Atlantic Puffin

Πηγή εικόνας

ο Atlantic Puffin (Fratercula arctica) είναι ένας από τους τέσσερις τύπους φουσκωτών και είναι ένα εντυπωσιακό, πελαγικό θαλάσσιο πουλί. Αναγνωρίζεται από το στρογγυλεμένο ράμφος του με έντονα χρώματα και την παρόμοια εμφάνισή του με έναν πιγκουίνο. Γνωστό και ως «Common Puffin», είναι το μόνο είδος φουσκωτών που βρίσκεται στο Ατλαντικός Ωκεανός .

Πολύ λίγοι άνθρωποι θα τα έχουν δει στην άγρια ​​φύση. Ο λόγος για αυτήν την έλλειψη ορατότητας οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν πολύ λίγα μέρη στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου μπορείτε να δείτε φυσαλίδες από την ηπειρωτική χώρα λόγω της ευπάθειας τους από τα θηλαστικά του εδάφους, ειδικά τους αρουραίους.

Τα Puffins δεν κινδυνεύουν με εξαφάνιση και αν μπορείτε να πηδήξετε σε μια βάρκα που πλέει προς τα νησιά που κατοικούν, θα μπορείτε να τα δείτε σε χιλιάδες. Υπολογίζεται ότι υπάρχει ένας πληθυσμός περίπου 12 εκατομμυρίων κολοκυθιών του Ατλαντικού σε όλο τον κόσμο με τη Βρετανία να κατέχει ένα καλό ποσοστό αυτών των αριθμών σε όλη την ακτή του Ηνωμένου Βασιλείου.



Μερικά εύκολα σημεία πρόσβασης περιλαμβάνουν το νησί Skomer (μερικές φορές γράφεται Skoma) έξω από την ακτή Pembrokeshire, το νησί Puffin (Ynys Seiriol) έξω από το Anglesey στη Βόρεια Ουαλία και το Staffa Island, το οποίο είναι προσβάσιμο από την ακτή του mull ή του Iona στα δυτικά νησιά της Σκωτίας. .

Η περίεργη εμφάνιση του πουλιού, με το πολύχρωμο τεράστιο ράμφος του και το εντυπωσιακό φαλακρό φτέρωμά του, έχει δημιουργήσει παρατσούκλια όπως «κλόουν του ωκεανού» και «θαλάσσιος παπαγάλος».

Χαρακτηριστικά Atlantic Puffin

Το Atlantic Puffin έχει μήκος 28 – 34 εκατοστά, με άνοιγμα φτερών 50 – 60 εκατοστά. Το αρσενικό puffin είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από το θηλυκό, ωστόσο έχουν το ίδιο χρώμα. Το Atlantic Puffin είναι κυρίως μαύρο πάνω και λευκό από κάτω, με γκρίζα έως λευκά μάγουλα και κόκκινο-πορτοκαλί πόδια.

Το ράμφος Atlantic Puffins είναι μεγάλο και τριγωνικό και κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου είναι έντονο πορτοκαλί με ένα κομμάτι μπλε που περιβάλλεται από κίτρινο στο πίσω μέρος. Οι χαρακτηριστικές λαμπερές πορτοκαλί πλάκες ράμφους αναπτύσσονται πριν από την περίοδο αναπαραγωγής και απορρίπτονται μετά την αναπαραγωγή. Όταν τα puffins είναι σε πτήση φαίνεται να έχουν γκρι στρογγυλά φτερά και λευκό σώμα. Τα Puffins έχουν απευθείας πτήση, χαμηλά πάνω από το νερό. Το σχετικό κερασφόρο φουσκωτό (Fratercula corniculata) από τον Βόρειο Ειρηνικό μοιάζει πολύ, ωστόσο, έχει ελαφρώς διαφορετικά χαρακτηριστικά κεφαλιού.

Atlantic Puffin Diet

Τα Puffins του Ατλαντικού τρέφονται κυρίως με μικρά ψάρια όπως η ρέγγα και ιδιαίτερα το αμμόχελο, το οποίο είναι μια από τις πιο σημαντικές πηγές τροφής για πολλά από τα θαλάσσια πουλιά του κόσμου. Λόγω του ειδικά προσαρμοσμένου ράμφους τους, τα κολοκυθάκια μπορούν να κάνουν μακρινά ταξίδια για ψάρεμα, αποθηκεύοντας τα προηγούμενα αλιεύματά τους σε μια τακτοποιημένη σειρά στο ράμφος τους.

Τα Puffins του Ατλαντικού χρησιμοποιούν τη γλώσσα τους για να συγκρατούν τα ψάρια στον ουρανίσκο τους με αγκάθια, αφήνοντας το ράμφος τους ελεύθερο να ανοίξει και να πιάσει περισσότερα ψάρια. Αυτό κάνει κάθε ταξίδι πολύ πιο παραγωγικό από ό,τι θα ήταν αν έπρεπε να μεταφέρουν το θήραμα πίσω στο λαγούμι κάθε φορά. Πρόσθετα συστατικά της διατροφής τους είναι τα καρκινοειδή και τα μαλάκια. Ένα κολοκυθάκι μπορεί μερικές φορές να έχει μια ντουζίνα ή περισσότερα ψάρια στο ράμφος του ταυτόχρονα. Τα Puffins του Ατλαντικού πιάνουν το θήραμά τους πετώντας υποβρύχια, βουτώντας για περίπου 20 – 40 δευτερόλεπτα κάθε φορά, χρησιμοποιώντας τα φτερά τους για να κολυμπήσουν δυνατά προς τα κάτω και τα πόδια τους για να τους κατευθύνουν προς τη σωστή κατεύθυνση.

Atlantic Puffin Behavior

Τα Atlantic Puffins είναι αποικιακά φωλιά, που χρησιμοποιούν λαγούμια σε χλοώδεις γκρεμούς. Τα Atlantic Puffins θα φωλιάσουν επίσης ανάμεσα σε βράχια και πέτρα (ένας όρος που δίνεται σε σπασμένους βράχους που εμφανίζονται στο κάτω μέρος των βράχων, των βράχων βουνών ή των ώμων της κοιλάδας, σχηματίζοντας μια πλαγιά σκαφών). Τα αρσενικά φουσκώματα εκτελούν το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας καθαρισμού της περιοχής της φωλιάς, η οποία μερικές φορές είναι επενδεδυμένη με γρασίδι, φτερά ή φύκια. Ο μόνος χρόνος που αφιερώνεται στη στεριά είναι να φωλιάσει και οι σύντροφοι βρίσκονται πριν φτάσουν στις αποικίες.

Το Atlantic Puffin είναι συνήθως αθόρυβο στη θάλασσα, εκτός από τους απαλούς ήχους γουργουρίσματος που κάνει μερικές φορές κατά την πτήση. Στις αποικίες αναπαραγωγής τα πουλιά κάνουν ένα βαθύ γρύλισμα. Οι Puffins του Ατλαντικού χρησιμοποιούν το ράμφος τους σε τελετουργίες ερωτοτροπίας, όπως το αρσενικό και το θηλυκό να χτυπούν το ράμφος τους μεταξύ τους. Μια ομάδα Puffins ονομάζεται συγκέντρωση.

Atlantic Puffin Reproduction

Το Atlantic Puffin είναι σεξουαλικά ώριμο στην ηλικία των 4 – 5 ετών. Οι Atlantic Puffins είναι μονογαμικοί (έχοντας μόνο έναν σύντροφο) και έχουν διγονική φροντίδα. Κάθε χρόνο παράγεται ένας συμπλέκτης αυγού και οι ευθύνες επώασης μοιράζονται και στους δύο γονείς.

Ο συνολικός χρόνος επώασης είναι περίπου 39 – 45 ημέρες και ο νεοσσός χρειάζεται περίπου 49 ημέρες για να πετάξει. Κατά την εκτόξευση, ο νεοσσός αφήνει το λαγούμι μόνο του και πετάει ή κολυμπά στη θάλασσα, συνήθως το βράδυ. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, τα νεαρά φουσκώματα δεν εγκαταλείπονται από τους γονείς τους.

Atlantic Puffin Predators

Τα αρπακτικά του Ατλαντικού Puffin περιλαμβάνουν τον Μεγάλο Μαυρογλάρο (Larus marinus) και παρόμοιου μεγέθους είδη, τα οποία μπορούν να πιάσουν ένα ρουφηξιά κατά την πτήση ή να ξεκολλήσουν ένα χωρισμένο από την αποικία. Μικρότερο είδος γλάρου όπως ο Γλάρος Ρέγγα (Larus argentatus) που δεν μπορεί να καταστρέψει ένα υγιές ενήλικο φουσκωτό αλλά παίρνει αυγά ή νεοσσούς που εκκολάπτονται πρόσφατα και επίσης κλέβουν ψάρια.

Κατάσταση διατήρησης του Atlantic Puffin

Ο πληθυσμός των Puffins του Ατλαντικού μειώθηκε σημαντικά τον δέκατο ένατο αιώνα, όταν κυνηγήθηκαν για κρέας και αυγά. Τα Puffins του Ατλαντικού εξακολουθούν να κυνηγούνται και να τρώγονται σε αριθμούς, αλλά προς το παρόν αυτό δεν επηρεάζει γενικά τους πληθυσμούς πολύ, τουλάχιστον σε σύγκριση με άλλες απειλές. Στα νησιά Φερόε τα πουλιά μπορούν να κυνηγηθούν για τοπική κατανάλωση μετά την ολοκλήρωση της αναπαραγωγής.

Οι πιο πρόσφατες μειώσεις του πληθυσμού του Atlantic Puffin μπορεί να οφείλονται στην αυξημένη θήρευση από γλάρους και σκούα, την εισαγωγή αρουραίων, γατών, σκύλων και αλεπούδων σε ορισμένα νησιά που χρησιμοποιούνται για φωλεοποίηση, μόλυνση από τοξικά υπολείμματα, πνιγμό σε δίχτυα ψαρέματος, μείωση των προμηθειών τροφής και την κλιματική αλλαγή.

Ο αριθμός των Puffins του Ατλαντικού αυξήθηκε σημαντικά στα τέλη του εικοστού αιώνα στη Βόρεια Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένου του Isle of May και των νησιών Farne. Οι αριθμοί αυξάνονται κατά περίπου 10% ετησίως τα τελευταία χρόνια. Στην αναπαραγωγική περίοδο του 2006, περίπου 68.000 ζευγάρια καταμετρήθηκαν στο Isle of May.

Δείτε περισσότερα ζώα που ξεκινούν με το γράμμα Α

Δείτε περισσότερα πουλιά που ξεκινούν με το γράμμα P