Γιγαντιαία αρκούδα Panda

  Γιγάντιο πάντα Πηγή εικόνας

ο Γιγάντιο πάντα (ασπρόμαυρο πόδι γάτας) (Ailuropoda melanoleuca), είναι ένα θηλαστικό που ταξινομείται στην οικογένεια της αρκούδας, Ursidae, εγγενές στην κεντροδυτική και νοτιοδυτική Κίνα. Τα γιγάντια πάντα είναι ένα από τα πιο σπάνια θηλαστικά στον κόσμο. Τα πάντα αναγνωρίζονται εύκολα από τις μεγάλες, χαρακτηριστικές μαύρες κηλίδες τους γύρω από τα μάτια, πάνω από τα αυτιά και στο στρογγυλό σώμα τους.

Τα γιγάντια πάντα ζουν σε α λίγες οροσειρές στην κεντρική Κίνα , στις επαρχίες Sichuan, Shaanxi και Gansu. Τα πάντα ζούσαν κάποτε σε πεδινές περιοχές, ωστόσο, η γεωργία, η εκκαθάριση δασών και άλλη ανάπτυξη περιορίζουν τώρα τα γιγάντια πάντα στα βουνά.

Η ομίχλη που κάλυπτε τα ορεινά δάση της Κίνας, εξαφανίστηκαν σιγά σιγά τον τελευταίο αιώνα. Πολλές από τις περιοχές με μπαμπού που είναι ζωτικής σημασίας για τη δίαιτα και την επιβίωση των Pandas περιορίζονται από ανθρώπους που στη συνέχεια χτίζουν φάρμες εκεί. Το γιγάντιο πάντα είναι είδος υπό εξαφάνιση. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση, η Κίνα έχει 239 γιγάντια πάντα σε αιχμαλωσία (128 από αυτά στο Wolong και 67 στο Chengdu) και άλλα 27 πάντα που ζουν εκτός της χώρας. Υπολογίστηκε επίσης ότι περίπου 1.590 πάντα ζουν στην άγρια ​​φύση.



Χαρακτηριστικά Giant Panda

Το Giant Panda έχει ένα ασπρόμαυρο παλτό. Τα ενήλικα πάντα έχουν μήκος περίπου 1,5 μέτρο και ύψος περίπου 75 εκατοστά στον ώμο. Τα αρσενικά είναι 10-20% μεγαλύτερα από τα θηλυκά. Τα αρσενικά πάντα μπορούν να ζυγίζουν έως και 115 κιλά (253 λίβρες). Τα θηλυκά πάντα είναι γενικά μικρότερα από τα αρσενικά και μπορούν περιστασιακά να ζυγίζουν έως και 100 κιλά (220 λίβρες).

Το γιγάντιο πάντα έχει ένα σώμα χαρακτηριστικό των αρκούδων. Τα πάντα έχουν μαύρη γούνα στα αυτιά, μπαλώματα στα μάτια, μουσούδες, πόδια και ώμους. Το υπόλοιπο παλτό pandas είναι λευκό. Το παχύ, μάλλινο τρίχωμα των πάντα το κρατά ζεστό στα δροσερά δάση του βιότοπού του.

Τα γιγάντια πάντα έχουν μεγάλα γομφίια δόντια και δυνατούς μύες γνάθου για να συνθλίβουν το σκληρό μπαμπού. Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν αυτές τις χαδιάρες αρκούδες αξιαγάπητες, ωστόσο, τα γιγάντια πάντα μπορεί να είναι τόσο επικίνδυνα όσο οποιαδήποτε άλλη αρκούδα.

Τα πάντα έχουν τους μεγαλύτερους γομφίους από όλα τα σαρκοφάγα θηλαστικά. Τα μπροστινά πόδια του panda έχουν έναν επιπλέον «αντίχειρα» που ονομάζεται «απέναντι ψευδοαντίχειρας» που χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τους «δείκτες» του και επιτρέπει στο πάντα να πιάσει ακόμη και μικρούς βλαστούς μπαμπού με ακρίβεια.

Μετά την τεμπελιά αρκούδα, το πάντα έχει τη μεγαλύτερη ουρά στην οικογένεια της αρκούδας με μήκος 4 – 6 ίντσες. Τα γιγάντια πάντα μπορούν συνήθως να ζήσουν από 20 έως 30 ετών σε αιχμαλωσία.

Δίαιτα Giant Panda

Αν και τα πάντα τρώνε κυρίως μπαμπού, εξακολουθούν να ταξινομούνται ως σαρκοφάγα. Τα πάντα έχουν το πεπτικό σύστημα ενός σαρκοφάγου, ωστόσο, έχουν προσαρμοστεί σε μια χορτοφαγική διατροφή μέσω της μεγάλης κατανάλωσης μπαμπού. Ένα πεπτικό σύστημα των Panda δεν μπορεί να αφομοιώσει την κυτταρίνη στο μπαμπού, γι' αυτό πρέπει να τρώνε τόσο πολύ και για μεγάλες περιόδους της ημέρας.

Το μέσο γιγάντιο πάντα τρώει έως και 20 με 30 κιλά βλαστάρια μπαμπού την ημέρα. Επειδή τα πάντα καταναλώνουν μια δίαιτα χαμηλή σε θρεπτικά συστατικά, είναι σημαντικό να διατηρούν το πεπτικό τους σύστημα γεμάτο. Τα πάντα μπορούν να τρώνε άλλες τροφές όπως μέλι, αυγά, ψάρια, γιαμ, φύλλα θάμνων, πορτοκάλια και μπανάνες.

Τα πάντα δεν πέφτουν σε χειμερία νάρκη, καθώς δεν μπορούν να αποθηκεύσουν αρκετό λίπος για να τα ταΐσουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα με τη διατροφή τους με μπαμπού.

Συμπεριφορά Giant Panda

Τα πάντα είναι καλά στο σκαρφάλωμα στα δέντρα και μπορούν επίσης να κολυμπήσουν. Τα πάντα είναι δύσκολο να τα δεις στην άγρια ​​φύση, καθώς ζουν ανάμεσα στα πυκνά φυτά μπαμπού σε παλιά δάση που είναι το αγαπημένο τους περιβάλλον. Τα πάντα είναι πολύ μοναχικά πλάσματα και θα ζει μόνος και θα συναντά άλλα πάντα μόνο κατά την περίοδο ζευγαρώματος.

Οι γιγάντιες αρκούδες πάντα είναι σιωπηλά πλάσματα τις περισσότερες φορές, ωστόσο, μπορούν να φουσκώνουν. Τα πάντα δεν βρυχώνται όπως οι άλλες αρκούδες, ωστόσο, έχουν 11 διαφορετικές κλήσεις, τέσσερις από τις οποίες χρησιμοποιούνται μόνο κατά το ζευγάρωμα.

Το Giant Panda είναι ενεργό το λυκόφως και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, θα κάνει κρησφύγετα σε σπηλιές, κούφια δέντρα και πυκνά αλσύλλια. Για να αποφύγει τον ανταγωνισμό με άλλα πάντα για το φαγητό και για να σηματοδοτήσει την παρουσία του, το Panda θα σημαδέψει την επικράτειά του βάζοντας ένα πικάντικο έκκριμα από τους πρωκτικούς αδένες του σε πέτρες και κορμούς δέντρων.

Η γκάμα των αρσενικών Giant Pandas μπορεί να επικαλύπτεται με αρκετές θηλυκές περιοχές και όταν φτάσει η περίοδος αναπαραγωγής κατά τη διάρκεια της άνοιξης, θα προσπαθήσει να ζευγαρώσει με αυτά τα ντόπια θηλυκά.

Τα θηλυκά πάντα ανακοινώνουν συνήθως την ετοιμότητά τους να αναπαραχθούν με το να γίνονται πιο φωνητικά και να αφήνουν ειδικά σημάδια μυρωδιάς τριγύρω για να μπορούν τα αρσενικά να τα παρακολουθούν. Τα θηλυκά γεννούν τα μικρά τους το Φθινόπωρο και αυτά παραμένουν σταθεροί σύντροφοι για τους επόμενους 18 μήνες ή περισσότερους.

Τα πάντα δηλώνουν επιθετικότητα χαμηλώνοντας τα κεφάλια τους και κοιτάζοντας επίμονα τους αντιπάλους τους. Για να σηματοδοτήσει την υποταγή, ένα πάντα βάζει το κεφάλι του ανάμεσα στα μπροστινά του πόδια και συχνά κρύβει τα μπαλώματα των ματιών του με τα πόδια του. Αυτή η θέση υιοθετείται επίσης από τα θηλυκά κατά το ζευγάρωμα και από αιχμάλωτα ζώα που παρενοχλούνται από τον άνθρωπο. Σε κοντινή απόσταση, η επιθετικότητα σηματοδοτείται με ένα κτύπημα με ένα πόδι ή με ένα χαμηλόφωνο γρύλισμα ή γάβγισμα που θα στείλει τον αντίπαλο να σκαρφαλώσει στο κοντινότερο δέντρο.

Αναπαραγωγή Giant Panda

Τα γιγάντια πάντα έχουν πολύ αργό ρυθμό αναπαραγωγής που δυστυχώς συμβάλλει στη μείωση του αριθμού τους. Τα γιγάντια πάντα ζευγαρώνουν την άνοιξη. Ο χρόνος κύησης του θηλυκού πάντα ποικίλλει μεταξύ 112 ημερών και 163 ημερών. Μετά από αυτό το διάστημα, θα γεννήσει ένα μόνο μικρό. Σε σπάνιες περιπτώσεις, θα γεννήσει 2 – 3 μικρά, αλλά συνήθως μόνο ένα θα επιβιώσει.

Το θηλυκό πάντα μπορεί να συλλάβει μόνο κατά τη διάρκεια μιας περιόδου οίστρου 72 ωρών που συμβαίνει μόνο κατά την περίοδο αναπαραγωγής της άνοιξης.

Λόγω αυτού του περιορισμένου χρόνου για το θηλυκό να μείνει έγκυος, ορισμένα ζευγάρια ζευγαρώνουν συχνά για αρκετές ώρες, ενώ άλλα ζευγάρια ζευγαρώνουν μόνο μία φορά. Τα αρσενικά πάντα είναι πιο ενεργά σεξουαλικά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και θα προσπαθήσουν να ζευγαρώσουν με πολλά θηλυκά πάντα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Τα ζευγάρια που ζευγαρώνουν δεν θα δείχνουν κανένα ενδιαφέρον το ένα για το άλλο οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου.

Το θηλυκό πάντα γεννάει το φθινόπωρο. Τα μικρά Panda είναι πολύ μικρά, ζυγίζουν μεταξύ 3,5 και 6 ουγγιές. Έχουν μικρή γούνα, έχουν ροζ λευκό χρώμα, τυφλά και πολύ ανήμπορα. Κανένα άλλο θηλαστικό δεν γεννά τόσο μικρό μωρό εκτός μαρσιποφόρα όπως το καγκουρό που κρατά τα μωρά της στο πουγκί της μέχρι να αναπτυχθούν πλήρως. Μια μητέρα πάντα θα κουβαλάει το μικρό της στην αγκαλιά της και θα φροντίζει συνεχώς για κάθε ιδιοτροπία του. Τα μικρά πάντα κλαίνε όπως τα ανθρώπινα μωρά όταν χρειάζονται τάισμα ή χρειάζονται φροντίδα από τη μητέρα τους.

Θα κλαίνε για γάλα περίπου κάθε 2 ώρες περίπου. Μεταξύ των χρόνων ταΐσματος, η μητέρα πάντα θα κρατά συνεχώς το μικρό της πολύ απαλά.

Αυτή η προσεκτική συμπεριφορά θα συνεχιστεί μέχρι το μωρό να μπορέσει να κινηθεί μόνο του όταν το μωρό είναι περίπου 3 μηνών. Σε αυτή την ηλικία, το μικρό θα συνεχίσει να ακολουθεί τη μητέρα του και στους 6 μήνες το μωρό μπορεί να αρχίσει να τρώει μπαμπού. Τελικά απογαλακτίζονται από τις μητέρες τους σε ηλικία περίπου 9 μηνών. Ο απογαλακτισμός των μωρών την άνοιξη μετά τη γέννησή τους είναι η ιδανική στιγμή, καθώς είναι διαθέσιμοι οι νεότεροι βλαστοί μπαμπού γεμάτοι πρωτεΐνες.

Αυτό δίνει στα μωρά το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα στη ζωή σε μια δίαιτα που στις καλύτερες συνθήκες είναι κακής διατροφικής ποιότητας. Σε ηλικία περίπου ενός έτους, τα μικρά μπορούν να ζυγίζουν 75 κιλά, που είναι περίπου το ένα τρίτο του βάρους ενός ενήλικου πάντα.

Τα θηλυκά πάντα δεν φθάνουν σε σεξουαλική ωριμότητα μέχρι την ηλικία των 5 έως 6 ετών. Ωστόσο, ακόμη και τα νεαρά, άπειρα θηλυκά πάντα έχουν μητρικό ένστικτο και ξέρουν αμέσως πώς να φροντίζουν τα μικρά χωρίς να χρειάζονται εξάσκηση. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί καμία περίοδος αναπαραγωγής δεν χάνεται στη συνέχεια μέσω της «αδέξιας ανατροφής». Επειδή τα θηλυκά πάντα αρχίζουν να αναπαράγονται αρκετά αργά και εκτρέφουν μόνο ένα μικρό μικρό κάθε 2 χρόνια, θα γεννήσει συνολικά μόνο περίπου 7 απογόνους στη διάρκεια της ζωής της.

Μέχρι την ηλικία των 22 ετών, ένα θηλυκό πάντα θεωρείται «γέρο» και πιθανώς «μετα-αναπαραγωγικό». Ο χαμηλός αναπαραγωγικός ρυθμός των γιγάντων πάντα καθιστά πολύ δύσκολο για έναν πληθυσμό γιγάντια πάντα να ανακάμψει από τη μείωση του αριθμού.

Με πολλά προγράμματα διατήρησης σε εφαρμογή σήμερα, το Panda προσπαθεί απεγνωσμένα να σωθεί από την εξαφάνιση. Θα ήταν μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στο ζωικό βασίλειο εάν αυτή η μεγάλη αρκούδα εξαφανιζόταν εντελώς.

Κατάσταση διατήρησης Giant Panda

Πιθανώς η σημαντικότερη απειλή για την επιβίωση της γιγαντιαίας αρκούδας Panda είναι η καταστροφή των φυσικών ενδιαιτημάτων τους, μαζί με τον αυξημένο ανθρώπινο πληθυσμό και τη λαθροθηρία. Οι διάφορες ποικιλίες μπαμπού περνούν από περιοδικές αποσβέσεις ως μέρος του κύκλου ανανέωσής τους. Χωρίς τη δυνατότητα μετακίνησης σε νέες περιοχές που δεν έχουν επηρεαστεί, η πείνα και ο θάνατος σίγουρα θα προκύψουν για το γιγάντιο πάντα. Τέτοιες εκρήξεις του μπαμπού φέρνουν επίσης τα γιγάντια πάντα σε πιο άμεση επαφή με αγρότες και λαθροκυνηγούς καθώς οι αρκούδες προσπαθούν να βρουν νέες περιοχές για να τραφούν.

Η πρόσφατη ανακοίνωση ότι η κινεζική κυβέρνηση θα διπλασιάσει σχεδόν τις προστατευόμενες περιοχές για γιγάντια πάντα στην οροσειρά Qinling δημιουργώντας πέντε νέα καταφύγια πάντα και πέντε «διαδρόμους» (που συνδέουν τις προστατευόμενες περιοχές) αναμένεται να έχει σημαντικό όφελος για το μέλλον του πάντα. Πολλοί οργανισμοί υποστηρίζουν συνεχώς και προσπαθούν να βρουν τρόπους να σώσουν και να διατηρήσουν την ύπαρξη αυτής της ιδιαίτερης, αξιολάτρευτης αρκούδας.