Αιλουροπάρδαλις

Πηγή εικόνας

Rainforest Ocelot

ο Αιλουροπάρδαλις (Leopardus pardalis), είναι επίσης γνωστό ως «Ζωγραφισμένη Λεοπάρδαλη», «Αγριόγατα του ΜακΚένι» ή «Μανιγκόρντο» (στο Κόστα Ρίκα ).

Το Ocelot είναι μια άγρια ​​γάτα που διανέμεται πάνω νότια Αμερική ( Αργεντίνη και Βενεζουέλα ) και Κεντρική Αμερική και Μεξικό . Έχει επίσης αναφερθεί βόρεια ως το Τέξας και στο Τρινιντάντ της Καραϊβικής.



Χαρακτηριστικά Ocelot

Η εμφάνιση των Ocelots είναι παρόμοια με αυτή της οικόσιτης γάτας. Οι Ocelots είναι χαριτώδεις και λεπτές γάτες και μεγαλώνουν σε μήκος περίπου 2 – 3 πόδια (65 – 100 εκατοστά) (χωρίς την ουρά) και ζυγίζουν περίπου 9 – 14 κιλά κατά μέσο όρο. Οι ουρές τους έχουν μήκος 1,5 πόδια (50 εκατοστά).

Η γούνα του Ocelot είναι παρόμοια με αυτή ενός Jaguar. Είναι σκούρο καφέ με κηλίδες και ρίγες ακανόνιστου σχήματος. Οι ρίγες έχουν μαύρα άκρα σε κίτρινο/καστανό φόντο δίνοντας σε αυτή τη μεσαίου μεγέθους γάτα μια πιο ξεχωριστή εμφάνιση. Ο υποκείμενος χρωματισμός των Ocelots ποικίλλει ανάλογα με τον βιότοπό του, με το βασικό χρώμα της γούνας του να είναι ένα πλούσιο κίτρινο/κρεμ σε πιο άνυδρες περιοχές έως ένα πιο σκούρο κίτρινο/καφέ στα δασικά ενδιαιτήματα.

Αν και μοιάζει σε εμφάνιση με τους Oncilla και τους Margay, που κατοικούν στις ίδιες περιοχές, ο Ocelot είναι μεγαλύτερος.

Δίαιτα Ocelot

Οι οσελότοι τρέφονται κυρίως στο έδαφος. Αυτοί οι γρήγοροι κυνηγοί τρώνε μικρά θηλαστικά (μαϊμούδες), μικρά ελάφια, κουνέλια, πουλιά, ψάρια, αμφίβια και φίδια. Οι Ocelot είναι επίσης πολύ καλοί κολυμβητές.

Βρίσκεται ως επί το πλείστον σε τροπικά δάση, σπάνια σκαρφαλώνει τα δέντρα, αν και είναι εξαιρετικός ορειβάτης. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, τείνουν να κυνηγούν κατά μήκος ανοιχτών μονοπατιών, ενώ τη μέρα, μένουν κρυμμένα μέσα στον βαθύτερο θάμνο.

Σχεδόν όλο το θήραμα που κυνηγάει ο Ocelot είναι πολύ μικρότερο από τον εαυτό του. Μελέτες υποδεικνύουν ότι ακολουθεί και βρίσκει θήραμα από μονοπάτια μυρωδιάς, αλλά το Ocelot έχει επίσης πολύ έντονη όραση, συμπεριλαμβανομένης της νυχτερινής όρασης.

Ocelot Habitat

Οι Ocelots είναι μεσαίου μεγέθους γάτες που ζουν σε τροπικά δάση και λιβάδια. Οι Ocelots φαίνεται να είναι καλύτερα προσαρμοσμένοι στη διαταραχή του οικοτόπου και μπορούν να ζουν σε διαταραγμένα δάση. Ωστόσο, μπορούν να βρεθούν σε μια ποικιλία οικοτόπων στο Μπελίζ , από ξηρούς θάμνους μέχρι τα πυκνά δάση. Ο οσελότ θα κοιμάται επίσης στα χαμηλότερα κλαδιά των δέντρων στο δασικό του περιβάλλον. Οι αρσενικές και οι θηλυκές γάτες μοιράζονται συχνά περιοχές που μπορεί να είναι έως και 3 τετραγωνικά μίλια σε έκταση.

Συμπεριφορά Ocelot

Οι Ocelots είναι νυχτερινοί (ενεργοί τη νύχτα) και μερικές φορές ημερήσιοι (ενεργοί κατά τη διάρκεια της ημέρας) και πολύ εδαφικοί. Θα πολεμήσει σκληρά, μερικές φορές μέχρι θανάτου, σε εδαφικές διαμάχες. Όπως τα περισσότερα αιλουροειδή, είναι μοναχικά, συνήθως συναντιούνται μόνο για να ζευγαρώσουν. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της ημέρας ξεκουράζεται σε δέντρα ή σε άλλο πυκνό φύλλωμα και περιστασιακά μοιράζεται τη θέση του με άλλον Οσελότ του ίδιου φύλου.

Αναπαραγωγή Ocelot

Κατά το ζευγάρωμα, το θηλυκό θα βρει ένα άντρο σε μια σπηλιά σε μια βραχώδη μπλόφα, ένα κούφιο δέντρο ή ένα πυκνό (κατά προτίμηση αγκαθωτό) αλσύλλιο. Το ζευγάρωμα δεν είναι εποχιακό. Η περίοδος κύησης υπολογίζεται σε 70 ημέρες. Γενικά το θηλυκό θα έχει 2 – 4 γατάκια, γεννημένα το φθινόπωρο με κλειστά μάτια και λεπτό κάλυμμα μαλλιών. Η διάρκεια ζωής του Ocelot είναι περίπου 8 – 11 χρόνια.

Κατάσταση διατήρησης Ocelot

Η γούνα των οσελότων μοιάζει με αυτή ενός Jaguar και κάποτε θεωρούνταν ιδιαίτερα πολύτιμη. Ως αποτέλεσμα, εκατοντάδες χιλιάδες Ocelots έχουν σκοτωθεί για τη γούνα τους. Το Ocelot είχε ταξινομηθεί ως «ευάλωτο» υπό εξαφάνιση είδος από τη δεκαετία του 1980 έως το 1996, αλλά τώρα θεωρείται γενικά ως «λιγότερο ανησυχητικό» από την Κόκκινη Λίστα της IUCN του 2006.

Υποείδος Ocelot

Τα ακόλουθα είναι τα επί του παρόντος αναγνωρισμένα υποείδη:

Leopardus pardalis pardalis, Τροπικό δάσος του Αμαζονίου
Leopardus pardalis equatorialis, βόρειες Άνδεις και Κεντρική Αμερική
Leopardus pardalis albiscens, Μεξικό, νοτιοδυτικό Τέξας
Leopardus pardalis melanurus, Βενεζουέλα, Γουιάνα, Τρινιδάδ, Μπαρμπάντος, Γρενάδα
Μια ευγενική λεοπάρδαλη, Αργεντινή, Παραγουάη
Leopardus pardalis nelsoni, Μεξικό
Leopardus pardalis pseudopardalis, Κολομβία
Leopardus pardalis puseaus, Εκουαδόρ
Leopardus pardalis sonorensis, Μεξικό
Leopardus pardalis steinbachi, Βολιβία

  • Οι άνθρωποι Μότσε του αρχαίου Περού λάτρευαν ζώα και συχνά απεικόνιζαν οσελότους στην τέχνη τους.

  • Όπως πολλές άγριες γάτες, περιστασιακά διατηρείται ως κατοικίδιο. Ο Σαλβαδόρ Νταλί ταξίδευε συχνά με το κατοικίδιό του Ocelot, μεταφέροντάς το ακόμη και στο πολυτελές κρουαζιερόπλοιο SS France.

  • Το όνομα του Μπελιζέ για τον οσελότ είναι το ίδιο με τη «γάτα τίγρης» των μαργκέι.

  • Το όνομα «ocelot» προέρχεται από τη μεξικανική λέξη των Αζτέκων «tlalocelot» που σημαίνει «τίγρης του αγρού».