μόνο στους βρετανικούς δρόμους. Οι σήραγγες κάτω από το δρόμο είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση αυτού του διοδίου.

Δείτε περισσότερα ζώα που ξεκινούν με το γράμμα C